Fenerbahçenin odağında tutulduğu "şike ve teşvik" iddalarıyla birlikte hemen hergün TV ve gazetelerin yayınlarında bu gelişmeler üzerine yorumlar yapan, saatlerce "ahkam" kesen kesene.En çok konuşulan ve yazılan başlıkları gerekçeleriyle aşağıda özetledim.İyice bir bakın,bir daha bakın hiç futbol konuşan var mı? Kendiniz karar verin.Yada biz böyle bir futbol istermiyiz diye kendinize sorun!

       *Fenerbahçe şike skandalına karşın küme düşürülmedi. Şampiyonluğu bile henüz geri alınmadı.

        Gerekçe: Fenerbahçe küme düşürülürse endüstriyel futbol piyasası daralır, yayın gelirleri azalır, Fenerbahçe’ye yatırım yapan ve onun üzerinden iş çeviren Koç, Limak, Kiğılı gibi tekelci sermaye gruplarının karları düşer.

      *Futbol ligine play-off sistemi getirildi.

       Gerekçe: Bu sistem, futbol federasyonu tarafından bile değil, maç yayınlarından milyonlarca dolar kar eden Digitürk’ün sahibi Karamehmet (Çukurova-Turkcell) grubunun isteğiyle getirilmiştir. “Futbol ailesinin tek amacı vardır; yere düşmüş futbolumuzu ayağa kaldırmak. Bu her futbolseverin birinci vazifesidir. Maç fazlalığı, derbi maçların fazla oynanması, bu canlılığı tekrar geri getirecektir. Kişiler geçicidir, kulüpler kalıcıdır, herkesin decoder alarak kulüplerine sahip çıkması gerektiğine inanıyoruz. Bütün kulüplerin ortak görüşü, Play-Off sistemi bu (karlılık-bn) canlılıkta önemli bir adım sağlayacaktır. Tüm kulüp taraftarlarının formasını, decoderini alarak hem yayıncı kuruluşa hem de kulüplerine destek olması gerekiyor.” (Demirören grubu sahibi ve Beşiktaş başkanı Yıldırım Demirören)

     * Fenerbahçe, Avrupa Şampiyonlar liginde oynamaktan UEFA’nın isteği ve yaptırımıyla men edildi. Yerine Trabzonspor’un Şampiyonlar liginde oynaması kararı alındı.

        Gerekçe: Türkiye’ye gelip TFF başkanı Aydınlar ile görüşen UEFA başkanının belirttiği gerekçe; Avrupa Şampiyonlar liginin marka değerinin ve futbol endüstrisinin bu lige yaptığı yatırımların zarar görmemesi. UEFA, “şikeciliği ayyuka çıkmış bir takımın şampiyonlar liginde oynaması spor etiğimize aykırıdır” bile diyemiyor, bu karlara, ligimize yatırım yapan küresel tekellerin karlarına zarar verir, diyor. UEFA böylece fiilen şikeci Fenerbahçe’den Türkiye şampiyonluğunu alıp daha az şikeci olmayan Trabzonspor’u şampiyon ilan etmiş oldu. Futbol da artık ulusal temelden değil küresel temelden bir tekelci sermaye birikim ve hegemonya alanıdır, kararları da spor etiği değil azami karları doğrultusunda futbola milyar dolarlar basan küresel mali oligarşi ve borsası verir.

      Futboldan, spordan konuşan var mı? Tekelci kapitalist futbol endüstrisinin çürümüşlüğünün ve krizinin de üstlerine yıkılması, futbolu değil ama tekelci sermayenin futbol karlarını bir kez daha canlandırmalarının istenmesi dışında milyonlarca futbolseverin görüşünü soran var mı? Bu çürümüş tekelci kapitalist futbol piyasasına artık yeter, biz başka bir futbol, amacın kar değil toplumsal-bireysel çok yönlü gelişim olduğu bir futbol isteriz diyen var mı?