Niğde ilinde bazı yerleşim yerleri özelliklidir. Yeşilyurt, Yeşilburç, Karatlı, Gölcük, Kitreli, Kemerhisar, Bahçeli, Çukurkuyu, Dikilitaş, İçmeli, Gümüşler, Aktaş, Misli, Hasaköy,Nar Köy,Fertek,Kurdunus,Hançerli, Murtaza,Çiftlik, Çamardı gibi yerlerde tarihin belirgin izleri vardır. Bu merkezler dışında Niğde ve Bor başlı başına tarih merkezidir. Bu bölgelerde yapılacak bilimsel araştırmalarla Kapadokya’nın bu bilinmeyen bölgesi ilgi ve çekim merkezi olabilecek derinliktedir.
 
     Niğde ili tarih yanında doğa zenginidir. Bolkarlar ve Aladağlarda çekim merkezlerinin başlıcalarıdır. Bolkarlarının eteklerinde yer alan Darboğaz Kasabası ise son yıllarda gözde merkezlerdendir. Özellikle kiraz ile ünlenen bölgede kış sporları içinde yatırımlar planlana gelmektedir. Bunun yanında Darboğaz yakınında Emirler ve Kılan ile yaylacılarında ilgi gösterdiği yerler olmaktadır. Kılan giderek Tekir gibi hızla yapılaşan bir süreçte yaşamaktadır. Bölgede tarımın gelişimi yanında doğanın zenginliği yaz kış yerleşim alanı olarak dikkatleri üzerine çekmektedir. Darboğaz bu gelişme ışığında bölgede lise talebi dillendirilmeye başlamıştır. Kasaba halkı lise Spor Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi, Anadolu Öğretmen Lisesi veya Fen Lisesi gibi bir okulun açılmasını bunun yanında Niğde Üniversitesine Bağlı Kış Sporları ile ilgili bir bölüm açılmasını talep etmektedirler. Darboğaz halkı bölgeye açılacak böylesi bir okul ile başta kayak sporu olmak üzere farklı spor dallarında gelişim beklendiği gibi bölgede göçünde kısmen duracağını düşünmektedir.
 
Şimdilerde Darboğaz bu konuda yapılacak girişimi ve çalışmayı beklemektedir. Darboğaz lise kadar önemli olanda kayak ile ilgili girişimlerdir. Esasen Niğde ilinde Aladağ ve Bolkarlar ve Keten Çimeni bölgesi uzmanlar kış sporları içinde uygun gördükleri yerlerdir. 20 yıldır kimi Valiler konuyu önemsemeleri ile tesis yapımları da başlamış ise de yarım kalan yatırımlardan öteye geçmemiştir. Bu bağlamda tamamlanan tek tesis ise Çamardı Aladağlar Mümtaz Çankaya Dağ Evidir.
 Dünyaca ünlenen Niğde Çamardı Demirkazık zirvesi dağcılar için çekim alanı olmaya devam etmektedir. Niğde –Çiftlik yolu Keten Çimen bölgesi ile ilgili Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Özer Ayık 2007 yılında valiyi ziyaretinde “ Bolkar Dağları ve Keten Çimeni önemine dikkat çekerek Bolkar Dağlarını Dünya'da kış turizminin merkezi olabilecek bir yer” olduğunu söylemişti . 2007 yılında Keten Çimenine mekanik bir tesisin 500 bin YTL kurulacağını ve o kış bile kayabileceği belirtmişti. Ama demeçle olay kaldı. Bolkarlarda ise yıllardır yarım kalan Kayak merkezi inşaatı vardı .İl Özel İdare inşa halindeki yapıyı özel sahışa sattı. Ancak yatırımcı inşaatı tamamlayamadı. Çünkü mevzuat devreye girdi. O bölge olmayan orman varmış gibi orman alanına girdi. Yazışmalar bir türlü bitmedi. Konu Bakanlıklarda. Bir gün izin çıkarsa tesis yapılacak. Bolkarların 1463 m yüksekliğinde yer alan Darboğaz kasabası kış turiminden paya alabilmesi bu tesise bağlı idi. Ulukışla İlçe merkezine 15 km, Niğde il merkezine ise 60 km, Adana’ya 150 km, uzaktaki Darboğaz Belediye Başkanı Mustafa Kuzum ile konuştum. Darboğaz son yıllarda kirazı ile ünlendi. Başkan Kış sporları içinde kasabanın merkez olabileceğini söyledi ve Yaz ve kış turizmine uygun bölgede yer alan Meydan Yaylasında 7 km'lik doğal kayak pisti bölgede kışında yaşam standartlarını yükseltebilecek bir özelliktir”diye konuştu. Kardelenleri, Nesli tükenmekte olan Toros Kurbağaları, Yaban keçileri ve yöreye özgü çiçekleri ile zengin bir doğa dokusu olan Bolkarlar Çukurova içinde bir kış çekim merkezi olacak zenginlikte idi. Bakalım dosya ne zaman ilgili bakanlık tarafından gereken önemde ele alınacak.

Bekleyip göreceğiz.

-