Niğde’de bahar mevsimiyle birlikte hava sıcaklıklarının artmasının ardından vatandaşlar doğada kendiliğinden yetişen protein deposu mantarları topluyor.

Niğde’de bahar mevsimiyle birlikte hava sıcaklıklarının artmasının ardından vatandaşlar doğada kendiliğinden yetişen protein deposu mantarları topluyor. Uzmanlar bilinmeyen mantarların toplanmamasını, mantarların da sapından kesilerek toplanmasını konusunda uyarıda bulunuyorlar. 

Niğde’de büyük ilgi gören ve afrodizyak özelliği olduğu belirtilen halk arasında ‘domalan’ olarak bilinen mantarı toplamak isteyen vatandaşlar, arazilere çıkmaya başladı.
Niğde’de bölgesinde hemen hemen her yede yetişebilen ancak oldukça nadir bulunan bir türü olan halk arasında domalan mantarı olarak bilinen mantar türü her yıl olduğu gibi bu yılda vatandaşlardan ilgi görmeye devam ediyor. 
Her yıl Nisan ayı ile birlikte yağışların ardından toplanmaya başlayan domalan, özellikle bu mevsimlerde Niğde merkez, Bor ilçesi ve köylerde arazilerde kendiliğinden yetişen türüf cinsi mantar yöre halkı tarafından toplanıyor. İlkbahar ile birlikte genellikle gruplar halinde mantar toplamaya çıkan vatandaşlar topladıkları mantarları afiyetle tüketiyorlar.

Bor Kavuklu Köyünde Yağmur Duası Yapıldı Bor Kavuklu Köyünde Yağmur Duası Yapıldı

BİLMEDİĞİNİZ MANTARI TOPLAMAYIN
Uzmanlar mantar toplarken dikkat edilmesi gereken çok önemli 2 husus olduğunu belirterek, bunlardan birincisinin kesinlikle bilinmeyen mantarların toplanmaması, ikincisinin de mantarların sapından kesilerek toplanması olduğunu söylüyorlar. 
Uzmanlar mantarı bilmeyenlerin toplarken dikkat etmesi gerektiğini belirterek, biliyorum diye zehirli mantar toplayabilirler. Mutlaka bir bilene göstermeleri veya bilen biriyle toplamaları lazım. Çünkü zehirli mantar panzehri olmayan bir zehirdir. Dikkatli olunması gerekir dediler.