Niğde’de ilk kez görme engelli oyunu olan Goalball’a hazırlanan görme engelli sporcular, bu oyunun kendileri için umut ışığı olduğunu ve hedeflerinin Niğde takımını liglere çıkartmak olduğunu söylediler.

 1946 yılında Avusturyalı Hanz Lorenzen ve Alman Sett Renidle tarafından, savaşta görme yetilerini kaybeden savaş gazilerinin rehabilitasyonuna yardımcı olmak amacıyla icat edilen Goalbal günümüzde görme engelli sporcular için bir umut ışığı oluyor.

Niğde Goalball Takım Antrenörü Gamze Özbek; “Niğde’de yaşayan görme engelli kardeşlerimize Goalball sporunu tanıtmak ve bu spora katkı sağlamak amacıyla görme engelli arkadaşlarımızı gönüllü olarak hazırlıyorum. Niğde Goalball takımımız ile yaklaşık 7-8 aydır düzenli bir şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Takım olarak hedefimizi liglere yükselmektir.  Goalball görme engellilere ait has bir oyundur. Sadece görme engelliler oynayabilir” dedi.
Ayrıca Niğde’deki görme engelli sporcuları gönüllü olarak müsabakalara hazırladığın belirten Özbek, onların daha iyi bir takım olacağına inandığını söyledi.

Altı Nokta Körler Derneği Niğde Şube Başkanı ve Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonu Niğde il Temsilcisi Atilla Taşpınar; “ Goalball sporu 1946 yılında ikinci dünya savaşı sonrasında Almanya’da oynanmaya başlanmış ve 1998 yılında da Türkiye’de oynanmaya başlandı. Şuanda ilimizde bulunan Niğde Goalball takımı ise düzenli olarak 7-8 aydır devam etektedir. Takımımız haftada üç gün olmak üzere 7-8 aydır düzenli olarak liglere çıkmak için hazırlıklarını devam ettiriyor ve bu yıl inşallah ilimizin takımını liglere çıkartacağız. Hedefimiz Niğde Goalball takımı olarak ilimizi liglerde temsil etmektir” diye konuştu.

Niğde Goalball Takım Kaptanı Burak Çukalar; “ilimize Goalball’ı Atilla hocamla beraber biz getirdik. Şuanda ilimizde güçlü bir takım kurduk. İnşallah bu yıl hedefimiz olan liglere çıkmak ve bunu şampiyon olarak başaracağız. Haftada üç gün olmak günde 6 saat çalışıyoruz ve takım olarak 7-8 aydır düzenli olarak çalışıyoruz. Bu yıl Niğde Goalball takımı olarak hedefimiz olan liglere çıkıp ilimizi temsil etmeyi başaracağız. Amacımız, Türkiye genelinde ilimiz adına güzel bir derece yapmak. Engelliler adına bir başlangıç yaptık ve başaracağımıza inanıyorum” dedi.

GOALBALL NEDİR?
Goalbal üçer kişilik iki takım ile oynanır. Her takımda en fazla üç yedek oyuncu vardır. Oyun, bir orta çizgi¬siyle ikiye bölünmüş dikdörtgen biçiminde bir jimnastik salonu sahasında oynanır. Goller sahanın her iki ucuna atılır. Oyun, zilli bir topla oynanır (bell ball). Oyunun amacı, karşı tarafın savunmasına karşı, her takımın topu yuvarlayarak rakibin kale çizgisinden geçirmesidir.

Goalball, 1946 yılında Avusturyalı Hanz Lorenzen ve Alman Sett Renidle tarafından, savaşta görme yetilerini kaybeden savaş gazilerinin rehabilitasyonuna yardımcı olmak amacıyla icat edilmiş bir oyundur. Oyun, dünyaya 1976 yılında Kanada, Toronto'daki Paraolimpiyatlarda tanıtılmıştır ve o zamandan beri her Paraolimpiyatlarda oynanmaktadır. İlk dünya şampiyonası 1978 yılında Avusturya'da gerçekleştirilmiştir ve o yıldan beri her dört yılda bir gerçekleştirilmektedir.
 
 
 
Editör: TE Bilişim