HEMEN YANI BAŞIMIZDAKİ FİLM FESTİVALİ ALTIN KOZA 20 YAŞINDA!
 
 
      Altın Koza Film Festivali bugün (16 Eylül 2013 Pazartesi) başladı. 7. Sanat olarak da adlandırılan sinemanın ülkemizdeki gelişimine önemli katkılar sunan Altın Koza Film Festivali hiç kuşkusuz biz sinemaseverleri iki yüzü aşkın filimle buluşturmasının yansıra Adana şehri başta olmak üzere Adana’ya komşu tüm illerde sinema heyecanı yaratacak.
       Bu gün başlayan festival 22 Eylül 2013 gününe değin devam edecek. Festival kapsamında 215 film, 450 gösterimle biz sinemaseverlerle buluşacak. Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması ve Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması düzenlenecek. Engelliler için özel gösterimlerin gerçekleştirileceği festivalde çocuklar için de Miyazaki filmlerinden oluşan özel bir seçki gösterilecek.
  Bu yıl 20. yılını dolduran Altın Koz Film Festivali bu akşam Merkez Park Amfi Tiyatro’da yapılacak açılış töreni ile başlayacak. Geceye Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit, Fatma Girik ve Filiz Akın da katılacak. Festivalin geleneksel bölümlerinden Onur Ödülleri ise bu yıl ülkemiz sinemasına damgasını vurmuş Oyuncular Çolpan İlhan, İzzet Günay ve Demir Karahan ile Yapımcı Necip Sarıcı’ya takdim edilecek.
Festival kapsamında yapılacak Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda Mustafa Kemal Uzun’un Çanakkale Yolun Sonu, Atıl İnaç’ın Daire, Alphan Eşeli’nin Eve Dönüş Sarıkamış 1915, Hakkı Kurtuluş ve Melik Saraçoğlu’nun Gözümün Nuru, Emre Yalgın’ın Hadi Baba Gene Yap, Aslı Özge’nin Hayat Boyu, Reha Erdem’in Jin, Deniz Akçay Katıksız’ın Köksüz, Semir Aslanyürek’in Lal, Uğur Yücel’in Soğuk, Biket İlhan’ın Yarım Kalan Mucize ve Mahmut Fazıl Coşkun’un YozgazBlues isimli eserleri yarışacak. Ödüller sahiplerine,  21 Eylül Cumartesi gecesi, Çukurova Üniversitesi Kongre Merkezi’nde yapılacak törenle ulaşacak.
       Yarışma kapsamında SİYAD (Sinema Yazarları Derneği)’ın vereceği SİYAD En İyi Film Ödülü’nü belirleyecek Sinema Yazarları Serdar Akbıyık, Yeşim Burul Seven ve Olkan Özyurt’tan oluşuyor. Yine Film Yönetmenleri Derneği (Film-Yön)’nin yarışma kapsamında vereceği ödül ise yönetmenler,  İsmail Güneş, Ezel Akay ve Handan Öztürk tarafından değerlendirilecek.
  Festivali’nin, dünya sineması bölümünde dünyanın çeşitli festivallerinden ödülle dönmüş pek çok eserin Türkiye prömiyerleri yapılacak. CoenKardeşler’in, Cannes’da yarışan ve Büyük Ödülü alan son filmi ‘InsıdeLlewynDavıs’, festival kapsamında Türkiye’deki ilk gösterimi yapılacak filmlerden göze çarpanlar arasında bulunduğunu belirtmek isterim.
      Yine ülkemizdeki ilk gösterimleri yapılacak olan bazı filmler; Berlin Film Festivali’nde büyük beğeni toplayan ve En İyi Kadın Oyuncu ödülüne layık görülen, SebastianLelio imzalı “Glorıa”, Amerikan bağımsız sinemasının önemli isimlerinden JimJarmush’un yönettiği “Sadece aşıklar hayatta kalır” (OnlyLoversLeftAlive); Bir Ayrılık adlı filmiyle büyük ses getirenAshgarFarhadi’nin yönettiği, “Geçmi” (ThePast), Cannes’da Jüri Özel Ödülü’ne layık görülen, Kore-Eda Hirakazu imzalı “Benim babam benim oğlum” (LikeFatherLike Son), Meksikalı AmatEscalante’ye Cannes’da En İyi Yönetmen ödülünü getiren “Heli”ArnaudDesplechin imzasını taşıyan, Cannes’da Altın Palmiye için yarışmış olan “Düş ve gerçek” (jımmy p. Psychotherapy of a plaınsındıan),  Karlovy Vary Film Festivali’nde büyük ödül Kristal Küre’yi alan JanosSzasz’ın yönettiği Macaristan yapımı “Not defteri” (Le Grand Cahier); Tanınmış Yönetmen Hany Abu-Assad’ın son filmi ‘Ömer’ (Omar) ve Cannes’da Eleştirmenler Haftası İzleyici Ödülü’nü kazanan, RiteshBatra’nın yönettiği “Sefertası” (TheLunchbox).
        Festival yalnızca ödül dağıtımı ve gösterimlerden ibaret sanmayın. Işıl Özgentürk den Aslı Selçuk a, Ercan Kesaldan Barış Özbiçer e hatta MiroljubVuèkoviæ varana değin bir çok sinema duayeni festival kapsamında oluşturulan film atölyesinde dersler verecek. Her yıl büyük bir ilgiyle karşılanan kısa film atölyesi ve derslerinde bu yıl katılımcılara film eleştirisi, senaryo, görüntü yönetmenliği, bütçesiz prodüksiyon ile film çekimi - uygulama dersleri verilecek. Atölyenin koordinatörlüğünü Yönetmen ve Senarist Işıl Özgentürk’ün yapacak.
Atölye programı şöyle:16 Eylül Pazartesi - Işıl Özgentürk/ Yönetmenlik17 Eylül Salı – Aslı Selçuk/Sinema ve Anlatım18 Eylül Çarşamba – Ercan KesalSenaryo19 Eylül Perşembe – Barış ÖzbiçerGörüntü Yönetmenliği20 Eylül Cuma - MiroljubVuèkoviæBütçesiz Prodüksiyon21 Eylül Cumartesi – Işıl ÖzgentürkFilm Çekimi.
      Hali hazırda otoyol ile de iyice yakınlaşmış olan komşu ilimiz Adana’daki bu festival hele de 20 yaş olgunluğundaki bu film festivali kaçırılmaz derim. Zamanı olanların mutlaka görmesi, olmayanların ise zaman yaratıp en azından hafta sonu film festivali havasını solumasını öneririm. İyi seyirler.