Sözlükte görme, gösterim anlamına gelen vizyon kelimesi geleceğe yönelik tasarımlar ve hedefler içeren bir anlama sahiptir. Vizyon hayalin ayakları yere basan halidir diyebiliriz. Vizyonu olmayanların geleceğe dair bir iz bırakmaları zordur.

Şairin ifadesi ile “ruh ufuksuz yaşamaz. “Vizyon sahibi olmak başarı için bir dayanak noktasıdır. İlimiz doğası ve insanı ile çok büyük zenginliklere sahiptir. Bu zenginliklerin işletilmesi ile ilimiz Türkiye’nin gelişme hızı en yüksek olan yerlerinden birisi olabilir.

Bu noktada bende bu ilde yetişen birisi olarak Niğde’nin on yıl sonraki vizyonu ile ilgili kafamda oluşturduğum düşünceleri, öngörüleri ve projeleri maddeler halinde paylaşmak istiyorum.

 
Bu öngörüler ve düşünceler şunlardır;
 
1:  Önümüzdeki on yıl içinde tarımsal üretimin, çeşitliliğin ve pazarlamanın iki kat arttığı ve bilimsel tarımın tüm usulleriyle uygulandığı bir il olması.
 
2:  Niğde Üniversitesi’nin her türlü altyapı ve ar-ge çalışmalarını tamamlaması ile bilimsel ilerlemelerde süreklilik elde etmesi ve ülkemizde ki üniversiteler arasındaki başarı sıralamasında ilk beşe girmesi.
 
3:  Bor ilçesinde bulunan kaya gazlarının işletime açılarak burasının bölgenin bir enerji üssü haline dönüşmesi
 
4:  Aladağların ve Bolkar Dağlarının doğasını zarar vermeden yapılacak yatırımlarla dağcılık, yayla ve kongre turizmlerine açılması ve turizm gelirlerinin şimdiki gelirlerin üç katına çıkarılması.
 
5:  İl dışında yaşayan Niğdeli işadamlarının kendi memleketlerine sanayi ve eğitim yatırımları yaparak memleketlerine yönelik vefalı tutumlarının artması. Bu minvalde kolektif hareket etme bilincinin gelişmesi ile ilimiz sanayi üretiminin üç kat artırılması.
 
6:  Halkın yaygın olarak spor yapması ile ülke sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından ölümlerin en hızlı azaldığı il olması.
 
7:  Ulusal ve uluslararası uçuşlara açık havaalanı ile her yere hızlı bir şekilde ulaşımın sağlanması.
 
8:  Yapılacak olan demiryolu yatırımlarıyla Hızlı tren ağlarının kesiştiği yer olmasından dolayı demiryolu ulaşımının çok kolay ve rahat olması.
 
9:  Çağdaş teknoloji ve yetişmiş insan yatırımları ile donatılmış Niğde Üniversitesi Tıp Fakültesi ile başka illerden dahi hastaların tercih ettiği bir fakültesinin olması. Sağlıkta ve sağlık hizmetlerinde aranan marka bir şehir haline dönüşmesi.
 
10:  Melendiz ve İtulumaz Dağları başta olmak üzere şehirdeki tüm alanların hızlı bir şekilde ağaçlandırılması ile şehrin bozkır halinin yemyeşil hale dönmesi ve Niğde’nin tüm yurtta yeşil bir şehir olarak tanınması.
 
11:  Yapılan sanayi yatırımları ve gelişen hizmet sektörü ile il dışında hurdacılık, dondurmacılık, zerzevatçılık, inşaatçılık gibi meslekleri yapmaya giden Niğdelilerin artık geçinmek için il dışına çıkma zorunluluklarının ortadan kalkması.
 
12:  Çiftehan ve Narlıgöl kaplıcalarının kongre ve sağlık turizminde tercih edilen en önemli merkezlerden olması.
 
13:  Patates ürünleri ile ilgili sanayinin gelişerek cips vb. ürünlerle dünya çapında önem arz eden bir yer haline gelmesi ve patateste üretim kalitesinin gün geçtikçe artması.
 
14:  Yöreye özgü misket elmasının yetiştirilme ortamlarının artırılması ve tanıtımının yapılması ile hak ettiği yere getirilmesi. İldeki meyve suyu üretiminin kapasitesinin artırılarak bu alanda markalaşmanın sağlanması.
 
15:  Şehirde yapılacak olan araştırma kütüphanesi ile aranan her kitabın bulunabildiği yirmi dört saat hizmet veren ferah bir ilim ve irfan mekânının olması.
 
16:  Eski Niğde evlerinin restore edilerek şehir içinde geçmişi geleceğe taşıyan Osmanlı ve Selçuklu Mahallelerinin kurulması.
 
17:  Niğde’ye özgü yöresel yemeklerin yöresel kıyafetlerle sunulduğu ve dışardan gelen insanların farklı tatları tadabildikleri Niğde mutfağı müzelerinin kurulması.
 
18:  Birçok dile çevrilmiş yayınları ve internet siteleri ile Niğde’nin tüm dünyaya tanıtılması ve ulusal ve uluslararası fuarlarda ilimize ait sanayi ürünlerinin pazarlanmasının sağlanması.
 
19:  Yeni yapılacak olan yerleşim yerlerinin dikey değil yatay olarak geliştiği ve şehrin kendi nev-i şahsına münhasır estetiğinin ön planda tutularak yapıldığı yerler olması.
 
20:   Niğde şehrini geliştirmek için maddi ve manevi eserler veren büyüklerimizin yeni yetişen nesillere tanıtılması ve olumlu örneklerin çoğaltılarak memleket sevgisinin teşvik edilmesinin sağlanması.
 
21:  Bor ilçesinde mevcut bulunan deri sanayisinde markalaşmanın sağlanması ve uluslararası arenada rekabet kapasitesinin arttırılması ile şimdiki potansiyelinin üç katına çıkması.
 
22:   Bor ilçemizde Ahmet Kuddûsî Hazretleri Araştırma Enstitüsünün kurularak bu büyük velinin tüm dünyaya tanıtılmasının sağlanması.
 
23:  Çamardı ilçesinde ulusal ve uluslararası piyasalara hitap eden dondurma fabrikalarının kurularak memleketin her yerine dağılan Çamardılı dondurmacıların büyük markalar karşısında rekabet kapasitesinin artırılması.
 
24:  Altunhisar ve Çiftlik’te kurulacak ve Mersin limanına hızlı trenle bağlanacak olan geri dönüşüm fabrikaları ile yine ilimiz insanının topladığı hurdaların sanayi üretimine dönüştürülmesi.
 
25:  Ulukışla’da açılacak olan Demiryolu Fakültesi ile tüm ülkeye makinist ve teknik eleman yetiştirecek bir eğitim merkezinin olması.
 
26:  Niğde Kalesi ve çevresinin Selçuklu mimarisinde restore edilerek ağaçlandırılması ile kent içinde halkın ve turistlerin gezebileceği ve dinlenebileceği bir yer haline dönüşmesi.
 
27:  Şehrimizin çevresindeki diğer illerle entegre olmasıyla yeniden geçmişteki merkezi konumuna erişmesinin sağlanması. Ayrıca tüm resmi ve özel kurumların bölge merkezlerinin Niğde’ye taşınması ve Niğde’de kurulmasının sağlanması.
 
28:  Etkin ve etkili bir Niğde Vakfı kurularak il dışında ve Niğde’de öğrenim gören tüm Niğdeli ve misafir öğrencilere burs ve yardımların kesintisiz olarak sağlanması.
 
29: Bor ve çevresinde mevcut bulunan karbondioksit gazının en uygun ve ilçenin çıkarlarına uygun şekilde değerlendirilmesi.
 
30: Misli ve Emen ovasındaki bilinçsiz sulamanın ortadan kaldırılması ile tarım alanlarının çoraklaşması ve tuzlanmasının önüne geçilmesi.
 
31:  Ahmet Kuddûsî Hazretleri’nin divanında bahsettiği “Bor şehri Nur şehri” imajının işlenerek Bor şehrinin manevi yönünün tüm Türkiye’ye ve dünyaya tanıtılması.
 
32:  Geleneksel Niğde halı ve kilim üretiminin yeniden canlandırılarak bu alanda yapılacak pazarlama ve yatırımlar ile iş istihdamının artırılması.
 
33:  İlimizin,  organik tarım ürünlerinin üretilerek tüm dünyaya organik ürünlerin pazarlandığı bir merkez haline dönüşmesi.
 
34:  Tarihi İpekyolu üzerinde bulunan ilimiz sınırlarındaki yerleşim yerlerinin belirlenmesi ve uygun şekilde restore edilmesi ile canlandırılarak turizme açılmasının sağlanması.
 
35:  Niğde müzesinin, yer yokluğundan dolayı sergilenmeyen ve depoda bulunan eserlerinde sergilenebileceği bir hale dönüştürülerek tüm dünyaya canlı yayın yapan bir internet sitesiyle, Hititlerden Osmanlılara uzanan büyük birikiminin açığa çıkartılmasının sağlanması.
 
36:  Ecemiş çayının sularının Niğde’ye getirilerek başta içme suyu olmak üzere sulama ve peyzaj için kullanılmasının sağlanması. Şehir içindeki kanalın bu suyla doldurularak etrafının düzenlenmesi ve il içine yapılacak göletlerle şehrin görsel cazibesinin artırılmasının sağlanması.
 
37:  Bor’un en ucundan başlayıp Niğde’de Amas bağlarına kadar uzanacak olan raylı sistem ile sağlıklı, ucuz ve kalıcı bir ulaşım imkânının sağlanması.
 
38:  İlimizde ki dezavantajlı kadınların aralarında kurdukları kooperatiflerle ürettikleri ürünleri pazarlayarak para kazanabildikleri bir organizasyonun kurulması.
 
39:  Niğde’nin zengin bitki örtüsü ve bitki çeşitliliğinin tıp sektöründe değerlendirilmesi ile alternatif tıp ürünleri pazarındaki payının artırılmasının sağlanması.
 
40:  Ülkemizdeki hava alanlarına, terminallere ve alışveriş merkezlerine açılacak olan Niğde reyonları ile Niğde’ye özgü yöresel ürünlerin satılmasının sağlanması ve buralarda Niğde’yle ilgili yazılı ve görsel dokümanların dağıtılması.
 
41:  Misli ve Bor ovasında sulama amacıyla kullanılan yer altı sularının çıkarılması için alternatif enerji ( güneş, rüzgâr vb.) tesislerinin kurulması ve yaygınlaştırılması.
 
Mehmet BAŞ