Niğde’de işsizliğin çok olması Niğdelileri başka şehirlere çalışmak için gitmeye zorluyor. Eskiden doğu illerinden Niğde’ye çalışmaya gelen tarım işçilerinin yerini Niğde’den doğu illerine çalışmaya giden Niğdeliler aldı.


Ş
aşırtıcı ama gerçek olan bu durum Niğde de işsizliğin ne boyutlara geldiğini göstermekte. Niğde gibi patates diyarı olan Bitlis’in Ahlat ilçesi son zamanlarda tarımsal ürünlerine patatesin yanı sıra domatesi de ekleyince Niğdelilerin çalışmak için gittiği tarım şehirlerinden biri oldu.

Ahlat Ziraat Odası Başkanı Necat Demirden yaptığı açıklamada; “Bu yıl Ahlat başta olmak üzere Bitlis çevresinde 8 bin dekar alana domates ekildi. Ekili alanlardan 40 bin ton ürün hasat etmeyi bekliyoruz. Hedefimiz 1 milyon 500 bin lira gelir elde etmek. Bazı tarlalarda 1’e 10 verim alma seviyesine gelindi. Buda Türkiye ortalamasının üstünde. Patatesten sonra domates üretiminde de iddialı duruma geldik. Domates tarlalarında 15 bin kişiye iş imkânı sunuyoruz.

Niğde başta olmak üzere Nevşehir, Gaziantep, Şanlıurfa ve Mardin gibi illerden tarım işçileri gelip burada çalışıyor. Patates ve domates üretiminde marka haline geldik. Tüketici Ahlat’tan gelen ürünleri istiyor” dedi.

Bitlis yıllardır terör olayları ile hatırlanırdı artık yetiştirdiği ürünler ile bunu kırıp hem yöre halkının hem de çevresindeki illerin geçimlerini sağladıkları bir tarımsal üretim merkezi olma yolunda ilerliyor.


Haber Yorum:

Niğde’nin tahtı yıkılıyor mu?

Patates üretiminde ciddi bir potansiyeli olan Niğde, son yıllarda patates üreticisinin yaşadığı sıkıntılar yüzünden sıkıntılı dönemler geçiriyor. Niğdeli tarım işçileri de ister istemez geçimlerini sağlamak amacı ile çevre illere göç etmeye devam ediyor. İlgisizlik sonunda insanları daha çalışkan olan ve çalışacak insanlara ihtiyacı olan Bitlis iline kadar gitmeye mecbur kıldı. Yetkililer; Niğde’de Patates, pancar ve elma gibi ana ürünlerin yetiştirilmesi ve son zamanlarda bu ürünlerin para etmemesi sebebiyle bereketli toprağı olan Niğde’yi neden farklı ürünler yetiştirmeye yönlendirmiyor? Ziraat Odasının ya da tarımla alakalı diğer ilgili birimler bu konuda neden kılını kımıldatmıyor?

Editör: TE Bilişim