Geçtiğimiz haftalarda iki önemli seçim gerçekleştirildi.  Biri,  İl Genel Meclis Başkanı seçimi, diğeri ise Bor Pancar Ekicileri Kooperatifi seçimi.  Bu seçimler sadece başkan seçimi değil, Niğde’nin siyasi geleceğinin adeta dizayn seçimleri oldu.
 
İl Genel Meclis seçimlerinde çoğunluğu elinde bulunduran  iktidar partisi meclis üyelerinin bir kaçı, orada var oluş nedenlerini bile hiçe sayarak bulunduğu  dönemi en karlı geçirmenin çabasına girdiler. İl Genel Meclis Başkanı seçiminde, iktidar siyasetçilerinde  son zamanda yoğun şekilde fark ettiğimiz “menfaat” ilişkileri devreye girdi. Mavi boncuklar, kaale almalar, saygınlıklar!  dağıtıldı ve en fazla veren kazandı. Mavi boncukları takip edeceğimizden kimsenin şüphesi olmasın.
 
Başarılı ve şaibesiz bir İl Genel Meclis Başkanlığı yapan Mahmut Peşin’in yerine Bülent Küçüktuna seçildi. Hiç hak etmediği halde bazıları siyasi gelecekleri için Mahmut Peşin’e operasyon yaptılar. Fakat  sayın Mahmut Peşin kolay teslim olacak biri değil biliyoruz.
 
Bu arada unutmadan, Ak Partili  Bor İl Genel Meclis üyeleri bir önceki seçimde olduğu gibi birlikte hareket edemediler…

...
 
Bir diğer siyaset dizayn etme seçimi de Bor Pancar Ekicileri Kooperatifi seçimiydi.
 
Kasıtlı şikayet edildi… Pankobirlik müfettiş raporunu okudum…  Aman aman bir şey yok… Rapor sonrası olağanüstü seçim kararı alındı. Bu seçimi öncesi ve sonrasını da  takip ettim. Seçim günü 100’ün üzerinde çiftçi ile konuştum, video kaydı aldım.
 
 
İki aday vardı. Bir tarafta mevcut başkan Orhan Baykal ve diğer tarafta ise Ovacık Eski Belediye Başkanı Osman Kendirli.  Bu seçimde başkanlar konuşulmadı. Başkanların arkasındaki kişiler, siyasi gruplar ve yönetimleri konuşuldu.
 
Bir tarafta;  5 ayrı belde belediye başkanı,  Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, Aksaray Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, Bor Ziraat Odası Başkanı Nurettin Eriç, Ulukışla Ziraat Odası Başkanı Ali Emin Uğurlu, bazı ziraat ile ilişikli birlikler… Tadilattaki bir muhalefet  partisinin  destekleme kararı.
 
Diğer tarafta; Mevcut başkan Orhan Baykal ve Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat…  
 
Seçim üzerinden, üzerine oynanan Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat’ın açık destek verdiği Orhan Baykal seçimi kazandı.
 
Seçimden 2 gün önce bir yorum haber yapmış ve Ziraat Oda Başkanlarının ve yakınlarının bu seçimde en ön plana çıkmalarını eleştirmiştim ve lafı tereddütsüz siyasi “menfaat” e getirmiştim.
 
Niğde tarihinde bir kez  yapılan  çiftçi mitingine katılmayan  Ziraat Odası Başkanı olarak tarihe geçen  Veli Kenar’dan, bugüne kadar sulama konusunda  bir demeç duymadım.  Ecemiş suyunu ağzına almadı. Arazi toplulaştırma sorunlarına kayıtsız. Su kuyuları konularında konuşmaz. Çiftçinin eğitimi ve yeni-yüksek teknoloji kullanımının artırımı konularına  fransız… Bu ve benzeri konularda    Bor Ziraat Odası Başkanı Nurettin Eriç’de zaten suskun.  Oysa pek ala biliyorum seçim kazanmak için çok kafa yordular, çok  çabaladılar.
 
Sadece Ziraat Odaları değil, bütün oda temsilcileri,   seçim kazanmak için harcadıkları enerjiyi, neden asıl görevleri olan  konularda harcamazlar?
 
Sonuç olarak; Bor Pancar Ekicileri Kooperatifi seçimi sonucu Niğde’de bir mihenk taşı olmuştur. Siyasi sonuçları mutlaka olacaktır. Başkan Erat'ın eli çok güçlenmiştir.  Niğde  ve Bor Ziraat Odası Başkanlarının üyeler nezdinde güven sorunu oluşmuştur.  Bu güven sorunu gelecek! siyasete büyük etki edecektir.
 
Bu arada “ben karışmıyorum” diyen ama kimseyi inandıramayan,  iki sayın  milletvekilimiz  bu iki seçimin ardından tam anlamıyla kalelerinde!  birer gol görmüşlerdir.
  
Maç devam ediyor…