Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, dağcılık sporu ve ülkemizde zirve tırmanışı sırasında meydana gelen kazalarla ilgili olarak, Genlik ve Spor Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi. 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer önergesinde, ülkemizde dağcılık spor İlgi bulan spor dalları arasında yer aldığını belirterek. “Yurt içi ve yurt dışı dağcılar farklı dağlarda zirve tırmanışı yapmaktadır. Dağcılık sporunda ülke çapında Niğde Aladağlar Demirkazık zirvesi de ilgi odağı olan tırmanma noktalarındandır” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, önergesinde, ayrıca şu soruların yanıtlanmasını istedi: 

“Ülkemizde Dağcılık Federasyonuna kayıtlı sporcu sayısı kaçtır?

Son 5 yıl içinde ülkemizde zirve tırmanışı yapan yerli ve yabancı dağcı sayısı kaçtır?

Niğde'de Tyana Su Yolu Bisiklet Turu düzenlendi Niğde'de Tyana Su Yolu Bisiklet Turu düzenlendi

Zirve tırmanışlarında yaşamını yitiren ve yaralanan yerli ve yabancı dağcı sayısı kaçtır? Kaza meydana gelen zirveler hangileridir?

Niğde Demirkazık Dağına tırmanırken hayatını kaybeden yerli ve yabancı dağcı sayısı kaçtır? Demirkazık Dağına tırmanırken yaralanan yerli ve yabancı dağcı sayısı kaçtır?

Herhangi bir dağcılık sertifikası olmadığı halde tırmanış yapan; düşen ve hayatını kaybeden var mıdır?

Dağcılık sporunda zirve tırmanışları için izin gerekli midir?

İzin alınmadan yapılan tırmanışlarla ilgili cezai müeyyide uygulanmakta mıdır?

Kaybolduğu bildirilen ve henüz izine rastlanmayan yerli ve yabancı uyruklu dağcı var mıdır?”

72 BİN 753 LİSANSLI DAĞCIMIZ VAR 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bakan, dağcılık spor branşında 72 bin 753 lisanslı sporcu bulunduğunu belirterek. Türkiye Dağcılık Federasyonu kayıtlarına göre son 5 yılda 850.000 yerli ve 55.000 yabancı uyruklu dağcının tırmanış yaptığını belirtti.

75 DAĞCI KAZASI…

1956-2023 yılları arasında yapılan kayıtlı tırmanışlarda 75 dağcı kaza geçirmiş geçirdiğini ifade eden Bakan Osman Aşkın Bak, Niğde Aladağlar’da meydana gelen kazalarda 21 dağcının hayatını kaybettiğini açıkladı. 

KAZAYA KARIŞANLARIN ÇOĞU SERTİFİKASIZ DAĞCI

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, 1956-2023 yılları arasındaki kayıtlı tırmanışlarda ölümle sonuçlanan kazalara karışan kişilerin yüzde 90’dan fazlasının Türkiye Dağcılık Federasyonu tarafından verilen eğitimlere katılmadığının ve eğitim sertifikalarının bulunmadığının tespit edildiğine de dikkat çekti.

SADECE AĞRI DAĞI TIRMANIŞI 

İÇİN İZİN ZORUNLULUĞU VAR

Ülkemizde sadece Ağrı Dağı’na yapılacak tırmanışlarda yabancı uyruklu dağcılar için izin zorunluluğu bulunduğuna değinen Bakan Bak, “Vatandaşlarımız için izin alma zorunluluğu bulunmamakta olup tırmanış öncesi yerel makamlara bildirim yapılabilmektedir” diye konuştu. 

Bakan Osman Aşkın Bak, tırmanış sırasında kaybolduğu bildirilen ve henüz izine rastlanmayan yerli veya yabancı uyruklu bir kişi bulunmadığını da sözlerine ekledi. 

 CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, dağcılık sporuna iyi eğitimli, doğa sevgisi ve keşif duygusu olan gençler arasında ilgi duyulduğunu belirtti. Gürer, “Malzeme açısından da pahalı bir spor. Özellikle üniversiteli gençlerin ilgi duyduğu bir spor dalı, eğitim yanında rehbersiz dağcılık sporu tek başına yapılan bir spor da değil. Özünde doğa ile baş başa başarı ile zirveye ulaşanlar içinde ilginç bir spor. Sporda risk en aza indirilmesi ve can kayıpları hiç olmaması hedef, buna rağmen sınırlı katılıma rağmen hiç can kaybı olmayacak boyutta planlama ve önlemlerde değerli ve önemlidir. Niğde Aladağlar Demirkazık zirvesi dünyada dağcılığın ilgi alanı. Bölge tırmanış dışında yürüyüş  için  görülmeye değer bölge” diye konuştu.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, dağcılık sporunun gençler arasında artan bir ilgi gördüğünü ifade etti. Gürer, “Bu spor iyi eğitimli, doğayı seven ve keşfetme arzusuyla dolu gençler arasında öne çıkmakta. Ayrıca, dağcılığın malzeme açısından pahalı bir spor olduğu da bir gerçek. Eğitim ve rehberlik gerektiren bir aktivite olmakla beraber özellikle son dönemlerde üniversite öğrencileri bu spor dalına ilgi göstermektedir.

Gürer, dağcılığın temelde doğayla iç içe bir deneyim olduğuna dikkat çekerek, Ayrıca, sporun güvenliği ve risklerin minimize edilmesi konusundaki önemini vurguladı. Can kayıplarının olmaması ve risklerin en aza indirilmesi sporun temel hedeflerinden biri olduğunu belirtti. Buna rağmen, katılımın sınırlı olduğunu ancak can kaybı yaşanmaması için titiz bir planlama ve önlem almanın değerli ve kritik olduğuna dikkat çekti.

Niğde Aladağlar Demirkazık zirvesinin, ulusal ve uluslararası dağcılık camiasının ilgi odağı olduğuna işaret eden Gürer, bölgenin sadece tırmanış için değil aynı zamanda yürüyüş yapmak isteyenler için de büyüleyici bir bölge olduğunu ifade etti.

Editör: Selim GÖKEL