DUA ETMESİNİ BİLE BİLEMEYECEK KADAR DİNDEN UZAK BİR TOPLUM OLDUK
 
Bir arkadaşım ile karşılaştım. Uzun zamandır görüşmediğim bir arkadaş. Biraz hoş sohbetten sonra konu konuyu açtı ve arkadaşım, her zaman dua ederken şöyle söylerim dedi”HAYIRLI DEVLET, HAYIRLI EŞ, HAYIRLI EVLAT NASİP ETSİN” 
Ne güzel bir dua diyeceksiniz. Fakat ben bu duanıza katılmıyorum. Tamam, sebebini açıklayalım.
1-Allah bu konuda ne diyor?
2-Hayrın ve şerrin ne olduğunu bizler bilmiyoruz.
Allah şöyle buyuruyor:
17 / İSRA – 11:Ve yed’ul insânu biş şerri duâehu bil hayr(hayri), ve kânel insânu acûlâ(acûlen).İnsan, (sanki) onun duası hayırmış (gibi) şerre dua eder. İnsan, çok aceleci olmuştur.
Dua ettiğimizde, duamızın Allah tarafından kabulu söz konusu olduğunda isteklerimizin HAYIR olduğunu düşünelim. Bakalım ne olacak?
Hayır, bizlere derecat kazandıran olaylar. Şer ise bizlere derecat kaybettiren olaylardır. O zaman hayra dua ettiğimizde bizim derecat kazanacağımız olayların Allah tarafından oluşturulması kaçınılmazdır. Çünkü biz böyle talep ettik.
Bakalım şimdi olaylar nasıl gelişecek: Hayırlı bir eş istedik ve Allah da bize hayırlı bir eş nasip etti. Ne bekliyorsunuz eşinizden, size derecat kazandıracak olaylar. Yani beklediğiniz; yanınızda saygılı, yemeğinizi önünüze getiren, temiz, hizmette kusur etmeyen bir eş. Böyle davranışlardan biz derecat kazanamayız ki. Eşinizin bu durumda sizi mutlu edebilmek için birçok faydalar sağlamıştır, fakat siz Allah katında derecat kazanamadınız.
Şimdi eşinizin nemrut bir tip olduğunu düşünelim (Allah kimsenin başına vermesin).Size ters ve yüksek sesle cevap veren, bir su isteseniz de size kalk kendin al diyecek kadar saygısız. Pasaklı, tembel, müsrif bir eş. Evet, şimdi oldu. Artık siz, sabrediyorsanız ve eşinize güzel davranıyorsanız, Allah katında derecat kazanıyorsunuz. Çünkü eşiniz size zulm ettiği için siz derecat kazanıyorsunuz. Allah onun derecat hanesinden alıp sizin derecatın hanenize yazıyordur. Tabiî ki siz eşinize güzel davranıp sabrediyorsanız.
Yok, siz de eşinize cevaben ters davranıp ona zulm ediyorsanız, zulmettiğiniz için kazandığınız derecatları iade etmişsinizdir ve elde bir derecat kalmamıştır (Şayet fazlası ile zulm etmiyorsanız).Bakın Peygamber Efendimiz ne diyor bu konuda:”Ateşe ateş ile mukabele ederseniz elinizde kül kâr kalır
Allah her şeyi, bizleri birlikte kılan ve mutluluğa götüren sağlıklı ve bereketli olanlardan nasip etmesini dilerim,
ALLAHA EMANET OLUN