Değerli okurlarım, değerli hemşehrilerim;
 
1995 genel seçimlerinde sizlerin desteği ile Niğde milletvekili olmuştum. Ulaşımı olmayan veya zor olan bir ilin kalkınma yarışında mesafe almasının imkânsıza yakın olduğu gerçeği ile ilk işim, doğal olarak ulaşım sektörü oldu.
 
Edirne – Adana – Urfa OTOYOL ağı, Avrupa ile Asya ve Ortadoğu’yu bağlamayı hedefliyordu. Otoyol Edirne’den, Ankara iline gelmişti. Diğer yönden aşağıdan da Pozantı son noktaydı.
 
Ancak Pozantı – Kamışlı – Çamardı güzergahında, ECEMİŞ FAY HATTI olduğu için otoyol yapımı Pozantı ilçesinde durdurulmuştu. Zamanın Bakanı Sayın Yaşar TOPÇU ve Karayolları Genel Müdürü’ne parti il ve bazı ilçe başkanları ile yaptığım ziyaret ve müracaatta bu gerçeği öğrendik.
 
Ben “Niğde ilinin tamamından mı fay hattı geçiyor, başka çözüm yok mu?” sorusunu yönelttim, yeniden değerlendirme yapılmasını talep ettim. Sonuçta bugünkü güzergâh, yani Kemerhisar SALMANLI VADİSİ işe uygun görüldü. Bu sıkıntıyı aşmamızda desteği olan Bakan, Genel Müdür ve proje sorumlularına müteşekkirim.
 
Niğde, Ankara – Adana güzergahının göbeğine oturtulmuştu. Aynı zamanda güzergah, Kapadokya denilen Aksaray – Niğde – Nevşehir bölgesinin tam ortasından  geçecekti. Sevincim sonsuzdu. Yatırım; Devlet Yatırım Programına aldırılmış, ihalesi de yakın takibimle 25 Eylül 1998 tarihinde sonuçlanmıştı. İşin fay hattı sebebiyle kaybettiği uzun zaman da göz önüne alınarak, Ankara – Pozantı arası 10 bölüm halinde bölünerek çabuk tamamlanması hedeflenilmişti. İşin tahmini bitiş süresi de on yıl olarak hesaplanmıştı.
 
15 Kasım 1998 tarihinde de zamanın Cumhurbaşkanı rahmetli Süleyman DEMİREL ve Başbakan Sayın Mesut YILMAZ tarafından Niğde – Bağlama yakınında temel atma töreni yaptık.
 
Bu kapsamda ilk 3 bölüm olan Pozantı – Çiftehan, Çiftehan – Eminlik, Eminlik – Kemerhisar arası işin en zor kesiminde işler süratle başladı. Tüneller, viyadükler yapılıyor; dağlar peynir gibi kesilip çukurlar dolduruluyordu.
 
Ancak Ankara ile Niğde arasında kalan diğer 7 bölüm, Devlet Planlama Teşkilatı tarafından 2001 yılında ekonomik kriz sebebiyle yatırım programından çıkarılmıştır. 2004 yılında ise Gölcük – Kemerhisar arasındaki Niğde bağlantı yolu olan 1 bölüm yatırım programına yeniden dâhil edilmiş ve yapım çalışmasına ise 30.03.2006 tarihinde başlanarak dördüncü bölüm de böylece tamamlanmıştır.
 
Kısacası Pozantı – Gölcük arasındaki dört bölüm, böylece ihalelerde programlandığı gibi günümüzde ulaşıma açılmıştır.
 
Basında çıkan yetkili makamların beyanlarından, Gölcük – Ankara arasındaki geri kalan altı bölümün bu yıl yeniden ihale edileceğini öğreniyoruz.
 
Avrupa’yı Asya ve Ortadoğu’ya bağlayacak bu otoyolun, kalan altı bölümünün yaklaşık 20 yıldır neden yapılarak tamamlanmadığını anlamak mümkün değildir.
 
Bugün Karadeniz bölgemizde SAHİL YOLU yapılıp bittiği gibi, YAYLA YOLLARININ dahi yapımı başladı.  Ancak vatandaş doğa tahrip olmasın diye yayla yollarını engellemek için yargı yoluna gidiyor.
 
Günümüzde tartışılan Parlamenter sistem – Cumhurbaşkanlığı sistemi siyasal kargaşa ve belirsizliği, dilerim ki bu yıl yapılması gereken ihaleyi bir başka bahara erteletmesin.
 
Kalkınma sözle değil ancak yapılan icraatla, işle olur deniliyor ki; bu söz çok doğrudur, katılırım.

 
Başarı dileklerimle.
 
Akın GÖNEN
Devlet E. Bakanı
17 - 20. Dönem Niğde Milletvekili
03.04.2017