Başkent Niğde Vakfı'ndan Eğitime Destek Başkent Niğde Vakfı'ndan Eğitime Destek

Kar yağışının olmaması ve havaların sıcak gitmesi ile birlikte uzmanlardan Niğdeli çiftçileri tarla fareleri konusunda uyarı geldi. Niğde’de beklenen kar yağışının gelmemesi ve hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde olmasından dolayı tarım arazilerinde tarla faresi istilası yaşanırken, uzmanlar Niğdeli çiftçileri tarla fareleri konusunda uyarırken, tarla farelerinin zararları hakkında açıklama yaptılar.

Uzmanlar Niğde’nin bazı bölgelerinde buğday ve arpa ekim alanlarında tarla farelerinin arazideki ekili ürünlere zarar verdiğini ve çiftçilerin bu haşereye karşı topyekun diğer çiftçilerle birlikte zararın en aza indirilmesi için mücadele edilmesi gerektiğini söylediler. Tarla fareleri ile mücadelede zehirli yem kullanımının önemli bir yer tuttuğunu belirten uzmanları, “Tarla faresi delikleri Tarla fareleri beslendiği alanda üç çeşit delik açar.

Bunlar;1. Beslenme deliği, 2. Hafriyat (toprak çıkarma) deliği, 3. Dışkılama deliğidir. Bu delikleri kolayca tespit edebiliriz. Çünkü Hafriyat deliklerinde toprak birikintileri, dışkılama deliğinde fare dışkıları, beslenme deliğinde ise yiyecek kalıntıları vardır zehirli yem kullanırken beslenme deliğine dökülmesi önemlidir. Tarla Fareleri için en etkin mücadelenin toplu mücadele olduğu da bilinmektedir" dediler.

Editör: Selim GÖKEL