Av Mahmut Doğan, baba toprağı Balcı(Cücü)  Köyüne ayrı bir bağlılığı vardır.  Balcı(Cücü) Köyü Dayanışma grubu olarak Mevlüt Yavuz, Cumali Arık, Kani Baştürk, Ali Türk, Abdullah Bayram, Ünal Bayram, Ekrem Yiğit ile birlikte 2006 yılında Balcı Cücü Beyi Yayla Şenliğini başlattılar.
 Balcı köyde  1968 yılından beri  Mehmet ARCI  muhtarlık yapıyor.
   Av. Mahmut Doğan “Diyar-ı Meşhur Cücü Karyesi” ile ilgili güzel bir kitap yazmış. Ziyaretimize geldi. Konuştuk.
Kitap Balcı detayları ile anlatan güzel bir eser olmuş. Kitabında Balcı( Cücü) köy tanıtımı, kurucusu köyde yaşam ve köy gelenek görenekleri anlatıyor.
Köyü eski adı ile Cücü günümüzde Balcı. Balcı adı Balcılığın yörede dünde öneminden” -Cücü Köyünde, eskiden yol üzerinde etrafında”avdu bağlarının olduğu yer” tamamen milizcilik-arıcılık yapılan yer imiş, yüzlerce kara kovan olarak arıcılık yapılırmış, çıtıkta da milizliğin kaya denilen yerde de arıcılık yine yapılırmış. Tekelerin Murat Arkın anlatıyor. Avda bağlarında; Hocanın(Hatip Hoca) oğlu Mehmet Efendi ve Bahrilerin olmak üzere yakın zamana kadar iki tane arı yerleşmesi vardı. Yine Goba Bağ mevkisinde Osman Ağanın ve Tekelerin Mehmet milizlikleri meşhurdur. Kısmende  köy içinde bahçelerinde Emin Alinin Milizliği,Menevşenin Milizliği, Kör Fadimenin Milizliği vardır.Ekim ayında sonra kara kovanlardan bal alınır ve ondan sonra delikler kapatılarak kara kovanlar soğuk almayacak bir alana taşınırdı.  Allemoğlu Abdurrahman Öktem’de köyde arıcılığı muhtarlar, Ali babalar, Sarı Mehmetler uğraştığını hemen her hane de üç beş kovan olduğunu söyleyenlerdendi. “Şimdilerde ise köy adı Balcı olmadan öte balcılığı ile anılacak kadar bir bal üretimi yok.
Cücü Köyü Kestane ağacı ise  500 yıllık bir düne sahiptir ki muhteşem bir anıt ağaç. Bu ağaç ile ilgili anıt ağaç kapsamına alınması için Ömer Fethi Gürer olarak çok kere’de yazdım.
Balcı kitabı 53 sayfada Av Mahmut Doğan  Ömer Fethi Gürer olarak adımızı anarak yazdıklarımızdan söz etme inceliği göstermiş sağolsun.
 Köyden göçlerde Av.Mahmut Doğan güzel derlemiş. Özetle bir bölümü buraya aldım. Bor Cücü(Balcı) Köyünden de merkep kervanı ile Torosları Güleki aşarak Çukurova toprak ağalarının yanında çalışmaya gidenler olur imiş. Kervanlarda her zaman bir “ baş” yer alırmış, Baş çiftliklerde ağalar ile görüşerek “ırgatlık”  anlaşmasını sağlar. Irgat başı olarakta % 10 alırlar imiş.
Balcı Köyünden Av. Mahmut Doğan köyden bilinen elçiler olarak Çombannak, Şin Ali, Ethem Çavuş, Dada, Cin Hüseyin, Orak adlarını söyledi. “Diyarı- Meşhur Cücü Karyesi” yazarı Av. Mahmut Doğan “Çukurova’ya gidenler yaz boyu çalışır, sonra köye dönerlemiş. Pozantı’da yol ikiye ayrılır, köyden bir grup Gülek üzeri diğeri ise daha kestirme ama zor yol Başmakçı yolunu kullanırmış. Başmakçı yolu sapa olduğu için bir keresinde birkaç hayvan yuvarlanmış. Kafilede olan Saraf oğlu Mehmet Yüksek sesle bağırarak” Din Muhammed dini, yol Gülek Boğazı, daha bu yolu kullanmayalım” demesi ile yol Gülek yolu olmuş.  1940 sonrası ise Irgat göçü iş için gurbete sürekli göçe dönüşmüş. Cücü’den ilk göç edenlerde Osman Aktaş,  Şıhların Aptullah Çavuş, Hafız Hacıeli, Çete, Sarı Ahmet, Hüsnülerin Şakir,Bircan baba, Çolak Musanın Halil’dir. 1945 yılında köyden 50 hane topluca Niğde merkez göç etmiştir.  Niğde merkeze Niğde Seyahat Bayram Çelik, Niğde İnan sahibi Mustafa Çelik, Topal Arif, Mobilyacı İhsan Yiğit, Ahmet Aytec, Bor’a Ağar Ahmet Yiğit, Hacı İbrahim Altan, Ali Mehmetlerin Mehmet Yiğit, Saraf oğlu Ali Erkil,’de ilk yerleşik göçenler olmuş. Adana’da ilk dükkanı 1960 yılında Neşet Kaya açmış, Adana ilk hurdacılarda Defalar, Babaoğulları, Ömerlerin Fevzi, Sarıkızların Süleyman, Celal Hocalardan Musa, Patronlar olurken Adana’da 40 Cücülünün  bir yerde kaldığı ve gündüzleri hep beraber Adana mahallelerinde seyyara çıktıkları  köyde hala anlatılandır. Adana’da seyyarcılık yapanlar daha sonra Bursa,İzmit, Gebze, Gölcük, Antalya yerleşip büyük iş yeri sahipleri olmuşlardır. 1955 YILINDA  Ali Mehmetlerin İrfan Cihanbeyli ye, Celal Hoca oğlu Ali Ağa ve  Yusuf Ağa Adana’ya, Vatasız Eyüp, Dokuzun Süleyman, Kapısız, Hacı Nuri, Yusuf Oğlu  Muzaffer Seyyar’a, Isparta Muzaffer Kaya, Agah Türk, 19502de Bursa’ya Apuska, Nuhlar, Uzun Ali, Ali İhsan Baydur, Ali Arık, Ahmet Kumru, Durmuş Baştürk, Erol Akyıl, Mehmet Akyıl, Cumali Arık, Abdurrahman Öktem’dir. Her göçün ayrı bir hikayesi ve anlatısı vardır.