Ankara Niğde Günleri ve yerel basın

Yıllardır büyük kentlerde neden Niğde Günleri yapılmaz diye yazar, sorardık. Sonunda Niğde Başkent Vakfı Başkanı Musa Balaban ve Niğde Dernekler Federasyonu Başkanı Hafize Şahiner ile yönetim kurulları öncülüğünde Niğde kurum ve kuruluşlarının da desteği ile Günler Ankara’da organize edildi.
        29-Eylül 2 Ekim arası gerçekleşen etkinliğe 70 bini aşan katılımcı iştirak etti. Çok kalabalık ve yoğun ilgi gören günler gelecek için ışık oldu.
 Niğde kurum kuruluşları ile Ankara’ da buluştu. Çok katılımlı günlerle ilgili yazacağım notlarım birikti. Süreç içinde ayrı ayrı konulara değinerek gelecek yıl için bugünden yapılması gerekenleri de yazacağım. Çünkü bu ilkti eksikleri görmek yerine gelecek yıl olması gerekenleri tartışmaya başlamak daha doğru olacaktır. Çünkü gelecek yıl Niğde Ankara Günleri yüzbinleri aşan bir düzenlemeye ereceğine inanıyorum.
 Öncelikle daha Ankara’ya indiğimde gördüğüm toplu taşıma otobüsleri ile üst geçitlere asılı Niğde günleri afişleri bile heyecan duymama yetti. Ankara, İstanbul, Adana gibi kentlerde çok farklı kent etkinliği olurdu ama Niğde adı geçmezdi. Bu kere Niğde dernekleri ve Vakfı ve Niğde kurumlar bu işi sahiplenince başardılar.  Çok konuda çok diyeceği olan mutlaka vardır. Bende yazdıklarımda gördüklerimi ele alacağım ama şunu ifade etmeliyim ki benimkisi geleceğin daha iyi olması ile ilgilidir yoksa eleştirmek için yazmayacağım. Çünkü bu işi başlatmak önemli idi. Niğde Üniversitesi, Niğde Sanayi ve Ticaret Odası, Niğde Ziraat Odası, Niğde Organize Sanayi Başkanlığı, Bor Sanayi ve Ticaret Odası, Niğde ilinde belediyeler Niğde marka olmuş sınırlı da olsa firmalarımız, Niğde dernekleri vakıfları katılımcı idi. Niğdeli yazarlar, şairler vardı. Niğde Vakfı Korosu, Niğdeli sanatçılardan bazıları da etkinlikte program yaptılar. Niğde Valisi ve eşi, Milletvekilleri, Kaymakamlar, Belediye Başkanları, Oda, dernek başkanları, Niğde tarım İl Müdürü,Ankara Niğde günlerinde vardı. Etkinlikte en çok aksayan konuşmacıların yer aldığı Niğde tarihi ve coğrafyası içeren düzenlemelerdi. Resmi davetiye ile sonradan açıklanan program da uyumsuzdu. Bu konuları gelecek yıl daha iyi organize etmek olasıdır. Eğer DEĞERLENDİRME amaçlı bir toplantı olursa tespitlerimi orada da aktaracağım ama dedim ya her şeye rağmen Niğde günleri adı ile bir etkinlik olması alkışlanacak bir başarı idi. Gelecek yıllarda daha iyisini yapmak içinde gördüklerimizi yazarak ta katkı vermeye devam edeceğim.
 Gelecek yıl inanıyorum ki belediyelerde Niğde de kurum kuruluşlarda daha yaratıcı farklı özelliklerle bu güne katılacaklardır. Niğde yemekleri ile ürünleri ile daha çok Niğde Günlerinde yer alacaktır.
O konularda önermelerimde olacak. Özellikle Niğde Kurulu tüm firmalar bu günde olmalıdır. Markalaşma böyle sağlanır. Bakliyattan peynire çok yoğun talep vardı. O anlamda kuru gıdacılar başta yerel ürünlerde gelecek yıl daha geniş katılmalıdır. Belediyeler yerel tanıtım adına bu günlerden daha çok fayda sağlayabilirler.
NİĞDE BASINI sahip ve yöneticileri bu günde olmaması da bir eksikliktir. Niğde ile ilgili resim Sergisi yer aldığı alanda NİĞDE BASIN sergisi ve Niğde Basınına ayrı ayrı yer verilmesi gerekirdi.  Niğde yerel gazeteleri ciddi anlamda gelişti. Gazete sayımız arttı. Niğde Günlerinde Niğde basınımız “ basında Niğde” sergisi yanında her gazetemize yer ayrılarak onların konukları ağırlamaları, gazeteyi tanıtmaları gelecek yıl akla gelmesi gereken konu olmalıdır. NİĞDE’DE BASIN konulu toplantı düzenlenmelidir. Niğde basını bu günlerde mutlaka bu etkinliklerde konuk edilmelidir. Niğde İl Özel İdaremiz bu anlamda Niğde basınımızın katılımcı olmasını sağlayan bir katkıyı yapabilecek durumdadır. Kültürel bir etkinliğin karşılanması sanırım olanaklıdır.    Ayrıca Niğdeli yazar ve şairlerde davet edilmeyen isimlerde tesbit edilip onlarında gelecek yıl olması sağlanmalıdır.