Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker,  bu gün sabah 10:30 gibi Nevşehir - Niğde Sınırında karşılandı.

Haber & Video: Erdal GÜÇER

Nevşehir Havaalından Niğde'ye gelen Bakan Mehmet Mehdi Eker'i Niğde İl sınırında  Niğde Valisi Alim Barut, Niğde Milletvekilleri Alpaslan Kavaklıoğlu,  Ömer Selvi,  Niğde İl Genel Meclis Başkanı Erdal Koçyiğit, Niğde Üniversitesi Rektörü Adnan Görür, Tarım İl Müdürü Murat Türkmen, Ak Parti Niğde İl Başkanı Ahmet Özmen ile birlikte Niğde protokolü karşıladı. 

Karşılamanın ardından Bakan Eker'in de olduğu heyet Bor Kızılca Kasabasına hayvancılık üzerine yapılan tesisi açmak için hareket etti. 


Niğde'nin Bor ilçesine bağlı Kızılca beldesinde Calinos Holding tarafından yaptırılan Cıngıllı Tarım ve Hayvancılık Tesisi'nin açılışına katılan Bakan Eker, Hayvancılık sektörüne yapılan yatırımların gurur verici olduğunu belirtti. Eker, “Orta Anadolu'da üretme kabiliyetini yitirmiş toprakların ıslah edilmesinin çok sevindirici buruda kurulan bu tesis ile çöl olan arazilerin nasıl verimli bir hal aldığını görüyoruz.  Bu tesis çok modern ve şu haliyle bile bir hayvanın yıllık süt veriminin 10 tonun üzerinde. İki sene sonra süt verimi aynı hayvanda daha yüksek olacaktır. Dolayısıyla güzel, başarılı bir işletme. Bu tür işletmelerin sayısının artmasını temenni ediyoruz. Hükümet olarak da zaten bu tür orta ve büyük boy işletmelerin sayısının artması için destekleme politikası uyguluyoruz. Gerek meraların kiraya verilmesi, hayvancılık sektörünün hizmetine sunulması, gerekse bu tür yatırımların faizsiz kredilerle desteklenmesi ve üretim safhasına geçtikten sonra da bunların üretiminin desteklenmesi gibi politikalar uyguluyoruz."

 

Çözüm sürecine de değinen Bakan Eker; “Çözüm sürecinin Türkiye'nin ayağındaki prangaların çözülmesi anlamına geliyor. Türkiye'nin mera alanlarının yüzde 41'i Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinde ama 30 yıldır bu mera varlığından yeteri kadar istifade edilmiyor. Dolayısıyla insanlar o bölgede hayvancılığı terk etti. Çözüm süreciyle birlikte huzur ve güven ortamının oluşması, o bölgede bizim sağladığımız teşvik ve imkânlarla, desteklenen politikalarla birleşince, orada tekrar vatandaşlarımızın hayvancılık yapmasına imkân tanıyacak. Böylece o bölge, avantajlı bulunduğu bir sektörde, kalkınmasını çok daha kolay gerçekleştirme imkânı bulacak. İstihdam artacak, insanlar daha kolay iş bulacak. Üretim artacak, Türkiye büyüyecek ve kalkınacak. Çözüm sürecinin başarıya ulaşması ve Türkiye'ye huzur ve güvenin gelmesiyle, bütün Türkiye için ciddi bir kalkınmaya da vesile olacak" diye konuştu.

 

GIDA DENETİMLERİMİZ SÜRÜYOR

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker gıda güvenliğiyle ilgili denetimlere de değinerek “Türkiye'de güvenilir gıdayla ilgili standartları çok yükselttik. Denetim faaliyetlerimiz, laboratuar alt yapımız ve bütün gıda güvenliği sistemimiz çok güçlü hale geldi. İddia ile söylüyorum, Avrupa Birliği'nin hiçbir ülkesinde olmadığı kadar bizde gıda güvenliği sistemi zinciri titizlikle, yüksek kalite ve standartta takip edilip kontrol ediliyor ve denetleniyor. Hiç kimse vatandaşımızın kafasını karıştırmaya kalkmasın. Yalan yanlış haberlerle, bilgilerle vatandaşın zihnini bulandırmasın. Vatandaşı, yedikleri içtikleriyle sorunlu hale getirmeye kimsenin hakkı yok. Türkiye'nin üretimine, üreticilerine, tüketicilerine kimsenin zarar vermeye hakkı yok. Çünkü yalan yanlış bilgilerle toplumun zihni bulandırılmaya çalışıldığında Türkiye bundan zarar görüyor. Üreticinin de, tüketicinin de zararı oluyor. Başından beri bu konudan sorumlu kuruluş olarak hem standartları tayin ediyor, hem mevzuatı oluşturuyoruz ve tatbik ediyoruz" dedi.

 

Kamuoyunu çok açık, şeffaf ve net bir şekilde de bilgilendirdiklerine dikkati çeken Eker, "Bu konuda da bizim dönemimizde hiçbir zaman, hiçbir gerçeği toplumun gözünden saklamadık. Hep açık olduk. Bütün açıklığı ile bunu söyledik. Ama zaman zaman birileri bir yalan yanlış bilgiyi alıyor, gerçekmiş gibi yayıyor. Bunun için medyanın da burada sorumlu davranması lazım. Çünkü medyada vatandaş bir şey duyduğu zaman, o zihnini çok rahat bulandırıp karıştırabiliyor. Ondan sonra o yanlış enformasyonu düzeltmek için çok büyük bedel ödeniyor. Bu bedeli de Türkiye, Türkiye'nin vatandaşları ödüyor" şeklinde konuştu.

 

Bakan Eker, daha sonra açılışını yaptığı tesisi el ve ayaklarını dezenfekte ederek giydiği hijyenik önlük ile gezdi. Yetkililerden tesisle ilgili bilgi alan Eker, bir buzağıyı biberonla besledi.


Kızılca Kasabasında bulunan Leben tesisin açılışını yapan bakan Kızılca Kasabasında Cuma Namazı kılmak için mola verdi.


CUMA NAMAZINA GECİKEN
SİYASİLERİ ABDEST TELAŞI SARDI

Bakanın Leben Tesisindeki programı uzayınca Cuma Namazına gecikmesi sonucu Kızılca Camiinde verilen vaaz uzatılarak Cuma Namazı için Bakan beklendi. Namaza yetişmeye çalışan siyasileri abdest alma telaşı sardı. Namazın ardından Bakan'ın ziyareti Bahçeli Kasabasındaki düve dağıtım töreni ile devam etti. 


BAHÇELİ DE DÜVE DAĞITIMI YAPILDI

Bor İlçesi Bahçeli Kasabasında yapılan düve dağıtım töreninde konuşan Bahçeli Belediye Başkanı Zafer Tokgöz "1995'de kurulan bu kooperatifin bu zamana kadar faaliyet gösteremediğini belirterek Kooperatifin yeniden faaliyet göstermesinde büyük desteği olan Bakan  Mehdi Eker'e teşekkür etti.

Bahçeli KasabasıTarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından yaptırılan tesisin açılışında konuşan Eker, tarım ve hayvancılığın geliştirilmesinde ilin genel kapasitesine, üretime göre teşvik verdiklerini söyledi.

Bakanlık olarak Niğdeli çiftçilere 2012 yılında 48 milyon Türk lirası hibe desteği verdiklerini belirten Eker, "Niğdeli çiftçi kardeşlerimize 2013 yılının ilk 4 ayında 23 milyon lira destek ödedik. Hayvancılık destekleri 10 yıl önce 411 bin liraydı, 2012 yılında 21 milyon lira oldu. Bu 10 yıl içinde Niğde'de 20 binin altındaki kültür ırkı sığır varlığı, 65 bine çıktı. Yani 10 yıl içinde kültür ırkı sığır varlığı, 3,5 kat arttı. Bu sığırlar, günde 25 ile 40 litre arasında süt verebilen hayvanlar. Bunlar, hibe destekleriyle oldu" diye konuştu.

Daha sonra kooperatifi gezen Bakan Eker'e Bahçelili bayanların hazırladığı gözlemelerden ikram edildi.


BAKAN EKER VALİLİKTE


Kızılca ve Bahçeli programından sonra Niğde Valiliğine geçen Bakan Mehdi Eker hububat müdahale fiyatı ile ilgili olarak henüz ürün yeşil, daha sonra netleşecek diye konuştu. Niğde'nin  tarımsal sulama ile sıkıntıları sorulan Bakan Eker " Niğde'de milletvekillerimizin ziraat odalarımızın ve valiliğimiz aracılığı ile bu konuda bilgimiz var. Bu konu ile ilgili gerek vekillerimizle, il başkanımızla bir toplantı yapıp gereken değerlendirmeyi yapacağız." Bu konu ile ilgili hepimiz olabildiğince önlem almaya çalışacağız" dedi. 


BOR HAYVANCILIK ORGANİZE SANAYİ ve BOR OFİSİ SORULDU

Bor Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesi'nin kurulup kurulmayacağı ile ilgili Borhaber.net editörü'nün sorusuna ise " Henüz böyle bir çalışmamız yok. Biz bunları belli bir plan dahilinde yapıyoruz, şuan devam eden bazı yatırımlar var onlarla ilgili çalışmalar netlik kazandıktan sonra değerlendirmeye alabiliriz" dedi. 


Bor İlçesi'ndeki Toprak Mahsülleri Ofisinin kapatılması ile ilgili olarak da Bakan Eker " Vatandaşımızın ürünü eğer değerlendirilmesi gerekiyorsa bir şekilde biz bunu temin ediyoruz. Bu şu demek değil, her ilçede her yerde ofis tesisleri yada binaları olacak. Bu büyük maliyet getirir bunun hesabını kitabını iyi yapmak gerekiyor. Para hazinenin parası dolayısı ile milletin parası o parayı iyi ve tasarruflu kullanmak kaynakları doğru kullanmak gerekiyor. Hizmetin aksamaması için, tüm tedbirler alınır inşallah endişeniz olmasın " dedi. 

Patates konusunda yaşanan sıkıntılar hakkında yine Borhaber.net Editörü'nün sorusuna; Patatesi takip ediyoruz, bir ara satışta, ihracaatla ile ilgili sıkıntılar vardı.  Ama biliyorsunuz biz 30 Nisan'a kadar gerek ihracaat desteğini, gerekse diğer desteklerle o satışlar vesaire yapıldı, bu sorun çözüldü. Ama burada hepimizin dikkat etmesi gereken bir konu var. Bu toprakların temiz kalması, siğil hastalığına bulaşmaması dolayısı ile hepimizin bunlara dikkat etmesi gerekiyor. Artık uydulardan ekilen alanları takip edebiliyoruz. Mesela bir arazide patates ekimi yasak ise ve orada ekim yapılıyorsa biz bunu uydudan tespit edip, orada yanlış yere ekim yapılmasını engelliyoruz. Bu bölgede havza modeli ile alternatif ürünleri artırarak sorunu çözmeye çalışıyoruz" dedi. 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Valilik ziyaretinin ardından Niğde Belediyesini ve Ak Parti İl Başkanlığını da ziyaret etti. 

MEDYADAN KAZANDI... BOR'DA VAHAYA DÖNÜŞTÜRDÜ...
CINGILLI TARIM İŞLETMESİ AÇILDI.. TIKLAYIN




Foto galeriye git 






































Editör: TE Bilişim