Bölgesel kalkınma siyasal, sosyal ve ekonomik bir süreçle gerçekleşir.

Niğde ili bu yönden şanslı bir ildir. İlimiz çeşitli sektörlerde yenilikler ve organizasyonlarla hızla kalkınabilirdi.

- Bu amaçla “Niğde İli Uygun Yatırım Alanları Araştırması”nı 1998 yılında Türkiye Kalkınma Bankasına hazırlattım. Bu araştırmada 32 adet uygun sanayi yatırım alanı tespit edildi.

Tarıma ve hayvancılığa dayalı sanayileşmede sıçrama yapmaya hazır haldedir. Turizm ve maden (kalsit) sektörü de ciddi ilgi ile derde deva olur.

- Patates durumu bu konuda güzel örneklerden biridir. Patatesi ucuz ve kaliteli üretip, sanayi ürünü haline getirip pazarlamak gerekli idi.

- Bu amaçla, 1996 yılında Tarım Bakanlığına yaptığım yazılı müracaatla ülkemizde ilk ve tek Patates Araştırma Enstitüsü’nü Bakan rahmetli Nafiz KURT imzası ile Niğde’de kurdurdum. Günümüzde başarı ile hizmet vermeye devam etmektedir. Yerli tohum, kaliteli üretim amaçtı.

- Sulama için çiftçinin talebi olan elektrifikasyon konusunu elbirliği ile hızla yaygın halde gerçekleştirdik.

- Ecemiş suyunu, ilimiz topraklarını sulaması için 1998 yılında DSİ bütçesine ödenek koydurup incelettirdim. Bu konuda 2000 yılında olabilirlik ve ekonomiklik konusunda uygunluk sonucunu resmen sağladık. Proje hala DSİ arşivlerinde ilgi beklemektedir.

- Patatesin sanayi ürünü haline gelip katma değerinin artması, raf ömrünü uzatıp pazarlama sorununa ciddi çözüm bulunması şarttı.

Bu amaçla, Niğde Patates Entegre Sanayi kurulması elzemdi. Zamanın kalkınmadan sorumlu Sayın Devlet Bakanı M. Salih YILDIRIM ve Türkiye Kalkınma Bankası Sayın Genel Müdürü Taci BAYHAN, yaptığım müracaatlar üzerine hazırlanan resmi çalışma sonucunu 1998’de ilimize gelerek resmen ilgililere duyurdular.

Bu çalışma ilimiz ilgili yatırım birimlerinde o tarihten beri ilgi beklemektedir.

- Niğde ilinin hızla kalkınmasında hazır potansiyeli olan diğer sektörlerden birisi de DERİ SANAYİ sektörüdür.

Bu sektörün modern şartlara uygun üretim yapması ve gelişimi için 1992 yılı Devlet Bütçesine Bakanlığım sırasında ödeneğini koydurup, Niğde-Bor Deri Organize Sanayi Bölgesi yatırımını hızla başlattım; bugün faal haldedir ve bölgeye hizmet vermektedir.

- Türkiye Kalkınma Bankası Genel Müdürlüğüne Niğde-Bor Deri Entegre Sanayi Yatırım Projesini 1998 yılında hazırlattım. Bu proje gerçekleşseydi ilimiz, deriye dayalı entegre bir sanayi merkezi olacaktı.

Bu çalışma da, ilimiz arşivlerinde tıpkı patates entegre sanayi projesi gibi ilgi beklemektedir.

- İlimiz deri sektörünün sanayi-üniversite ilişkisini ve iş birliğini sağlamak için ödeneğini koydurup Üniversite bünyesinde BOR DERİCİLİK UYGULAMA MERKEZİ’ni kurdurdum.

Ancak, Dericilik Uygulama Merkezinin şu anda faal olmadığını üzülerek öğrendim.

- Dericiliğimizin uluslararası rekabet gücünü arttırmak için de Üniversite bütçesine o dönem yurtdışı eğitim yoluyla akademisyen yetiştirilmesi amacıyla bir ödenek koydurmuştum. Kullanılıp kullanılmadığını bilmiyorum.

Bilimsel yenilikler ve teknoloji takip edilip, ilgili sektörlerde uygulanmazsa rekabet ve gelişimin mümkün olmadığı bilimsel bir ekonomik gerçektir.

- İlimizin sanayileşip kalkınması için ilgili Devlet destek ve teşviki de şarttı.

İlimiz o zaman Kalkınmada Öncelikli İller arasında değildi. Bu amaçla devlet yatırım teşvik ve desteği alması için resmi müracaat yaptım ve müracaatım reddedildi. Kendi partimin hükümetinin bu uygulaması aleyhine idari yargıda dava açtım. Dava sona yaklaşınca ilimiz, Kalkınmada En Yüksek Destek alan doğu illeri statüsü olarak 1997 de ilan edildi. İlgili Bakan yazı ile bu talebimin yerine getirildiğini bana bildirdi. Ancak 2000 yılından sonra bir derece aşağıya düşürüldüğünü de üzüntüyle biliyorum.

Özet olarak; ilimiz Patates Entegre Sanayi ile Deri Entegre Sanayilerine ek olarak KALSİT’e (maden sektörü) yapılacak ileri teknoloji yatırımı ile hızla atak yapacak ALT YAPI VE ÜST YAPIYA sahiptir. TURİZM sektörü de master plan yapılırsa ve ilgilenilirse aynı amaca hizmet edebilir.

Ancak bu konuda eksik olan; Devlet, Üniversite, Patates Araştırma Enstitüsü ve özellikle ilimizin bu sektörlerle ilgili olan yereldeki sayın sektör oda temsilcileri, dernek ve sektör temsilcilerinin bir araya getirilememesidir.

Bu organizasyon, işbirliği ve dayanışma sağlanamazsa hızlı kalkınma, refahın yükselmesi, işsizliğin önlenmesi ve göçün tersine dönmesi mümkün değildir. Yapılacak iş, yerelde organize olup, şirketleşip bu sektörlerde sanayileşmektir.

Ülkemizde kalkınmış güzel il örnekleri ve bilim bunu bize ısrarla söylemekte ve göstermektedir.

Başarı dileklerimle.

Akın GÖNEN

Devlet E. Bakanı

17 ve 20. Dönem Niğde Milletvekili

15.10.2021