Nevşehir’de iki gün devam eden tarihi kentler birliği ve ÇEKÜL Vakfı Kapadokya Stratejik Yön Planı Çalıştayına katıldım. Çok verimli ve yararlı geçen toplantıda katılımcıların farklı konularda düşünce ve yaklaşımlarını tesbit adına önemli bir etkinlik oldu. Kamu kurumları yanında sivil örgüt temsilcileri de etkinlikte yer aldı. Kapadokya’da yer alan Niğde, Nevşehir, Aksaray, Kırşehir, Kayseri illerinden çağrılıların yer aldığı etkinlikte Niğde ilinden bir tek vali ile Azatlı Belediye Başkanı katılması dikkat çekici idi. Yeşilyurt Kasabasından gönüllü Hakkı Taştemur ‘da etkinlikte vardı ama Kayseri, Kırşehir, Nevşehir, Aksaray belediye başkanı, kaymakamı, sivil örgüt temsilcileri varlığında Niğde ili yoktu. Oysa Niğde ili bölgede turizm için çok önemli değerlere sahip bir il olarak daha geniş anlamda temsili gerekirdi. Çağrı kurulu Niğde içinde davette bulduklarını ifade ettiler. Kapadokya konuşulacaksa Niğde olmadan eksik kalacağı mutlaktır.

Toplantı çalışma gruplarında yer alıp Niğde ve bölge ile ilgili ne yapılmalı konusunda görüşlerimi anlattım. Özünde etkinliğin kapsamında çok farklı detaylarda vardı. Turizm ötesinde tarımdan çevreyle ilgili ve ekonomik dengeye kadar detaylı bir fikir tartışması yaşandı. Katılımcılar konuya ayrıntıları ile vakıf idiler. Eksik olan Niğde ile bilgili bilgilerdi. Niğde ilinin sağlık, inanç, kültür, folklor, tarih, doğa, gibi özel durumlarını ve özellikle onarımlarda yaşanan sorunlarını gündeme taşıdım. Bölgede Kapadokya adının yalnız peribacaları ile özdeş kılınmasının yanlışlığına vurgu yaparak Tyana’dan Tyanallı Appolona, Aladağdan Bolkarlara,Çiftehandan Nargöle, Kitreliye değin farklı özelliklerimizi etkinlik boyunca anlatmaya çalıştım. Doğal olarak bir iki kişi ile yansıtılan önemli olsa da farklı söz alanların hepsi kendi bölgelerini yansıttılar.

 Nevşehir bölgesinde özellikle yapılaşma ile ilgili şikâyetler çok idi. Denge bozulduğu anlatıldı. Nevşehir bölge olarak sorunları yanında peribacalar dâhil bölgesel koruma ile ilgili sıkıntıları özetlendi. Kırşehir için Ahievran, Aksaray için Ihlara, Kayseri için Kayak merkezi ağırlıklı konuşulan yerlerdi.

Devlet eli ile koruma yerine sivil örgüt belediye katılımlı koruma üzerinde duruldu. Kapadokya Bölgesi için bir kurul oluşması ilgi buldu.

 Kapadokya bölge olarak düşünülmesi, turların çeşitlendirilmesi, daha çok süre turistlerin bölgede kalması, doğanın tahribatının engellenmesi, tarımın bölgede çeşitlendirilerek geliştirilmesi, genelde tüm bölgenin gereği gibi korunması adına çokca öneri gündeme taşındı.

Güvercinden ata bölgeyle özdeş hayvanların beslenme, bulunma, korunması dâhil çok konuya değinildi. Mevcut turizm potansiyeli yüksek olan yerlerin olmayanlara göre daha çok sorunu oluşmuştu. Tur operatörleri ile rehberler ve yerel yöneticilerin aralarındaki görüş farklılıkları da toplantıda gündeme gelen konulardandı. Taraflar karşılıklı farklı düşünceleri anlattılar. Nar Köy Belediye başkanı yer altında yeni yer altı şehirleri kuralım önerisi ilginçti.

Avanos Kaymakamı Mustafa Everdi bölgede sorunları özetlerken Nevşehir ve Niğde Valisi Tarihi kentler Birliği ve ÇEKÜL vakfı bu bağlamda önemine işaret ettiler. Nevşehir Valisi toplantı sabah ve öğle oturumunda dikkatle izledi. Nevşehir belediye Başkanı Hasan Ünver Nevşehir merkezde önemli değişimlere imza atmış. Kentsel dönüşüm alanında çalışması sırasında bulunan ve dünyanın en büyük yer altı şehirlerinden biri ortaya çıkacak bir başlangıca ulaştıklarını anlatması bölge için önemli bir detaydı.

   İstanbul Kartal Belediye Başkanı Op. Dr Altınok Öz ülkemizde bölgesinde tarihe düne sahip çıkarak bilimsel kazı yapılmasına bölgesinde vesile olan başkanlardandı. İstanbul Kartal ilçesi Tekel alanında Brisya Sarayı olduğu düşünülen alanda Kilise, Hamam gibi yapıların izlerine erilmişti. Tarihi Kentler Birliğine üye Kartal Belediyesi başkanı olarak çalıştayın ilk bölümünde yer alarak nasıl tarihi, doğası ile kent turizme açılır. O konulardaki değerlendirmeleri dinledi. Kapadokya’nın önemini bilen ve Gülşehir’de Belediye tesisleri kısa sürede turizme açacaklarını da ifade eden Başkan Op. Dr Altınok Öz Kapadokya bölgesininde sorunlarının böylesi kapsamlı bir toplantıda ele alınmasının bölgemiz kadar ülke içinde önemli olduğuna vurgu yaptı.

Kültür Öncelikli Bölgesel Yol Haritaları-Kapadokya Stratejik Yön Planı Nevşehir Çalıştayında ÇEKÜL Vakfı ve Tarihi Kentler Birliği çalışma ekibinden Öğretim Üyesi Metin Tuncel, Dr. Arzu Toraman, Mithat Kırayoğlu (ÇEKÜL Başkan Yardımcısı), Faruk Göksu- (ÇEKÜL Gönüllüsü- Şehir Plancısı), Yusuf Örnek (ÇEKÜL Danışma Kurulu Üyesi), Hurşit Arslan (ÇEKÜL Danışma Kurulu Üyesi),Ece Müftüoğlu Narcy  (ÇEKÜL Genel Sekreter),Şirin Sıngın Yılmaz (ÇEKÜL İletişim Sorumlusu),Batuhan Akkaya (ÇEKÜL Şehir Plancısı),Ömer Sarı (ÇEKÜL Şehir Plancısı),Elif Al (ÇEKÜL Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler),Sevil Şeten (ÇEKÜL Şehir Plancısı),Esra Karataş (ÇEKÜL Şehir Plancısı),Hasan Özgen (ÇEKÜL Yönetim Kurulu Üyesi), Yonca Moralı (ÇEKÜL Örgütlenme Sorumlusu),Simge Zilif( ÇEKÜL Şehir Plancısı) ile iki gün Nevşehir’de hem çalıştaya katıldık. Kenti birlikte gezdik.

Toplantıda herkes görüşünü söyledi. Ortak noktalar saptandı ve bir çalıştay bildirisi ortaya çıktı. On temel başlık üzerinde yapılan değerlendirme ile ilgili tüm katılımcılar bölgenin ilk kez her boyuta ile bu denli bir katılımla ele alındığını da dile getirdiler.

12 Aarlıkta Kayseri toplantısı ile bir kez daha Kapadokya Bölgesi ele alınıp son değerlendirme yapılarak bölge için yol haritası çıkarılmış olacak ne var ki böylesi önemli bir etkinlik çalışma gruplarında Azatlı belediye başkanı Durmuş Songur dışında kimse olmaması düşündürücü idi. Niğde Kapadokya’nın Başkenti yazarı olarak  söz alabildiğim süreci Niğde ilinin zenginliklerini ve yapılması gerekenleri anlatıp en azından Niğdeninde bu anlamda önemine dikkat çektim.