15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin ardından ilan edilen ve 18 Temmuz'da sona ermesi beklenen olağanüstü hal kapsamında çıkarılan son OHAL KHK'sı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Olağanüstü Hal kapsamında 701 sayılı Kanun Hükmünde Kararname Resmi Gazete'de yayımlandı. Çeşitli kurumlarda görev yapan 18 bin 632 personel kamudan ihraç edildi.

KHK kapsamında 15 Temmuz FETÖ’cü darbe girişiminden 2 yıl geçmesine karşın, İçişleri Bakanlığı'ndan 8 bin 998 polis, TSK'dan 5 bin 867 asker ihraç edildi. TSK'daki ihraçlar, Kara Kuvvetleri bünyesinde 3 bin 77 asker, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde 1949, Jandarma Genel Komutanlığı’nda 649, Sahil Güvenlik Komutanlığı’nda 192 asker olarak dağıldı.

MEB, DİYANET, ADALET BAKANLIĞI, DIŞİŞLERİ...

Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı’ndan da 658 öğretmen ihraç edilen kamu personeli arasında yer aldı. Adalet Bakanlığı'ndan da çoğu gardiyan ve katip memuru olmak üzere 1052 kişi ihraç edildi. Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan da çoğunluğu imam-hatip 240 kişi ihraç edildi. Dışişleri Bakanlığı'ndan ise çoğunluğu yurtdışında çalışanlardan olmak üzere 38 kişi ihraç edildi.

Kurumlarından daha önce ayrılan, TSK'dan 324, Emniyet Genel Müdürlüğünden 1167 ve jandarmadan 35 personelin rütbeleri 701 sayılı KHK ile alındı. KHK ile 4 Vali Yardımcısı ve 4 Kaymakam meslekten ihraç edildi. 148 personel ise kamudaki görevlerine iade edildi.
 

KHK kapsamında çoğu öğretim görevlisi 199 akademisyen görevinden uzaklaştırıldı. Öte yandan KHK'da 12 dernek, 3 gazete, 1 TV kapatıldı. Kapatılan gazeteler, Halkın Nabzı, Özgürlükçü Demokrasi ve Welat oldu. Kapatılan televizyon kanalı ise Avantaj TV adındaki kanal oldu.

KAPATILAN DERNEKLER

Buna göre, terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca, devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilerek kapatılan dernekler şöyler:

Adıyaman Fem Dershanesi Mezunları ve Mensupları Derneği (Adıyaman)

Furkan İlim ve Hizmetleri Derneği (Ankara)

Suffem Eğitim ve Yardımlaşma Derneği (Ankara)

Anadolu İlim Kültür Eğitim Yardımlaşma Derneği (Ankara)

Furkan Eğitim ve Hizmet Derneği (Gaziantep)

Özer Hukuk ve Düşünce Derneği (Kahramanmaraş)

Kahramanmaraş Uluslararası Öğrenciler Derneği (Kahramanmaraş)

Kilis İmam Hatip Lisesi Mensupları ve Hafızları Derneği (Kilis)

Beyaz Laleler Eğitim ve Sosyal Yardımlaşma Derneği (Kocaeli)

Furkan Eğitim ve Dayanışma Derneği (Malatya)

Samsun Özgürlükçü Gençlik Derneği (Samsun)

Viranşehir Sanayici ve İşadamları Derneği (Şanlıurfa)



 

Editör: TE Bilişim