Selim Gökel yazdı.

Uzun zamandır yerel konuları irdeleyen köşe yazısı yazmıyorum. Tek sebebi ise yerel…  İnancımı yitirmiş olmak. Seyrekte olsa “buradayım!” mesajı için yorum haberler yapıyorum.  Bu boşlukta daha çok ulusal konulara eğildim. Yerel de ise sadece izledim, digital arşiv oluşturdum.

Başkanlık sistemine geçilmesinden  beri siyasete, uygulamalarına  ve faydasına inancım da çok azaldı.

Başkanlık sistemi sonucunda;

Yasama;  Yani meclis, milletvekilleri anlamını ve görevlerini yitirdi. Sembolik olarak varlar.

Yürütme; Yani hükümet anlamını ve görevlerini yitirdi. Bakanlar ve bürokratlar fikir-icraat üretemiyorlar.

Yargı; Bağımsızlığını ve güvenirliliğini yitirdi… Adalete inanç yok oldu.

Kuvvetler ayrılığının olmadığı böyle bir yapıda,  bir zamanlar 4. kuvvet olarak değerlendirilen, sorgulama ve sorma hakkı olan  basın da,  doğal olarak sorgulayamaz, soramaz. Sorgulayanlara da cezaevi-dayak gösteriliyor.  Sormayan sorgulamayan  da basın değildir. Şuan ki durum gibi…  

Bugün, iktidar milletvekillerimiz  sayın Yavuz Ergun ve sayın Selim Gültekin istedikleri kadar hayal kursunlar, Vatandaşa vaat etsinler. Niğde’ye “şunu yapacağız”, “bunu yapacağız” desinler…  

Ortada bir gerçek vardır…  Oda iki yılını dolduran milletvekillerinin şu iki fotoğrafıdır.

Ak Parti genel kurulunda fırsatını bulup ayaküstü derdini anlatmak… Yine bir toplantı sırasında  kıp kırmızı renkli, Niğde’nin sorunlarını içeren ayaküstü bir dosya vermek.

Rengarenk ne dosyalar veriliyordur… Tek yetkili, etkili ve karar verici sayın Başkan’a.

Mesele bir parça anlaşıldı mı bilmiyorum?

...

Fotoğraf demişken sizlere  Niğde’nin kısa tarihinin fotoğrafını gösterelim, hatırlatalım. 

Niğde siyasi tarihinden Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu’nu çıkaralım… Ne eksikliğini hissettiniz? Oysa danışmanı Recep Korkut’un eksikliği daha çok hissedildi! Sayın Kavaklıoğlu iki dönem milletvekilliği, kırmızı plakalı  komisyon başkanlığı ve şuan da  önemli bir icra bakanının yardımcılığını yapıyor.

Bir başka fotoğraf Ömer Selvi… Babası adına yapılmış cami haricinde bir yapısı yok. Niğde milletvekilleri albümünden fotoğrafını kaldırın yokluğunu hissetmezsiniz. (Dünyanın en büyük internet ansiklopedisi Wikipedia  bile Niğde milletvekilleri arasında yer vermemiş...  burada tıklayın)

Yukarıdaki ilk fotoğrafı da düşünerek bir başka fotoğrafa gelelim… Bir nostalji fotoğrafı.

Bugün basında yer alan bu fotoğrafla birlikte verilen haber ise ;  “Niğde’ye yeni istihdam” , “Ak Parti Niğde Milletvekilleri Yavuz Ergun ve Selim Gültekin Niğde’ye kurulacak olan yeni fabrikanın müjdesini verdiler”

Tukaş firması Bor Karma Organize Sanayi Bölgesine konserve-gıda üzerine fabrika kuruyor.

Tukaş’ın 2020 faaliyet raporuna göre genel müdürlük dahil çeşitli bölgelerdeki 3 ayrı fabrikalarında toplam memur ve mevsimlik işçi dahil  509 kişi istihdam ediliyor.

Bor’daki kurulacak bu fabrika da ise 700 kişi istihdam edilecek-miş...  Hayırlı olsun!

Oysa Bahçeli Kasabasında konserve fabrikası vardı… Kapandı…

Bir başka fotoğraf yine Bor OSB’den… Hem de 2016 yılına ait.

Türkiye’nin ilk Güneş Paneli Entegre Tesisinin Temeli Bor’da atıldı” O zaman gaza gelip ne manşetler atmışız. (Burada tıklayın)

Temel atma töreninde konuşan Ak Parti  Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu;"Bugün memleketimiz için, Niğdemiz için, Bor’umuz için önemli bir gün. Niğde ve Bor güneş enerjisi sistemlerinde merkez konuma gelecek” demiş.

Aynı yerden aynı konuda bir fotoğraf daha… Ama bu sefer üç yıl sonra  2019 yılından

Bor İlçesinde Güneş Enerji panel ve hücre üretimi ile ilgili fabrika kuruluyor. Bugün Bor OSB’de Bor ilçesini enerji ve ileri teknoloji üssü yapmanın temelleri atıldı. (Burada tıklayın)

Bu sefer temel atma töreninde konuşan Ak Parti Niğde Milletvekili Yavuz Ergun ; “Tamamlandığında  yaklaşık 5.000 kişi civarında istihdam sağlayacaktır. Dünyada sadece 4 ülkede üretilen güneş hücrelerinin üretileceği bu yatırımla birlikte Niğdemiz bir teknoloji üssü olacak. Bor Enerji İhtisas Bölgesine kurulacak olan güneş enerji sistemleri Allah’ın izniyle tamamen yerli üretim olacaktır” dedi.

Bu fotoğraflardan bu sitenin arşivinde yüzlerce var. Havaalanı, Yüksek Hızlı Tren, Nargöl’de Jeksiki ile gezmek, Lojistik Merkezi, Hayvancılık OSB, Enerji İhtisas Bölgesi, Şekerpınarı suyu taşınması, Ecemiş Suyu Taşınması, Turizm merkezi, Tarım merkezi …

Niğde hedef küçülttü…

Küçücük atölye tarzı  hurda, konserve, pvc fabrikaları kuruluyor diye uçuyoruz…  

Oysa bir dönem Niğde büyük oynardı.

Bor OSB’yi dönemin hükümetinin programına  katıp yapılmasına hangi milletvekili  sebep oldu.

Doğu illeri gibi yatırım teşviği alması için kendi hükümetini mahkemeye veren milletvekili kimdi? Bu teşviğin ardından Niğde ve Bor OSB’ye bir çok tekstil fabrikası kurulmasına sebep olan?

OSB olurda büyümesini gelişmesini sağlayacak ulaşım imkanı olmaz mı? diye düşünüp Bor OSB karşısına Havaalanını projelendiren, hükümet programına ekleten  ilk ödeneği çıkartan, bir tarafta OSB bir tarafta havaalanı yolu da geniş olmalı diyerek o dönemin en geniş duble yolunu Kızılca-Bor yolunu planlayan  hangi siyasetçi idi…

Rizeli Başbakan Mesut Yılmaz’ın bile memleketine kuramadığı Üniversite’yi Niğde'de 1992 yılında kurulmasını sağlayan.

Niğde’deki tarımın ve patatesin geleceğini görüp, Patates Araştırma Enstitüsünü kurduran…

Yine o zaman politikacı hayali görülüp inanılmayan ve desteklenmeyen Ecemiş Suyu’nun Niğde, Bor, Altunhisar’a getirilmesi düşünen, projelendiren, inandıran hangi milletvekili idi.

Döneminde Adana -  Niğde otobanının Kemerhisar’a kadar gelmesi için projelendiren…

Niğde’nin geleceğini görüp planlama kafası ile vekillik yapan…

Evet… 17 ve 20 dönem Niğde Milletvekili  Akın Gönen’di…

Eskiden Niğde  böylesi projeler isterdi,  yapardı, başarırdı.

Bugün,  Havaalanı, Hayvancılık OSB, Enerji İhtisas Bölgesi,  hele hele Hızlı Tren’den hiç bahsedilmiyor.

Kapadokya’nın başkenti sayılan Niğde, Turizm Bakanlığı   Turizm Stratejik Belgesi, Kapadokya Turizm Bölgesi illeri arasında   yok… Aksaray var, Kırşehir var,  Nevşehir var, Kapadokya ile ne alakası varsa Kayseri de var, ama Niğde yok…

Oluşturulan planda yoksan, Planlama yapılıyorken de  yoksan…

Yüksek Hızlı Tren’de olmaman doğal,

 Marka Kent olamaman doğal,

Turizm'den pay alamaman doğal,

 Sütaş’ın Aksaray’ı tercih etmesi doğal,

Patates üreticinin gidip Sivas'ta patates ekmesi doğal,

Niğde’de çıkan kalsiti Aksaray’da işlemek doğal,

Tıp Fakültesinde veteriner-biyolog yöneticiler bulundurman doğal,

Birko-Koyunlu  gibi binlerce işçisi olan fabrikanın kapanması doğal,

Yeni Hükümet Binası ile övünmen gayet doğal…

...

Niğde’ye katma değeri olan yatırımlar yapılır, göç veren değil, göç alan il durumuna gelir. Ondan sonra yeni hükümet binası yapılır. Planlama yapan hükümet illere yaptığı yatırımlara bakar. Niğde’ye devlet şu kadar para göndermiş der ve diğer illere göre pay eder. Niğde, İl  Emniyet binası, Adliye Binası gibi, Yeni hükümet binası gibi aldığı ödeneklerle hükümet planlamasında kontenjanını kullanmış oluyor.

Yarın seçim zamanı,  Niğde Meydanında Ak Partili bir siyasetçi her zaman olduğu gibi size aynen şöyle seslenecek; “Ak Parti’nin kuruluşundan beri Niğdeli kardeşlerim beni mahcup etmedi. Niğde’nin mütevazi insanları bize sahip çıktı. 30 Mart 2014 seçimlerinde Niğde % 41 ile Ak Parti dedi.  10 Ağustos 2014’de Niğde bu defa % 59 ile şahsımı Cumhurbaşkanlığına getirdi.  1 Kasım 2015’de % 57 ile siz muhalefeti sandığa gömdünüz.  16 Nisan 2017 Anayasa değişikliği referandumunda % 60 ile Türkiye ortalamasının çok üzerinde bir oranla bize teveccühüzde istikrar gösterdiniz.  Yine 24 Haziran 2018 seçimlerinde % 44 gibi oranla gerideki partilere fark attınız. Yine 31 Mart 2019 seçimlerinde Niğde merkez belediyemiz olmak üzre, bir çok ilçe ve belde de Ak Parti’nin Ak Belediyeciliğini devam ettirdiniz ve kalıcı istikrarımızı devam ettirdiniz. İşte bunun için Niğde bizim canımız diyoruz, Niğde bizim yoldaşımız, dostumuz, kardeşimiz diyoruz.”

Alkışlar… Sloganlar…

Kardeşlerim…Niğde’yi ayağa kaldırmak, yılların ihmalini gidermek için son 20 yılda Niğde’ye ne kadar yatırım yaptık biliyor musunuz? Bilmeyenlere anlatın…  20 katrilyon yatırım yaptık. Çocuklarımızın eğitimi için 35 trilyon ödedik. Öğrencilerimizin yurtları için 13 trilyon yatırım yaptık. Emniyet Müdürlüğü binamız için ne kadar harcadık biliyor musunuz? Tam 35 trilyon lira… Adliye Binasını yaptık, burası için ise 38 trilyon lira yatırım yaptık. Biliyorsunuz yeni hükümet binası yapılıyor. Burası içinde tam …. trilyon yatırım yaptık… Yol medeniyettir, Yap işlet ile  334 kilometrelik Ankara-Niğde Otoyolu devam ediyor.  İnşallah bu yıl bitecek buraya şu ana kadar 41 trilyon  yatırım yaptık.“ diye devam edecek…  

Ve...

Siz hep dinlemede kalacaksınız.

Sadece siz mi?

Hala ülkeyi eski sistemde zanneden. Seçime 90 gün kala parti-ci! olduğunu fark eden  muhalefet partilerinin yerel temsilcileri, sizlerde dinlemedesiniz.

Editör: TE Bilişim