Medyadan kazandı, çölü vahaya dönüştürdü

 

 

Yurtdışına yaptığı dizi ihracatı ile tanınan medya devi Calinos Holding, bu sektörden kazandıklarıyla çölün ortasında entegre süt üretimi yapılacak bir vaha dönüştürdü.

Haber : Dursun Suna 

 

Calinos Holding tarafından, Niğde’nin Kızılca beldesinde kurulan entegre süt üretim tesisi Cıngıllı Tarım İşletmeleri, Gıda Tarım ve Hayvancılık  Bakanı Mehdi Eker’in de katıldığı törenle açıldı.

 

Bakan Eker, “Calinos, çorak araziye hayat verdi. Cınngıllı Tarım İşletmesi, öncü ve örnek olacaktır” dedi.

 

Calinos Holding Yönetim Kurulu Başkanı  Fırat Gülgen, tesisin 2. etabının da tamamlanmasıyla İç Anadolu’nun en büyük tesisinin ortaya çıkacağını belirterek, “6 ay içinde Avrupa’ya ihracat yapacak hale geleceğiz” diye konuştu.

 

Yurtdışına yaptığı dizi ihracatı ile tanınan medya devi Calinos Holding, bu sektörden kazandıklarıyla çölün ortasında entegre süt üretimi yapılacak bir vaha yarattı. Holding tarafından, Niğde’nin Bor ilçesi Kızılca Beldesi’nde 26 bin dönüm arazi üzerine kurulan entegre süt üretim tesisi Cıngıllı Tarım İşletmeleri, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker’in katıldığı törenle açıldı.

Bakan Eker’in yanısıra bölge milletvekilleri, Niğde Valisi Alim Barut, bakanlık üst düzey bürokratları ve yüzlerce konuğun katıldığı törenle açılan Cıngıllı Tarım İşletmeleri, ikinci etabının da tamamlanması ile İç Anadolu Bölgesi’nin en büyük, Türkiye’nin ise 2. büyük tarım işletmesi olacak.

 

6 ay içinde AB’ye ihracat

Kızılca Beldesi’ndeki tesisin açılış töreninde konuşan Calinos Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fırat Gülgen, tesisin yıl içinde tamamlanacağına işaret ederek, “6 ay içinde Avrupa Birliği’ne ihracat yapacak duruma geleceğini” söyledi.

Niğde Emen ovasında çöl vasfındaki araziyi 3 yıllık bir çalışmanın sonucunda ıslah ederek verimli topraklara dönüştürdüklerini belirten Fırat Gülgen, “Tesisimiz tamamlandığında yatırım tutarı 100 milyon liraya ulaşacak. Burada 6 bin 900 büyükbaş hayvan kapasitesine ulaşacağız. Islah ettiğimiz arazide yem bitkileri de üretmerek bu alanda da hem kendi işletmemizin ihtiyaçlarını hem de piyasanın taleplerini karşılamayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Calinos Holding olarak bütün yatırım kararlarında Türkiye’ye ne kazandırırız diye kendilerine hedef koyduklarını anlatan Fırat Gülgen, “Tarım stretejik bir sektör. Burada örnek olacak bir tesis kurarak ülkemize yararlı olmaya çalışıyoruz” dedi.

 

“Tesis Türkiye’ye örnek oldu”

Açılış töreninde konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Cıngıllı Tarım İşletmeleri tesisinin 2011 yılı ekim ayında temel atma törenine geldiğini anımsatarak, “çorak bir araziydi burası. Bu arazinin 12 bin dönümünü yılda 2 ürün alacak şekilde bereketli topraklara dönüştürdüler. Örnek olacak takdire yaşan bir tesis ortaya çıktı. Calinos’u kutluyorum” dedi.

Hükümet olarak tarım sektörüne stratejik yaklaştıklarını, çorak verimsiz arazilerin ıslah edilerek üretime açılması için çaba gösterdiklerini ve bu alanda yatırım yapanlara destek olduklarını anlatan Bakan Eker şöyle konuştu; “Çorak arazileri ıslah ederek hayvancılık yapılması yolunu açtık. Calinos’un tesisi bu çalışmalar için örnek bir yerdir. Son yıllarda verdiğimiz desteklerle Türkiye’de büyüklü küçüklü 24 bin tarım işletmesi kurulmasını sağladık. Burası bu konudaki gelişmelerin en büyük ve en önemli örneğidir. Cıngıllı Tarım İşletmesi, çorak araziye hayat verdi.”

 

Türkiye’nin en büyük yağmurlama sistemi kuruldu

Calinos Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fırat Gülgen’in verdiği bilgiye göre; açılışı yapılan tesis, yatırım projesinin 1. etabını oluşturuyor.  Niğde’nin Bor ilçesi Kızılca Beldesi bölgesindeki Emen ovası içinde yer alan 26.000 dönüm arazi, yatırım öncesi çöl vasfında kabul ediliyordu.

Tarıma elverişsiz çorak topraklarda yapılan iyileştirme çalışmaları sonucu, üretim başladı, toprak verimli hale geldi. Özel sektörün Türkiye’de yaptığı en büyük yağmurlama sulama projesi gerçekleşti.

 

İlk kez DNA analizi yapılmış gebe ve düve ithal edildi

2012  Aralık ayında 1.000 baş kapasiteli hayvancılık işletmesi 1. etap olarak hizmete girdi. Tesis inşaatı tamamlanarak yıl içinde 6 bin 900 baş kapasiteye ulaşacak. 

Tesise Türkiye’de ilk kez DNA analizleri yapılmış, gebe düveler ithal edildi. Tesiste, günlük 100 ton litre süt üretimi gerçekleşecek.

Yakın gelecekte, DNA analizleri yapılmış olan damızlıkların yavruları, bölge çiftçisinin de damızlık ihtiyacını karşılayacak.

 

İç Anadolu’nun en büyük tesisi

Calinos Holding yatırımı ile iç Anadolu’nun en büyük entegre süt üretim tesisi oluşturuldu.

Calinos, hayvancılık ve süt üretiminin yanısıra, kullandığı yağmurlama sulama teknolojisi ve elde  edilen gübrenin toprağın ıslahında kullanılması yöntemleriyle, bu ölçekte örnek bir model oluşturuyor.

On yılda hayvan gübresi kullanılarak, 26  bin  dönüm arazinin tamamı çöl olmaktan çıkıp, verimli tarım alanına dönüşecek.

 

Bölgenin yem kaynağı olacak

TÜBİTAK ve üniversiteler ile  ortaklaşa, çöl toprağı koşullarında yetişebilecek dayanıklı tohum çalışmaları yürütülüyor. Bu çerçevede 600  çeşit tohum üzerinde çalışılıyor.

Tesisteki sulanabilir alanların ıslahı tamamlandığında, Emen Ovası’ndaki ve dışındaki yetiştiricilere kaba yem kaynağı olarak da hizmet verecek. Yöredeki 200  aileye de istihdam sağlanacak.

 

Rakamlarla Cıngıllı...

Arazide 40 km. yol, 20 km. enerji nakil hattı ve 54 küçük köprü inşaa edildi.

Toprak ıslahı için yaklaşık 40 km. drenaj kanalı açıldı.

Toprağı ıslah etmek için toplam 7.000 dönüm alanda, metrekareye 1,5 ton su uygulanarak toprak yıkandı.

12.000 dönüm toprak, en ekonomik sulama sistemi ile buluşturuldu.

Çöl toprağı, 3 yılda ıslah edildi, yılda iki ürün alınan toprağa dönüştü.

İki yıl boyunca verim alınmaksızın deneme ekimleri yapıldı.

TÜBİTAK ve üniversiteler ile ortaklaşa; çorak toprak koşullarında yetişebilecek dayanıklı tohum çeşitleri üzerinde çalışmalar yürütüldü.

Toprak ıslahının en önemli şartı olan hayvan gübresi için, yatırımın 2. fazı; hayvancılık tesisinin 1.000 baş kapasiteli olanı tamamlanarak üretime geçti.

İşletmenin ilk fazının tamamlanmasıyla ABD’den 563 gebe düve ithal edildi.

Tamamı DNA testi yapılmış, Türkiye’nin hayvancılığına hizmet edecek damızlık gebe düveler ile üretim başladı.

450 dekar arazi üzerinde inşaası tamamlanmak üzere olan 2. faz hayvancılık tesisi 5.000 baş hayvan kapasiteli.

İşletmenin  2. fazının faaliyete geçmesiyle günde 100 ton süt üretimi gerçekleştirilecek.

Piyasaya sunulmak üzere yılda 1.000 adet besilik erkek materyal yetiştirilecek.

Yem hazırlama ünitesi ve depoları tamamlanarak faaliyete başladı.

Yem hazırlama ünitesi 1.200 ton dane yem, 5.000 ton kuru ot, 32.000 ton silajlık yem depolama kapasitesine sahip.



Hayvanlara pedikür

Cıngıllı tesislerinde beslenen tüm hayvanların bakımları özel bir ekip tarafından yapılıyor. Pedikür hizmeti de dahil pek çok hizmetin verildiği hayvanların yaşadığı alanlar, dünyaca ünlü çiftlik mimarı Jack martin tarafından tasarlandı.

Tarım Bakanı Mehdi Eker Niğde'de... Haberimiz için TIKLAYIN



















Editör: TE Bilişim