Yaşadığımız kentin içinde vücut bulduğu coğrafi konumda;
Diğer kent ve yerleşim yerlerinden farklılığı, öne çıktığı,  ilgiyi üzerine çektiği yerelliği ve insan yapısının genel durumları eşliğinde,
Ne gibi baskın özelikleri ile ön plana çıkabileceği sorularının cevaplanması, bir gereklilik olarak ortaya çıkıyor nihayetinde.
Tüketimin temel faktör olup üretimin önüne geçtiği…
Pazarlama gerçekliğinin, ürünün önüne kırmızı halı olduğu…
Tanınmış olman kadar, bunu sürdürebilirliğinin önem taşıdığı günümüz dünyasının yetişilmez akışkanlığında…
Marka olmak ve bunu korumak, elbette ciddi bir güç olarak çıkıyor karşımıza…
Lakin ehemmiyet arz eden temel olgu, yaşadığımız kentin marka olması ise Niğde gibi bir kenti marka yapabilecek etkenler nelerdir sorusu, doğal olarak geliyor aklımıza.
Ve bu sorular…
-Niğde’nin ziyaretçi ve yatırımcı akışının önündeki engeller nelerdir?
-Niğde gelecekte; bilinir, yaşanabilir ve tercih edilebilir olması için hangi alanlarda geliştirilmelidir?
-Niğde bir insan olsa hangi kişiliğe sahip olurdu?
-Niğde’nin marka kent olmasına yönelik ne gibi faaliyetlere yer verilmelidir?
-Niğde’nin sloganı ve hikayesi ne olmalıdır?
Tarzı sorular etrafında dönen marka kent olgusu; ekonomisi tarım ağırlıklı olup, sanayi ve hizmet sektörü gelişmekte olan kentimizin bilinirliliğini artırıp turizm ve kültür kenti olmasını doğal olarak istiyor…
Niğde’mizin diğer kentler ile olan karşılaştırılmasında onlardan ayrı ek çekicilikler kazandırılması sürecini destekleyen marka kent olma olgusu;
Kentin cazibe merkezi haline gelmesi, turizm potansiyelinin en yüksek seviyede kullanılması, ziyaretçi akımının hızlandırılması, yeni yatırımların sağlanması ve her şeyden önce insanlarımızın bu kentte yaşamaya ikna edilmesi, marka kent olmanın olmazsa olmazları olarak beliriyor.
Niğde’nin gelişmesi için gerekli olan stratejik planlama başta olmak üzere; toplumsal hizmetler ve kentsel dönüşüm eşliğindeki ekonomik gelişme ile birlikte, kentin tanıtımı kısa bir süreye sığdırılacak olmasa da yeni başlangıçlar için önem taşıyor.
Bu minvalde…
Niğde Valiliği ile Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinin işbirliği çerçevesinde koordine edilen, “Marka Kent Niğde” projesinin önemini es geçmemek gerekiyor.
Bu konuyla ilgili yazılacak onca satırı bir başka sütuna teslim etme düşüncesiyle, marka sözünün derinliklerine dalan şahsım…
Zaten; “Bor Şeker Fabrikası” ve yine ülke çapında bir Niğde markası olan “BİRKO Koyunlu” gibi iş ve aş markası olan kuruluşlarını, elinde tutmayı veya çağın şartlarına uyarlamayı beceremeyen Niğde’nin…
Bundan sonraki “Marka Kent” konulu yazılarda en azından…
Niğde markası olan DİTAŞ’ı elinde tutmasını temenni ederken…
Marka kentin birebir; ismini, cismini ve tadını taşıyan Niğde Gazozuna da…
Allah Zeval Vermesin…
Diyorum…