Niğde Askerlik Şube Başkanı Yarbay Kadir Okyay  Bor İlçesinde yapılan değerlendirme toplantısında Askerlik ile ilgili yapılan son değişikleri, askere gitmek için uygulanacak aşamaları  anlattı.

 

 

Askerlik yoklamaları konusunda bir çok değişikliğin yapıldığını belirten Yarbay Okyay  Askerlik çağı gelmiş vatandaşlarımızın sıkıntıya girmemesi, cezalı duruma düşmemesi için uygulanacak yol ve yöntemleri başlıklar halinde kısa kısa anlattı.

 

 

“Evlilik ;  Askere gitmesinden dolayı SGK ödemelerini kesecek olan yükümlülelerin eşlerinin ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerin Genel Sağlık Sigortalarından istifade edebilmesi için askerlik hizmeti başlamadan Gelir Testi yaptırması gerekmektedir. Gelir Testi için valilik/kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma Vakfına başvurulması gerekmektedir.

 

 

Yoklama ;  2012 Yılında askerlik yoklamaları ile ilgili işlemler değiştirilmiştir. Yoklama işlemleri çağ iine girilen yılın ocak ayında başlayıp, sevk yılının (bir sonraki yıl) şubat ayına kadar yaptırılabilmektedir. Örneği ; 1994 doğumlu bir yükümlü 01 Ocak 2013 ile 04 Şubat 2014 tarihleri arasında istediği, kendisine uygun olan bir tarihte yoklamasını yaptırabilecektir. Temmuz, Ağustos Eylül aylarında fazla müracaat olması nedeniyle hizmet vermede sıkıntı yaşanmaktadır. Dolayısıyla bu aylar dışında yoklama yaptırılması halinde gereksiz bekleme olmayacaktır.

 

 

Özürlü olan ; Yükümlülerin askeri hastanelere sevk edilmeden ve cezalı duruma düşmeden işlemlerini yaptırabilmesi için devlet hastanelerinden alınmış yükümlünün özrünü gösteren “Özürlü Sağlık Kurulu Raporu” nun Askerlik Şube Başkanlığına getirilip gösterilmesi halinde Askerlik Şube Başkanlığınca oluşturulacak olan “ Geçici Sağlık Kurulunda” işlem yapılabilecektir. Ayrıca felçli, yürüyemez durumda evden çıkamayan yükümlülerin bildirilmesi halinde anılan yükümlülerin işlemleri evlerinde yapılabilmektedir.

 

 

Yükümlülerin askerlik çağına girmeleri ile (doğum yılı + 19, örnek: 1994+19=2013) birlikte yükümlülükleri başlamaktadır. Yani ayrıca bir liste, kağıt, çağrı pusulası gelmemektedir, gelmeyecektir.

 

 

Katılışlar ; Birliklerine sevk edilen yükümlülerin kendilerine tebliği edilen tarihte birliklerine katılmaları büyük önem arz etmektedir. 24 saati geçen geç katılışlar soruncunda Geç İltihak Bakayası(GİB) suçu oluşmakta ve mevcut mevzuat gereğince en az 268 TL. ceza verilmektedir. Sevk edilen eğitim merkezleri e-devlet kapısı üzerinden

www.turkiye.gov.tr adresinden görülebilmektedir.

 

 

Para Cezaları ; 6217 sayılı kanun ile birlikte yoklama kaçağı kalan, bakaya kalan yükümlüler mahkemeye verilmemekte ve kaçak kaldıkları süreye göre para cezası ile tecziye edilmektedir. Bu sebeple erkelemesi yapılan yükümlülerin ertelemelerini ortadan kaldıran durumları (mezuniyet, ilişik kesme vs.) oluşturduğunda bu durumlarını Askerlik Şube Başkanlıklarına bildirmek zorundadırlar. Aksi halde para cezası verilebilmektedir.

 

 

 Türkiye’nin her yerinden ve yurt dışındaki tüm konsolosluklardan askerlikle ilgili işlemler yapılabilmektedir. Dolayısı ile işlem yapmak için illa ki kayıtlı olunan Askerlik Şube Başkanlığına gitmek gibi bir zorunluluk yoktur. “dedi.

 

 

 

Editör: TE Bilişim