26 Mart 2019 Salı günü Niğde’de çok özgün bir toplantıya şahitlik ettik.

Üniversitemizin değerli akademisyenlerinden Dr. Gülin ÖZTÜRK hanımefendinin üç yıllık emek mahsulü bir kitabının kamuoyuna sunumu vardı.

Kitabın adı “Kentin Tanıklarıyla NİĞDE Kentin Hafızasını Kayıt Altına Alıyoruz” satırlarını kapağında taşıyordu.
Kitap, yaşı yetmiş üzeri olan kırkı aşkın kişiyle yapılan yüz yüze sohbet ve birkaç farklı yolla temin edilen görüşü ifade ediyor.

Kitap dün ile bugün arasında adeta tanıklar ve uygulamacılar ile gelecek kuşaklar arasında birebir köprü kurma amacını taşıyor.

Yazar, göçün süratli olduğu hızlı bir değişim ve dönüşüm döneminde sosyal, kültürel, yöresel hayatı adeta Evliya Çelebi’nin SEYAHATNAMESİ’nin farklı bir vizyonu şeklinde ilimiz çapında kitaplaştırmış.
Bugün bile bizlerle çocuklarımız arasında var olan dil, espri anlayışı, mutfak-beslenme tarzı ve yaşantı farklılığını tanıklar ağzından kitaplaştırmış.

Bu kitap yakın gelecekte değişim ve dönüşümün hızı konusunda bilimsel araştırma yapacaklar için çok güzel bir kaynak olacağı kanaatindeyim. Kutlarım, emeklerine sağlık. Temenni ederim ki çağın hızlı değişim ve dönüşümü bu tür eserlerle kitaplaştırılsın, resimlensin, belgeselleştirilsin.

Dün bilinmezse bugün iyi değerlendirilemez, kıymeti bilinmez ve gelecekte iyi tasarlanamaz.

Neredeydik, nereye geldik, neleri başarmışız, nerede olmalıyız nasıl o hedeflere ulaşacağız. Bu kitap bu konularda bizlere güzel bir örnek teşkil eder umarım.

Kitap başlı başına bir kıymet ve belge niteliğinde ancak kitabın içeriği kadar kamuoyuna sunumu da örnek bir sunumdu.
Toplantı mekanı tarihi “BEDESTEN” idi. Yer seçimi kitap içeriği ile çok uyumlu idi. Bizi geçmişimize götürüyordu. Restore edilmiş olan bedesten ışıl ışıl ve capcanlı bir mekan.

Mekan sunuma uygun oturma düzenine sokulmuş. Çağın teknik imkânlarının hepsini görüyorsunuz. Ses düzeni, aydınlatma, basının çalışma imkanı, toplantı sunucusu Ayşegül ARSLAN’ın zarafet ve sunum kabiliyetinin çok üst düzeyde olması törene sıcaklık ve samimiyet katıyordu.

Toplantı yerel seçimden birkaç gün önce yapılmakta idi ancak düzenleme seçim geriliminin tamamen dışında tam bir sosyo- kültürel ortamda geçmekte idi.

İlin Valisi Sayın Yılmaz Şimşek ve eşleri, Belediye Başkanı Sayın Rıfat ÖZKAN,  Üniversite Rektörü Prof. Dr.Sayın Muhsin KAR, Vali Yardımcısı Sayın Cemil KILINÇ ve eşleri, İl Genel Meclisi Başkanı Sayın Bülent KÜÇÜKTUNA, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sayın  İlyas GÖKHAN, İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Sayın Haluk BENGÜ,  İl Kültür Müdür Vekili Sayın İsmail TECİMER   Belediye Başkan Yardımcısı Sayın Mustafa YİĞİT  ile  kitapta isimleri geçen ve hayatta olan katılımcılar ve eşleri ile hayata veda edenlerin yakınları ile sıcak samimi bir ortam vardı.

Kısacası bu toplantı üniversite kurulduktan sonra ilimizin sosyo-kültürel yapısındaki büyük değişim ve gelişimin güzel bir göstergesi idi.

Sıkıntılı bir seçim öncesinde bile olsa bu güzel ortamı yaşatan tüm katılımcılara kuru teşekkür bence çok hafif kalır. Candan kutlarım emeklerine ve dikkatlerine sağlık.  Üniversitemizin yetiştirdiği genç akademik kadroya gururla bakmanın hazzını bizlere yaşattılar.

Niğde’de Üniversitede okuyup veya göreve başlayıp doktor, doçent, profesör unvanı alan yavrularımızı görmek ve onlarla o tarihsel mekanda zamanı paylaşmak gelecek için bizlerin gurur kaynağı ve büyük güvencesidir. Yepyeni, iyi eğitimli zarif bir kuşak yetişmiş. Günümüzü ve geleceğimizi güvenle onlara teslim edebileceğimizi görmek çok güzel. Bu güzelliği bizlere yaşatan başta kitap yazarı Dr. Gülin ÖZTÜRK ile değerli eşleri Prof. Dr. Başaran ÖZTÜRK olmak üzere tüm emeği geçenlere ve katılımcılara içtenlikle teşekkür eder başarılar,  iyi gelecekler ve uzun ömür dileklerimi sunarım.
 
Akın GÖNEN
Devlet E. Bakanı
17. ve 20. Dönem
Niğde Milletvekili
12.04.2019