Kontroller periyodik olarak kanun gereği 2 yılda bir yapıldığını belirten Dündarlıoğlu; “3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu ile Ölçü ve Ölçü Aletleri Muayene Yönetmeliği gereği, kullanılan tüm Ölçü ve Tartı Aletlerinin 2(iki) yılda bir Periyodik muayene ve damgasının yaptırılması zorunludur. Müracaatlar her yılın Ocak ayından başlayıp Şubat ayının son gününe kadar devam eder. 2017 yılında Muayene ve damgası yapılan Ölçü aletlerinin 2019 yılı Şubat ayı sonuna kadar beyanname vermesi gerekmektedir. Yönetmelik gereği Belediyelerimizin sorumluluğunda olan, Ölçü ve ölçü aletlerinden; Belediyelerce tespit edilecek yer ve günlerde kurulan, üretici ve pazarcılar tarafından malların doğrudan tüketicilere perakende olarak satıldığı açık veya kapalı pazar yerlerinde kullanılan elektronik tartı aletleri ile tüm esnafların kullandığı Mekanik masa terazileri, Asma teraziler, Tek kollu kantarlar, İbreli teraziler. Uzunluk ölçüleri,  Akıcı maddeler ve Kuru taneli maddeler için hacim ölçüleri, 5 kg' a kadar (5 kg dahil) kütle ölçülerinin periyodik muayene müracaatlarının Belediyelerimizce alınır. Müracaatların son başvuru tarihi 28 Şubat 2019 olduğunu belirtti.
 
Dündarlıoğlu; “Terazisi doğru olanın damgası yapılıyor ve 2 yıl süre ile yine süre veriliyor. Eğer terazi bozuk ise tamire gönderiliyor ve damgası yapılmıyor” dedi.
 
Biz esnaf terazileri, kuyumcu terazileri,  şirketler vb. tarafından terazi kullanan kişilere iki yıl süre veriyoruz” diyen Dündarlıoğlu; “2 Yıl bitiminde tekrar kontrolünü yapıyoruz. Ancak her 3 ayda bir de zabıta ekipleri ile birlikte ani kontrol yapılıyor” diye konuştu.
 
Niğde Belediyesi Grup ve Ölçü Merkezi Müdürü Refik Dündarlıoğlu, terazilerin hata paylarının ve sınırlarının olduğunu belirterek hata olanların yetkili servislere gönderilerek tamiratın yapıldığını söyledi.
 
Dündarlıoğlu, ayrıca yapılan kontrollerde terazilerin mühürlendiğini, vatandaşın terazide hile yapmasını önlemek için bu mühürlerin yapıldığını belirtti.
 
Damga süresi dolmuş ölçü aletini kullanan kişilere 2 Bin 600 TL idari para cezası kesildiğini belirten Dündarlıoğlu; “ Damgalanmamış ölçü ve ölçü aletlerinin alım satımda kullanılması veya alım satım yerlerinde bulundurulması yasaktır. Damgası kopmuş, bozulmuş, damga süresi dolmuş ölçü aletini kullanan kişiye, 2 Bin 600 TL idari para cezası uygulanır. Damgalanmamış ölçü ve ölçü aletlerini satan, satışa arz eden veya ticari ilişkide kullanan kişi, bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır” diye konuştu.
           
 
Editör: TE Bilişim