Yüzyüze eğitim tam olarak 6 Eylül 2021 tarihinde başlıyor. Okulların açılması ile birlikte öğrencileri ve velileri kırtasiye malzemeleri alma telaşı sarıyor. Kırtasiye sektörü pandemi nedeniyle okulların kapanması ile birlikte olumsuz etkilenen sektörlerden biri.

KIRTASİYE ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ

Niğde’de zengin kırtasiye ve kitap çeşidi ile faaliyet gösteren Oku Kitap Kırtasiye’nin sahibi Burcu Çopur, öğrencileri ve velileri kırtasiye alırken dikkatli davranmalarını istiyor.

Oku Kitap Kırtasiye sahibi Burcu Çopur ; Kırtasiye ürünleri eğitim-öğretim ile ilişkilendirilse de direk sağlıkla ilintili ürünlerdir.  Kırtasiyeler 12 ay boyuncu denetime tabi işletmelerdir. Ticaret Bakanlığı üretici firmalarda bu denetimi yaparken, zaman zaman merdiven altı diye tabir ettiğimiz korsan – kaçak işletmeler bu kapsamın dışında kalabilmektedirler.

SAĞLIK ÖNEMLİ, CE BELGESİNE DİKKAT

Toplumun alım gücünün her geçen gün düşmesinden dolayı da vatandaş daha ucuz ürünlere yönelmekte bu durumda korsan işletmelere fırsat çıkarmaktadır. Kırtasiye malzemenin üzerinde mutlaka CE belgesini görsünler. Çocuklar bu ürünlere temas ediyor, ağzına götürüyor. Pandeminin yaşandığı ve temizliğe daha çok dikkat etmemiz gereken bir ortamda, dikkat edilmeden alınan bir kırtasiye ürünü çocuklarımıza velilere zarar verebilir.

KALİTEYİ EN UYGUN YERDEN ALSINLAR

Bor İlçe Halk Kütüphanesinde Kültürel Söyleşilere Devam Bor İlçe Halk Kütüphanesinde Kültürel Söyleşilere Devam

Bazı vatandaşlar  markalı ürünleri tercih edebiliyor ama bazı vatandaşlarımız da kalitesine hiç aldırmadan ucuz mala yönelebiliyor. Her kaliteli mal pahalı olmadığı gibi, her ucuz mal da kalitesiz olmayabiliyor, iyi araştırsınlar. Özellikle defterler çok farklı fiyatlarda satılıyor, gramajı düşük, bir alt sayfaya geçen, çok ince kağıttan yapılmış defterler var, bunlar çocukların gözlerini bozduğu gibi kapaklarındaki resimlerinde kullanılan boyaların  bile sağlığa zararlı olmaması gerekiyor. Çanta fiyatları da çok farklı, kumaşı ve kullanılan ara malzemeleri kalitesiz ise, tek dikişli ise ortapedik değil ise bu tür çanta çok daha ucuza imal edilebiliyor ama ömrü çok kısa oluyor. Veliler ürünlerin güvenilirliğini www.guvensizurun.gov.tr adresinden de kontrol edebiliyor.

ZİNCİR MARKETLER BİR GERÇEK VE ONA GÖRE HAREKET EDİYORUZ

Oku Kitap Kırtasiye işletmesinin sahibi Burcu Çopur, zincir marketlerin sektöre etkisinden de bahsetti. Çopur; Zincir marketler artık ülkemizin bir gerçeği, ülkede küçük olan, zayıf olan bir şeyin yaşam hakkı bırakılmadı. Bizde bunun çok önce  farkına vararak,  her yıl ürün çeşidimize 2 bin yeni ürün katıyoruz. Yaklaşık 48 bin ayrı barkodlu ürünümüz oluştu. Bunun pazaryerine  göre 3 bin ila 5 binini internet üzerinden pazarlıyoruz.   Bir nevi yeni ekonomik şartlara uyum sağlıyoruz.    “ yerel esnafı destekleyelim” , “yerel esnaftan alışveriş edelim” sloganları ve sözleri bizlere inandırıcı gelmiyor. Söz, yaşamla, eylemle bütünleşmeli, yerel yönetimler bu zincir marketlerin yerini ve ölçüsünü ayarlayamadılar. Şuursuzca ruhsat verdiler ve yerel bir çok küçük esnafı yok ettiler, kimisi de son demlerinde.  Niğde’de durum diğer illerden daha da vahim. Zincir marketlerden  en çok etkilenen sektörlerden birisi de kırtasiyeler, ancak bu yıl bizim sattığımız aynı kalite, aynı marka  ürünlerde fiyat farkı yok.  Fason olarak ürettikleri kısa dönemlik kapkaç yapmak için raflarında özellikle ucuz olarak gösterdikleri ürünler ise çok kalitesiz ve sağlık yönergelerine de uygun olduğunu düşünmüyoruz, bunu vatandaşlarda gözlemliyor.” dedi. 

Editör: TE Bilişim