Niğde’de Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre,  Kayıt Tescilli Motorlu Kara Taşıtları sayıları Mayıs 2013 tarihine göre 77.799 sayısına ulaştı.  Bu taşıtlardan 14.1952i motosiklet olarak açıklandı. Motosiklet Niğde ve Bor’da önemli bir ulaşım aracı. Merkep yerini motosikletler aldı. Kural ihlali ve ulaşım yolları nedeni ile de sık motosiklet kazaları oluyor ve onlarca kişi motosiklet kullandığı için trafik kazalarında vefat etti. Niğde ilinde kent içindeki trafik kazalarında da ilk sıralarda motosikletli kazalar yer alıyor. Kimi zaman motosikletlerle ilgili sıkı denetimlerde yapılıyor ama vatandaşın tek ulaşım aracı da o olunca sürekliliği sıkıntı yaratıyor. Çözüm için belki motosiklet ve bisiklet yollarını hızla artırmak gerekiyor ama kazaların kavşaklarda sıkça olması sorunun bu bağlamda dikkat ve sürücülerin karşılıklı haklara saygı noktasında eğitilmesi gereğini de ortaya koyuyor. Kırmızı ışıkta nasıl olsa geçerim düşüncesi ile azımsanmayacak kazalar da oldu. Bu nedenle Niğde iline özgü motosikletle ilgi ciddi bir planlama, düzenleme ve eğitim gerekli.

Yasaklamak çözüm olmayacağı için sorunu aşmanın öncelikli yolu da bilgilendirme. Otomobil sayısı 30.025 olan Niğde’de otomobil yarısı kadar motosiklet olması azımsanacak bir rakam değil. Kentte Minibüs sayısı 1499,otobüs sayısı 896 olarak saptanmış ayrıca 11 784 kamyonet ile 5242 kamyon var. Traktör sayısı da 14.001 olarak sayılmış.  Traktör’de bölgede diğer bir önemli detay, özünde bu kadar çok traktörün varlığı buna paralel tarım arazilerinin olduğunu göstermiyor. Çünkü ülkemizde traktör çok amaçlı kullanılıyor da gerçek işlevi için belki de en az verim alınan oluyor. Şöyle ki Mühendis olarak bir traktör fabrikasında görev yaparken traktörlerle ilgili beş yıllık plan çalışmasına katılmıştım. 1985 olsa gerek. Orada da gördüm ki Avrupa da 14 beygir gücünde traktörler tarımda var ve bir traktör nerede ise bir köyü kısa sürede tarlalarını sürüyor düzeltiyor ve ekiyor öne arkaya farklı ekipmanlar bağlanıyor. Bizde ise su çıkarmadan düğüne gidişe değin kullanım alanı olan bir yaklaşımla daha küçük traktör yaygın. Oysa  daha az traktör ile daha çok iş yapılması olası. Ne var ki gerek piyasa ekonomisinin getirisi, gerek tarım ile ilgili gerekli üretim kültürünün oluşmaması traktörü bir tarım aracından çok farklı noktada yararlanılmasını getiriyor.


Motosiklet ve Traktör Niğde için önemli iki ulaşım aracı ve ikisinin de bölgede çokluğu farklı sorunları getiriyor. Motosiklet ile kazalar, traktör ile daha az giderle iş yapabilme olası iken daha çok gider ile üretim gerçekleşiyor. Nufusa göre otomobilde az sayılmaz.  Niğde görünen o ki yakın dönemde herhangi bir planlama ve çözüm düşünülmediğine göre mevcut sorunların devamı söz konusu en azından motosikletli kazaların önlenmesi için eğitim konusu olsun daha öne çıkmasında yarar var. Ayrıca yollarda motosiklet geçiş yolları yapılması yanında en azından günümüzde motosikletlilerin yolları kullandığı ve dikkatli olunması yönünde yol ve yön levhaları olsun düşünülmeli. İnek çıkar diye tabela konulduğuna göre motosikletli yolu dikkatli olunuz ya da motosiklet çıkabilir gibi levhalar olsun yollarda olmalı. Ayrıca önemli kavşaklarda ışıkta olsa hız kesicilerde yapılmasında ne engel var. En azından ışık yeşilde olsa daha ağır yoldan geçiş sağlanır ki yeşil yanan yolda özellikle rampa aşağı kimsenin hız kestiği yok sonunda girilen kavşak olduğu unutulmamalı. Her can içimizi yakıyor ve üzülüyorsak önlemlerini almanın zamanı geçiyor.