ANKARA NİĞDE GÜNLERİ VE TİCARET
 
 
Ankara Niğde Günlerinde ürün satışı serbestti ama Niğde katılan firma sayısı on kadardı.Öyle olunca bu işten Niğdeli olmayanlar daha çok yararlandı. Niğde günleri için aylardır süren bir çalışma vardı ama ya konu iyi anlatılamamış ya da olacakların böyle ilgi bulacağı düşünülmemişti. Katılımcı firmalarda gördü ki Niğde birkaç ayda yapacakları satışı bir günde yaptılar. Açıkcası bu yıl firmalar özellikle yerel ürün üreten firmalar önemli bir şansı kullanamadılar. Stand ücretleri pahalı olması belki yerel firmaların gözünü korkutmuş olabilir ama ilk kez yapılacak bir etkinliğin 100 bini aşkın Niğdeli yaşadığı Ankara’da böyle ilgi göreceği düşünülmeli idi.
Örneğin yemek bölümünde Niğde bir alan vardı ve herkes Niğde yemeği aramanın derdinde idi. Orada bulunan Niğdeli olmayan firmalar Niğde tava yapmışlardı ve her yer yemek için gelenlerle dolu idi. Niğde tava ve çorba dışında Niğde yemeği yoktu. Oysa iyi organize olunsa Niğde en az on yemek üreten lokanta bir kaç ayda yapacağı ciroyu üç günde yapardı. Gelecek yıl bu çadır mutlaka Niğdeli lokantalarca kiralanmalıdır.
 Atatürk Kültür Merkezi esasen Niğde etkinliği için dar ve sınırlı kalmıştır İnsan seli nerede ide birbirini ite kaka ilerlediği anlar olmuştur. Bu bağlamda mekân yeniden düşünülüp ele alınmalıdır. Sanırım Çankaya Belediye Başkanı da bu kalabalıktan haberi olmuştur. O nedenle gelecek yıl daha geniş bir alan için onunda desteği olabilir. Daha büyük alanda daha çok katılımcı firma ile daha geniş bir fuar olayı sağlanabilir. Niğdeliler bunun olabileceğini kanıtlamıştır. Yüzlerce araçlık otoparklarda yer kalmamıştır. Bu durumda ticari anlamda da durum dikkate alınmalı ve  Niğde firmalar gelecek yıl için bu önemli avantajı doğru kullanmalıdır.
 Gelecek yıl Niğde sanayicileri ve esnafları daha çok katılım göstereceği mutlaktır. Bu katılımın doğru değer bulması ile Niğde esnaf ve iş adamı kazançlı çıkacaktır ve bu süreç sonunda İSTANBUL ve ADANA Niğde günleri de inanıyorum ki olacaktır.
 Niğde ürünlerin markalaşması ve değer bulması adına da bu günler iyi değerlendirmelidir. Niğde için çok güzel bir başlangıç olmuştur. Niğdeliler birbiri ile buluşmuş Niğde ürünleri almışlardır. Örneğin Niğdeli vali, Anayasa Mahkemesi üyesi Lütfi Tuncel Çakmaklar ürün satış yerinde kuyrukta ürün alırken gördüm selamlaştık dedi ki Niğde özlemi gideriyoruz. İlerleyen yaşına rağmen sırada Niğde ürünü almayı bekliyordu. Ona ürünü satan genç onun kim olduğunu bilmiyordu ama Lütfi Tuncel aldığı ürünün Niğde ürünü olduğunu bilerek orada sırada idi. Bakkalbaşoğlu yetkilisi ürün yetiştiremediklerini anlatıyordu.   Kendirli lastik belki de bu bağlamda orada yer alan Niğde kuruluşları içinde iş konusunda tek ayrı olandı. Keşke daha çok sanayici ve iş adamımızın da Niğde günlerinde yerleri olsa idi dediğimizde işte bu idi. Sonuçta Niğde adına Niğde ile ilgili bir etkinlikte olmak doğru olandı Umarım onların varlığı gelecekte sanayicilerimizin tümünü oraya çekecektir. Koyunlu Halı ve el dokuma halı satıcıları fuarda idi dericilerimizi gözlerim aradı. Bor Belediyesi teşhire koyduğu ürünler dışında dericilerimiz yoktu. Niğde yaşayan tüm meslekler dışında Niğde organizede bulunan her fabrika bu etkinliklerde olması markalaşma içinde önemlidir. Çok yere parayı kolay harcıyoruz ama yüz bin kişilik bir düzenlemeyi gereken biçimde değerlendirmekten uzak kalıyoruz. Bu acemilik oldu gelecek sene markalaşmak isteyen ürün tanıtımını öne koyan her firmamız etkinlik kapsamında yerini alması doğru olandır. Yalnız mekan ve düzenleme aynı şirketle olacaksa da ciddi bir yaptırım konmalıdır. Ne ses düzeni düzendi ne yol gösteren görevli vardı ne temizlik ne bakım hiç biri yoktu.Organizasyon alanı düzenleyen firma adına bozuk iken bu kadar başarılı olundu düzenli olsa daha güzel olurdu.