Niğde’de bu yıl kendini iyiden iyiye gösteren süne canlısı ekili tarım arazilerinde üreticilerin korkulu rüyası olurken, Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri süneyle mücadele kapsamında tarım arazilerinde incelemeler yaparak çiftçileri bilgilendiriyor. 

Nüfusunun yüzde 60'ının tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığı Niğde’de bu yıl kendini iyiden iyiye gösteren süne canlısı üreticilerin korkulu rüyası oldu. Sünenin çok olması nedeniyle ekili tarım arazilerine inen Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, ekili ürünlerde incelemeler yaparak yüksek oranda süneye rastladı. İncelemelerin ardından üreticileri bilgilendiren ekipler, daha sonra köy muhtarları ile toplantı yaparak ilaçlama çalışması yapılması gerektiği yönünde uyarılarda bulunarak diğer çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, bu yıl ekili tarım arazilerinde ciddi anlamda süne olduğunu belirterek, "İl tarım müdürlüğümüzle birlikte köy muhtarlarımıza süneyle ilgili bilgi, eğitim vermek için toplandık. Bizim çiftçilerimizin tek çekincesi ekinlerin boylu olmasından dolayı ekinin içine girmek istemiyor. Yazık diyoruz, günah diyoruz. Ama aslında yazık günah değil, ekinin içine girilip süne ilacının atılması lazım. Üreticilerimiz 12 ay boyunca bekliyorlar, ekiyorlar, suluyorlar, yetiştiriyorlar. Ciddi şekilde masraf ediyorlar. Ama maalesef sanayicilerimiz, esnaflarımız, biçip götürdüğümüzde bakıp süne var deyip düşük fiyata almaya kalkıyor. Bunlara meyil verilmemesi için üreticilerimizin kesinlikle ilaçlaması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

Yetkililer , "Bu seneki süne mücadelesine başladık. Bu sene tüm çiftçilerimizin ilaçlama yapmasını istiyoruz. Çünkü ilaçlama yapmazlarsa bu sene buğdaydaki kalite düşecek, kalite düştüğü zamanda hem satışta, hem de ekmeklik buğdayımızda sıkıntı olacak. Çiftçilerimizin ilaçlama yapmalarını tavsiye ediyorum" şeklinde konuştu.
 
Editör: TE Bilişim