CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ulusal Egemenliğimiz ve Gazi Meclis’imizin açılış günü olarak kutladığımız 23 Nisan, aynı zamanda Atatürk’ün tüm dünya çocuklarına armağan ettiği tek bayramdır” dedi. 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğindeki milli mücadeleden zaferle çıkan Türk Milletinin, bağımsızlık ve özgürlük meşalesini yakarken, dünyadaki tüm mazlum milletlere de örnek olduğunu belirterek, “İşgal edilen vatan topraklarında, Kuvayı Milliye ruhuyla ayağa kalkan halkımızın, Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk ile kazandığı zafer sonrasında Gazi Meclisimizin açılışını gerçekleştirmiştir. TBMM’nin açılışının 1. Yılında kutlanmaya başlanan 23 Nisan Milli Bayramı, savaş sırasında yetim ve öksüz kalan yoksul çocukları bir bahar şenliği ortamında, sevindirmek amacını da taşıyan çok anlamlı ve özel bir bayramdır. Atatürk’ün çocuklara armağanı olan bu bayram, aynı zamanda dünya çocuklarına da armağan edilen tek bayramdır” diye konuştu. 

Vatan için cephelerde mücadele eden halkın yaşadığı ekonomik zorlukları da anımsatan Ömer Fethi Gürer, “İğneden ipliğe, undan şekere, halkımız yokluklar içindeydi. Hatta ayağına giyecek ayakkabı, üstüne giyecek giysi bulmakta zorlanıyordu. Halkımız, tüm bu zorlukları rağmen, Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde işgalcilere karşı tarih yazdı. Zaferle sonuçlanan bu mücadelenin ardından ülkemiz cumhuriyet ile yönetilmeye başladı. Demokrasi ile buluşan ve gelişen ülkemizde, parlamenter sistem; sorunların da çözüm adresi olmuştur” şeklinde konuştu. 

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın kutlanmasıyla ilgili tarihsel süreçle ilgili değerlendirme yapan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “TBMM’nin açılışının birinci yılından itibaren kutlanmaya başlanan 23 Nisan Milli Bayramı ve 1 Kasım 1922 saltanatın kaldırılmasıyla doğmuştur. İlki Atatürk’ün himayesinde düzenlenen 23 Nisan Çocuk Bayramı, 1980 yılından sonra 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı adını almıştır. Hakimiyet-i Milliye Bayramı, saltanatın kaldırılışının ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun simgesidir. Aynı zamanda TBMM’nin açılışı ve egemenliğin padişahtan alınıp halka verilmesini kutlamak amacını da taşıyan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını, Atatürk, Tüm dünya çocuklarına armağan ederek, savaş sırasında yetim ve öksüz kalan çocukları sevindirmeyi amaçladı” ifadelerini kullandı. 

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın anlamlı ve özel bir bayram olduğuna vurgu yapan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bu bayramı çocuklarımıza armağan eden Atatürk, çocuklarımızı ve gençlerimizi, dolayısıyla geleceğimizi çok önemsemiş, parlamenter sistemin onlarla ileriye taşınacağına inanmıştır. Atatürk, ‘tek adam’ olmak yerine, halkın seçtiği parlamenterlerle oluşan Meclis’in karar almasının, böylece halkın sorunlarının halkın temsilcileri tarafından çözülmesinin yolunu açmıştır. Tek adam rejimleri tarih boyunca hep acı yaşanmışlıklarla sonlanmış, bu nedenle Atatürk, parlamenter sistemle her sorunun çözüm bulacağını görerek, ‘padişahlık’, ‘saltanatlık’ gibi düşünce içinde olmamış, halkın temsilcileri ile ülkeyi yönetmeyi hedeflemiştir” dedi. 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türk Milleti ve geleceğimizin teminatı olan çocukların, Atatürk’ün kurduğu cumhuriyeti sonsuza kadar yaşatacağına olan inancını da yineleyerek, şu ifadelere yer verdi:

“Zor şartlar altında, kazandığımız cumhuriyetimizi, Atatürk’ün gösterdiği yoldan ayrılmadan korumak, gelecek nesillere taşımak, hepimizin görevidir. Bu duygu ve düşüncelerle, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını, aziz şehitlerimizi, şükran ve rahmetle anıyorum. Milletimizin ve çocuklarımızın, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutluyorum…”

Editör: TE Bilişim