Şeref ÇOPUR Yazdı

Niğde Belediyesi 04.08.2022 tarihli Belediye Meclis Toplantısında o dönem İYİ Parti Meclis Üyeleri verdikleri soru önergesi ile Niğde Belediyesi’nin satılan arsalarının miktarını sormuşlardı.

Milletvekili Uzkurt TBMM Kürsüsünden Filistin Üzerine Konuştu Milletvekili Uzkurt TBMM Kürsüsünden Filistin Üzerine Konuştu

4 KEZ SÖYLEDİ… BASINLA PAYLAŞACAĞIZ!

İYİ Partili Meclis üyeleri geçtiğimiz günlerde hepsi partisinden istifa etti ve bağımsız meclis üyesi oldular. Bazıları da şuan Ak Parti adayı Emrah Özdemir’i destekliyor.

Niğde Belediyesi’nin 2022 Ağustos  meclis toplantısında o dönemin İyi Partili meclis üyesi Ferit Aydoğan, Niğde Belediyesi şeffaf olsun, şeffaflık adına satılan arsaları paylaşın şeklinde soru önergesi vermişti.  

Bunun üzerine Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, takip eden meclis toplantısındaki  konuşmasında; "Satılan arsalarla ilgili maalesef 2009’dan önce arşiv yok. Arşiv bırakılmamış. Ama arkadaşlar, sizin önergeniz üzerine ilanlardan şurdan burdan araştırdılar. Şeffaf olalım dedik. 1999’dan bugüne, satılan arsaları soruyorsunuz ve çıktı. 2003 yılında Niğde Belediyesi 4 milyon 525 bin 791 metre kare arsa satmış. Bu sadece 2003 yılında. 2002 yılında 1 milyon 470 bin 679 metrekare arsa satılmış.  Bunlar sadece ulaşılanlar. Hepsini araştırıyoruz ama ne hikmetse arşiv kalmamış. Nereye gittiyse bu arşiv, 2009’dan önce arşiv yok!. “

Bu sözler üzerine soru önergesini veren Ferit Aydoğan; Başkanım ben 2019 yılından bu yana yapılan satışları sordum” dedi.

MİLYON MİLYON… ARSALARI KİMLER ALMIŞ.

Başkan Özdemir ise açıklamalarına şöyle devam etti; “Geçmişle kıyaslamaz isen neler yapıldığını anlayamazsın. Bizim dönemimizde 2019 yılında sadece Barolar Birliğine sosyal tesis satmışız. 2020  Yılında satış hiç yok. 2021 yılında Bin 288 metrekare, yani bir dönüm satmış Niğde Belediyesi, ondan sonra dükkan satmışız, yaptığımız galericiler sitesindeki dükkanları satmışız. Hep şeffaf olacağız aklınıza bir şey gelmesin, basına da vereceğiz. Geçmişe nereye kadar gidebiliyorsak gideceğiz, sadece 99 değil, 89 olabiliyorsa 89’a kadar gideceğiz. Geçmişle kıyaslamamız lazım, Niğde Belediyesi ne idi ne olmuş. Nereden nereye gelmiş, doğru söylüyorsunuz şeffaf olmak lazım. 2002 yılında 1 buçuk milyon metrekare satılmış. Haa bunların üzerinde durmak lazım, bunlar kime satılmış. Toplasan 4 bilemedin 5 kişiye satılmış burada isim vermeyeyim. Milyon milyon metrekareler Niğde’de kaç kişiye satılmış. Bunların hepsini konuşalım ve tartışalım. Bizim zamanımızda satıldıysa onu da konuşalım, tartışalım” dedi.

AYNI MECLİS 1,75 OLAN EMSALİ 2,9’A ÇIKARMIŞ NE ANLAMA GELİYOR!

Emrah Özdemir konuşmasının devamında; Milyon milyon metrekaler satılmış, bunlar tesadüfen bulabildiğimiz evraklar. 10.09.2002 tarihinde Niğde Belediyesi bir arsa satmış. Yine aynı gün bir arsa daha satmış. Bu arsalara bakalım dedik tek tek çıkartmak çok zor. Niğde Belediyesi bunları satarken, 0,35’e 1,75 yani emsal 5 katla satmış. Belediye bu sattığı arsaya ondan sonra mecliste 1,75 olan emsalini 2,9’a çıkarmış aynı yönetim aynı mecliste. Bunların hepsini konuşmak lazım, halkı doğru bilgilendirmek lazım çok doğru söylüyorsunuz. Bunların hepsini paylaşacağız. Sizde bizimle alakalı her soruyu sorabilirsiniz, sıkıntı yok, hesabını veririz. Ama geçmişle kıyaslayacağız. Nereden nereye geldik, 4 buçuk milyon metrekare satarken, bırakın 2022 de arsa satmayı, kamulaştırıp,  arsa alıp artıda kapatıyorsak. Bunu vatandaş bilmesi lazım. Hangi yönetim satmış, hangi yönetim almış. Bunların devamı da gelecek, bunları basına da vereceğiz, belediyemize de asacağız. Kendi dönemimizle birlikte, gidebildiğimiz döneme kadar. 89 a kadar gidebiliyorsak gideceğiz ama maalesef arşiv yok. Nereye gittiyse bu arşiv, kimler götürdüyse, bunları ilk bilgi olarak vereyim bunları basınla da paylaşacağız” dedi.

TOKİ DEKİ EVLERİN SATIŞI SORULDU,  İŞ KİMLERE GELDİ!

Ferit Aydoğan ise ısrarla ben 2019’dan bu yana satılanlarını sorduğunu belirti ve yazılı önergesine yazılı yanıt istedi. Ve Toki evlerinden ne kadar satış yapıldığını sordu.

Başkan Özdemir’de Toki’den satılan evlerin kamulaştırma için kullanıldığını, ihaleleri şeffaf yaptıklarını, ileride yine yapacaklarını söyledi.

Ak Partili Meclis Üyesi Mustafa Giray’da söz alarak 1999’dan itibaren satılan arsaların araştırılması, 4 milyon 521 bin metrekare arsaların satışlarının haricinde, bunlara “evet” şeklinde olumlu oy veren meclis üyelerinin isimlerini de öğrenmek istediğini ve bu dönemin “kirli bir dönem olduğunu”  belirtti. İleriki konuşmalarında da bu konuyu yazılı olarak da vereceğini söyledi… (Önerge cevabını merak ediyoruz)

Başkan Özdemir bu olayında kayıtlara geçmesini istedi ve araştırılacağını söyledi. (Sonuç)

Ardından tartışmalar büyüdü… Eski belediye başkanlarına isim verilmeden atıflarda bulunuldu… Tamamını İzleyin…

ESKİ DEFTERLER AÇILDI

Başkan Özdemir’in  sorulan soruda belirtilen tarih kendi dönemi ancak, kendisi 1999’dan itibaren araştırılmasını istedi. Yani şuan aynı toplantılarda, ofislerde birlikte fotoğraf  veren  önceki dönem belediye başkanları dönemini kast etti... Araştırılacağını ve basınla paylaşılacağını belirtti.

Bu Meclis Toplantısında Başkan Özdemir tam 4 kez bu konuları basınla paylaşacağını iletti… İki Yıl geçti hala basınla  paylaşmadı. 

Her tarafta, Şeffaf, Güvenilen, Adaletli, Gerçek,  Harbi belediyecilik vs. pankartları var.

Bekliyoruz başkan.

Whatsapp Image 2024 02 27 At 23.36.08

Editör: Selim GÖKEL