Ağaçlandırma Seferberliği Toplantısı Vali Necmeddin Kılıç başkanlığında Niğde Polisevi toplantı salonunda yapıldı.

Toplantıya Vali Kılıç’ın yanı sıra, Vali Yardımcıları Abdullah Uçgun, Mustafa Karaca, İlçe Kaymakamları, İl Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt, Defterdar Cabir Döner, Tapu ve Kadastro Müdürü Abdurrahman Demirci, Orman İşletme Müdürü Mehmet Özdemir ve İl Gıda, Tarım Hayvancılık Müdürü Murat Türkmen katıldı.

Ağaçlandırma Seferberliği kapsamında genelgeye göre;Ülkemizdeki toplam arazi varlığının yüzde 60’ını aşkın kısmının Devletin hüküm ve tasarrufunda bulunmakta olduğunu dile getiren Vali Kılıç; “Bu arazileri verimli kullanabilme konusunda yürütme erki yoğun çalışmalar yapmaktadır. Bu arazilerden tarıma elverişli olmayan ve mera olarak da kullanılması mümkün olmayanların ağaçlandırılması önem arz etmektedir.

Ağaçlandırma çalışmaları milli ekonomimiz için önemli olduğu kadar, erozyon ve sel kontrolü, çığ ve heyelanların önlenmesi, hava ve su kalitesini artırması ve daha yaşanabilir bir ülke için de mühim sonuçlar arz etmektedir. Diğer taraftan bu çalışmalar bin yıldır bu toprakları vatan yapmak için ağır bedeller ödeyen ecdadımıza bir vefa borcu olduğu kadar bizden sonraki kuşaklara bırakmak zorunda olduğumuz miras kapsamındadır” dedi.

5 MİLYON FİDAN DİKİLMESİ GEREKİR

Vali Kılıç; “İlimizin toplam 779 Bin 522 hektar yüzölçümü bulunmakta, bunun 190 bin 671 hektarı Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki tarım dışı alanlardan oluşmakta, bu alanlardan en az 100 bin hektarında ağaçlandırma ihtiyacı bulunmaktadır. Toplam 250 bin 907 hektarlık mera alanında yaklaşık 50 bin hektarlık bölümünün kaliteli mera konumunda olmadığı ve ağaçlandırma ihtiyacının olduğu açıktır.Valiliğimizce 2013 yılında ‘Bir Karış Toprak Boş Kalmasın’ sloganı ile başlatılan ağaçlandırma çalışmalarına, Orman İşletme Müdürlüğü takdire şayan ve örnek çalışmalarla katılmış, badem eylem planı kapsamında 560 hektar, toplamda ise Bin hektarlık bir alanı ağaçla buluşturmuştur. Ancak 150 bin hektarlık alanın ağaçlandırılması gereği karşısında, hiç değilse hedefe 30 yılda varmak için her yıl 5 Bin hektar alanın ağaçlandırılması bu kapsamda 5 milyon fidanın dikilmesi gerekmektedir.

Orman İşletme Müdürlüğü kapasitesini zorlayarak bu yıl Bin 500 hektarlık bir alanı ağaçlandırma programına almıştır. Bu durumda ilgili diğer kurumlarında imkânlarını zorlayarak kolektif bir çalışma içerisinde ağaçlandırma çalışmalarında görev almasını zorunlu hale getirmektedir” diye konuştu.

AĞAÇLANDIRILACAK ALANLAR KÖYLÜYE DAĞITILMALI

Bu Bağlamda yapılması gerekenlerden söz eden Vali Kılıç; “Orman İşletme Müdürlüğü’nce badem eylem planı kapsamında yapılacak çalışmalar kapsamında Orman ve Su İşleri Bakanlığınca tavsiye edildiği üzere, bir taraftan mahallinden gelebilecek tepkileri kırmak, diğer taraftan sahiplenme içgüdüsü ile programın başarı şansını arttırmak amacı ile kaymakamlar ve köy muhtarları ile işbirliği içerisinde, ağaçlandırılacak alanlar köylüye dağıtılmalı, sahipleri belirlenmelidir. Orman İşletme Müdürlüğünce programları revize edilerek 2 bin hektara çıkarılmalı, baraj ve gölet göl aynalarına bakan tepeler ağaçlandırılmalı, bu alanların göl aynasından alınacak su ile sulanması ve sulama sistemleri kurulması konusunda İl Özel İdaresi kaynaklarından yararlanmalıdır. Dikim ve sulama çalışmalarında görev almak amacı ile Toplum Yararına Çalışma Programı kapsamında ilimize tahsis edilen 1000 kişilik kadro fırsat bilinerek, etkin ve verimli olarak istifade edilecektir.

Yine, ilgili müdürlük tarafından özellikle devlet yollarına bakan kamu arazileri gözden geçirilmeli, mahalli yönetimlerle işbirliği içerisinde yeni ağaçlandırılacak alanlar tespit edilmelidir. Özellikle Niğde-Ulukışla yoluna bakan araziler sulama kolaylıkları düşünülerek yeniden taranmalıdır.İl Özel İdaresi Genel Sekreterliğince yeteri kadar sulama-yangın söndürme tankeri ile traktörün arkasına takılan ve ağaç dikilecek yeri kazan burgu cihazından alınarak kaymakamlıklara ve köy muhtarlıklarına tahsis edilmelidir” dedi.

100 BİN TL’NA KADAR

DÜŞÜK FAİZLİ KREDİ VERMEKTEDİR

Vali Kılıç; “İl Özel İdaresi’nin sorumluluk ağında bulanan 3 bin 27 km yol ağının en az bin km. kısmının yol kenarlarına çift şerit ağaç dikilmeli, bu konuda İl Özel İdaresi, kaymakamlıklar ve köy muhtarlıkları sıkı bir işbirliği ve yoğun bir gayret içerisinde olmalıdır. Kaymakamlar, ilçelerindeki imkân bulunan tüm köylerde hem köyü güzelleştirecek hem de köy tüzel kişiliğine gelir getirecek, tarım dışı alanlarda köy koruluğu, müsait alanlarda ise bağ ve meyve bahçelerini köy birliği finansmanı ve muhtarlarla işbirliği içerisinde ihdas edeceklerdir. Orman İşletme Müdürlüğü’nce ağaçlandırma çalışmalarına katılacak kurumlara tahsis edilmek üzere yeteri kadar tüplü fidan temin edilecektir. Köy birliklerince en az 400 dönümlük arazilerin tahsisi alınarak demostrasyon ve gelir amaçlı bağ ve meyve bahçeleri tesis edilecektir. Ağaçlandırma yönetmeliği ve bu yönetmeliğe bağlı ikincil mevzuat uyarınca özel ağaçlandırma çalışmaları kapsamında tapulama harici alanlar idari yoldan tescil edilerek mevzuatında gösterilen usule göre vatandaşlara tahsis edilebilmektedir. Böylece kiralanan araziler için Tarım Bakanlığının destek ödemeleri bulunmakta, Orman Bakanlığı ise 100 bin TL’na kadar düşük faizli kredi vermektedir” diye konuştu.

BUGÜNE KADAR NETİCE ALINAMADI

İlimizde bu konuda yapılan çalışmalardan bugüne kadar netice alınamadığının izlenmekte olduğunu ifade eden Vli Kılıç; “Defterdarlık ve Kaymakamlıkların ilgili kurumlarla koordine içinde tapulama harici alanları yeniden taramaları, uygun arazileri tespit ettikten sonra Maliye Bakanlığına bildirmeleri, Coğrafi Bilgi Sistemine kayıt ettirmeleri, ilan etmeleri gerekmekte, İl Tarım Müdürlüğü de çiftçileri eğitim çalışmalarında konuyu işleyerek çiftçileri teşvik etmeleri gerekmektedir. Özel ağaçlandırma yapmak isteyen özel sektöre yardımcı olunmalı, idari ve bürokratik kolaylıklar mevzuatları dâhilinde gösterilmelidir” dedi.


Editör: TE Bilişim