Telefonum çaldı. Tanıdık bir ses arıyordu. Bor’da Akın Gönen Anadolu Lisesi önünde Baz istasyonunun kurulduğunu, bunun tehlike yaratan bir durum olduğunu belirtip belediye bura için nasıl ruhsat verir diye soruyordu. Telefon konuşmamız boyunca baz istasyonu ile ilgili sorunun ciddi boyutta gelişmesine karşın bir tepki verilmemesini anlamadığını da ifade etti. İnsan sağlığı açısından da bu durumun kaygı verici olduğunu da vurguladı. Konuyla ilgili düşüncemi bu vesile ile yazmak istedim.

Öncelikle teknolojinin bu denli geliştiği günümüzde her alanda insan sağlığını riske attığımız ortadadır. Yediğimizden giydiğimize kadar değişik rsiklerin varlığı bilinmektedir. Bunun yanında sorunların oluşumu da insan eli iledir. İnsan bir yerde kendi geleceğini yok etmektedir. Evimizde telefon, televizyon, cebimizde cep telefonu yetmiyormuş gibi zararı belli baz istasyonlarının sayısı da doğal olarak işlevine duyulan ihtiyaçla artmaktadır.

 Bilim adamları yaşadığımız koşullarda oluşan riskleri açıklasa da toplum genelde riskler konusunda duyarlı değildir. Nükleer santral  Rusya’da yarattığı zarar ülkemizi de etkilediği unutulmamasına karşın nükleer santrallerin artması yönünde çabalar sürmektedir.

Çağımız  nasıl kazanırsan kazan ama kazan çağıdır. Acıma duyguları,insani değerler giderek yok olmaktadır. Çevre doğa bilinci sınırlı bir kesimin çabalarından öte önemsenmemektedir. Bu gidişin sonunda yaşanacak acılar ciddiye alınmamaktadır. Bencilleşen ve benleşen bir duygu ile yaşama bakışımız oluşmaktadır. Ne acı ki insanın varlığında en önemli olay rant noktasına doğru sürüklenmektedir. İyi yaşamak, sağlıklı yaşamak  bireysel düşünülen bir durum halini almıştır. Başkasının yaşamına kast edecek her durum eğer kendine zarar verecek bir durum değilse  olağan görülmektedir. Ömer Fethi Gürer olarak yıllardır yazılarımızda insanın sağlığına ve doğa ile insan ilişkisinde her anlamda risk oluşmamasına gerek olduğunu vurgulayan yazılarım oldu. Biliyorum ki Bor’da baz istasyonun okul önünde olması risk yaratacağı bilinse de  önlem konusunda çok istekli davranılmayacaktır. Orada olmaz ise yine insanın olduğu bir yerde yapılacaktır. Teknolojinin varlığı artık her yeri sarmalamaktadır. Bu açıdan tek düşünülmesi gereken daha az zararlı olacak yerlerin tesbiti ve seçilmesidir. Belediyeler bu tür yerlere izin verirken inceleme ve araştırma ile ölçüm ile çevrenin durumu ile ilgili detayları iyi irdelemelidir.

 Durum o ki seçilen yer konusunda yurttaşlarımızın bir hassasiyeti ve kaygısı oluşmuştur. Bu durumda bu baz istasyonun yeri ve durumu gözden geçirilmesi doğru olandır. Yetkililerin duruma bu noktadan bakacaklarını umuyorum.  Bu baz istasyonu bu alana kurulmaması talep olduğuna göre bu yönde bir uygulamanın yapılması gereklidir. Yoksa teknoloji böyle yol alırsa sağlığımızı giderek tesadüflere endeksleyeceğiz.