Şehir Plancısı Faruk Göksu ülke genelinde 81 kent için 81 vizyon proje için yaptıkları çalışmaları anlattı. Ülkemizde güzel işlerinde olduğunun önemli bir örneği olan çalışmada 40 kentin vizyon planı hazırlanmıştı. Kadıköy’de tasarım atölyesinde yapılan çalışmalarla kentlerin dünü ve yarını ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulunulmuş ve kentler için yeni yol haritaları oluşturulmuştu.  40 il içinde çalışmalar devam ediyordu. Şehircilik Bakanlığı, Valilikler, Belediyeler için önemli verilerin derlendiği çalışma kentlerin siyasi dokularının temsilcileri içinde önemli veri ve kaynak durumunda idi.

Hedeflenen amaç Büyük Marmara depreminin üzerinden geçen 14 yıl sonra kentlerimizin 3. büyük dönüşüm sürecini doğru yönetmekti.. İlk iki dönemin ortaya çıkardığı bilanço; yapı ve yaşam kalitesi riskleri ile irdelenerek bu bağlamda yol açıcı bir sorumluluk çalışmanın ana temasıydı.


“Yaşanabilir kentler için yeni dönemde planlama yaklaşımı değişmeli ve kentlerin geleceği, ‘kentsel vizyon’ yaklaşımı ve ‘tasarımın gücü’ ile yeniden kurgulanmalı” düşüncesi öne alınmıştı. Her il için dikkat çekici ayrıntıları irdelenmişti. 


Yeni dönüşüm sürecinin yeni yaklaşımla kurgulanması için, kamu, özel ve sivil sektör işbirliğine gereksinim olduğu düşüncesi ile 17 Ağustos 2013 tarihinde ‘Kentsel Vizyon Platformu’ kuran ve çalışmalara başlayan ekip kamu, sivil ve özel sektör güç birliği ile bölge, kent ve mahalle ölçeğinde çalışmalar yaparak yeni planlama yaklaşımı ve yönetim anlayışını tartışmaya açmak için yola çıkılmıştı. Bu nedenle, Kentsel Vizyon Platformu 2013 yılında 3 aşamalı bir program uygulamak  hedefi ile çalışmalara başlandı.

Vizyon Planı İçeriğinde her il için  ;
A. ANLAMA
1-Stratejik Göstergeler 2-10 Temel Sorun Ve Fırsat 3-BEK Analizi ile o ilin mevcut durumu, olasılıkları, olması gerekenleri ve geleceği değerlendirildi.
B. PLANLAMA
1-Stratejik Bakış  Bölgesel İşbirliği Kent Kurgusu 2- Vizyon 3- 3X3 Vizyon ve Eylem Çerçevesi 4- 10 Temel İlke
ile illerin bakışının nasıl olmasının saptandı.  Konun eğitmenler;  A. Faruk GÖKSU - Sıla AKALP tarafından bu çalışmada yer alanlara üç aylık bir eğitim verildi. Eğitime katılım ücretsiz sağlandı. Çalışma için raporu kabul edilen her katılımcı 1.000 TL ile ödüllendirilmesi de ayrı bir teşvikti.    Kentsel Vizyon Çalıştayı ile  Tüm vizyon planları Kentsel Vizyon Çalıştaylarında katılımcılarla tartışıldı. Programa katılan ve başarılı bulunan 10 kişi en az 1 yıl süreyle ‘Kent Vizyon Planları’ hazırlanması sürecinde istihdam edildi.    Bütüncül bir planlama yaklaşımı ve yönetim anlayışı oluşturmak üzere 3 ölçekte 3 stratejik ürün ortaya konulan çalışmada

- Bölge ölçeğinde; Bölgesel Strateji Çerçevesi-  Kent ölçeğinde; Kentsel Vizyon Planı -  Mahalle ölçeğinde; Mahalle Dönüşüm Rehberleri  hazırlandı.
Kentsel Vizyon Platformu bir yerde her il için bir reçetesi idi. Tedavi öncelikle sorunların saptanması ile başlandı. Birikim bilgi ile çözüm  arayışı birlikte üretildi ve kentlerin geleceğinin doğru planlanması için çalışmalar  devam ediyor  Ülkemizde iyi şeyler de oluyor denecek düşünce ve yaklaşımla yapılan çalışmaların kent yöneticilerinin de sahiplenmesi gerekli. İlgili Bakanlığında, en azından kentleri düşünen planlamacıların varlığı dahi umutlu olmamız için bir neden değimli? Her ne kadar bozanların çok olduğu yerde iyi düşüncelerinde varlığını sahiplenmekte gerekli.