Niğde’nin Bor Karma Organize Sanayi Bölgesinde EkoRE’ye tahsis edilen 32.000 m2 alanda inşasına başlanan, en son teknolojiyi kullanacak üretim tesisi dışa bağımlılığı ve cari açığı azaltarak ekonomimize katkı sağlayacak, güneş enerjisi kullanımının yaygınlaşmasını sağlayarak iklim değişikliğinin önüne geçmede önemli katkı sağlayacak olan tesisin temeli bugün atıldı.

 Haber: Selim GÖKEL


Temel atma törenine Niğde Valisi Necmeddin Kılıç, Ak Parti Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu, Niğde Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Şener, Niğde İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ali Nebol, Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat, sanayiciler ve davetliler katıldı. 
Türkiye’nin yenilenebilir enerji sektöründeki en saygın şirketler arasında yer alan EkoRE, Türkiye’nin güneş enerjisi potansiyelini artırmak için kendi güneş paneli üretim tesisini hücre ve wafer üretimini kapsayacak şekilde kuruyor.
2013 yılından beri yenilenebilir enerjiler konusunda proje geliştiren, teknik kurulum hizmeti veren, yenilenebilir enerji projelerine yatırım yapan ve yatırımları yöneten EkoRE’nin şu anda elinde bulunan projeler 50 MWp’in üzerinde olup, bu projeler etap etap geliştirme aşamaları tamamlanıp kuruluma geçti.
TÜRKİYECE İLK DEFA GÜNEŞ HÜCRESİ ÜRETİMİ
Tüm güneş enerjisi sistemlerindeki en maliyetli kalem olan güneş panelleri, Türkiye’de ya ithal edilerek temin ediliyor ya da üretim sürecinin büyük çoğunluğunu oluşturan hücreler yurt dışından ithal edilerek son aşama olan modül üretimi Türkiye’de yapılıyor. 20’den fazla modül üretimi yatırımından sonra ilk defa üretim sürecinin kalbi sayılan wafer ve hücre üretimi Türkiye’de EkoRE tarafından yapılacak.
EK YATIRIMLARLA KATLANACAK
Bor Karma Organize Sanayi Bölgesinde EkoRE’ye tahsis edilen 32.000 m2 alanda inşasına başlanan, en son teknolojiyi kullanacak üretim tesisi, ilk safhada 100MWp hücre üretim kapasitesi ile çalışacak. Tesisin kapasitesi ek yatırımlarla zamanla katlanarak uzun vadede minimum 600 MWp kapasiteye çıkartılacak. Yapımı yaklaşık 12 ay sürecek fabrikanın gerek inşası sırasında, gerekse işletmeye geçtiğinde, yüzlerce kişiyi istihdam ederek Türkiye’nin kalkınmasına katkıda bulunacak.
 



BURADA ÖNEMLİ BİR TARİHE TANIKLIK EDİYORUZ


Üretim tesisinin temel atma töreninde konuşan EkoRE CEO’su Serhan Süzer, “Bu tarihi güne hepimiz tanıklık ettiğimiz için mutluyuz gururluyuz. Neden tarihi bir gün bunu detaylı bir şekilde anlatacağım. Artık yeni bir çağa giriyoruz. Uluslararası anlaşmalar var, hukuki yatırımları var. Dünyada iklim değişikliğinin önüne geçilebilecek en önemli etken yenilenebilir enerji. Yenilenebilir enerjinin de özü güneştir. Elektrik aynı zamanda ise ihtiyacımız olan enerjinin en önemli aracıdır. Güneşten elektrik üretmek ise artık hem mümkün hem de ekonomik artık teknoloji o noktaya geldi. Güneş enerjisinden elektrik üretmek için ihtiyaç duyulan en önemli yatırımı ise güneş paneledir. Bu güneş panellerinin de kalbi wafer ve güneş  hücresidir” dedi
TÜRKİYE TARİHİNDE İLK DEFA
Serhan Süzer konuşmasının devamında;  Şimdi biz burada Türkiye’de üretim sürecinin en son aşaması olan modül üretimi yani başka bir deyişle bu sektörde montaj olarak söylenir.  Türkiye’de bu montajı yapan 20 den fazla tesis var. Türkiye tarihinde ilk defa üretim sürecinin kalbi sayılan hücre üretimini bu tesiste gerçekleştiriyor olacağız. Bugün aslında tarihi bir gün. Tesisin kapasitesi ek yatırımlarla zamanla katlanarak uzun vadede minimum 600 MWp  üzerine çıkmayı planlıyoruz. Bu gerçekten emek ve çaba harcadık. Bu işin uzmanları ile çalışıyoruz. Uluslararası standartlarda  Almanya’da güneş enerjisinin başlangıç ekibinde bulunan Zorlu Bey genel müdür olarak işin teknik detaylarını bize anlatacak.  Bütün bunları biz kendimiz yapmadık. Bu süreç sırasında bizlere yardım eden devlet büyüklerimiz var. Bizlere başından beri destek olan Sayın Valimiz Necmeddin Kılıç’a sayın milletvekilleri Alpaslan Kavaklıoğlu, Erdoğan Özegen ve Ömer Fethi Gürer’e Valilikten Sayın Ali İlker Atabay’a, Bor Belediye Başkanı Sayın Sıtkı Erat’a, OSB Müdürü Yavuz Kavaklıoğlu ve tüm OSB yönetimine içten teşekkür etmek istiyorum” dedi
BAŞTAN SONA ENTEGRE  YERLİ BİR TESİS OLACAK,
Uzun vadede biz neyi  amaçlıyoruz?  Bu fabrika sadece hücre ve wafer olmayacak. Biz işin kalbinden gireceğiz. Wafer, hücre ve son montaj kısmı üçü de burada olacak, yani entegre bir tesis olacak. Bunu sürekli artıyor olacağız.  Bu işin sonunda kendi kaynaklarımız ile yüzde yüz Türk panelini üretmiş olacağız. Bu hem yurt dışı enerji bağımsızlığı ve milli güvenlik için çok önemli bir şeydir. Bu vesile ile Türkiye ekonomisi ile istihdamına yaptığımız katkıdan ve enerji bağımsızlığı gibi önemli bir milli güvenlik meselesine de çözüm ürettiğimiz için büyük mutluluk duyuyoruz" dedi.
BÜTÜN ENGELLEMELERE RAĞMEN
İnsan kaynaklarının bu bölgeden sağlanacağını belirten EkoRe Genel Müdürü’nün tesis hakkında teknik bilgilerinin ardından Bor Belediyesi Başkanı Sıtkı Erat’ta bir konuşma yaptı. Başkan Erat; Bugün Niğde’de tarih yazılıyor. Bir hayaldi bugün gerçek oldu. Bu tarih yazmada büyük emeği olanlar var. Ben buradan emeği olan herkese teşekkür ediyorum. Ama burada özellikle Serhan Bey’e teşekkür ediyorum. Bütün engellemelere rağmen burada yatırım yaptığı için özellikle teşekkür ediyorum. Bu yatırımların artarak devam edeceğine inanıyorum. Enerji İhtisas Bölgesi, OSB’nin büyümesi bugün bu yatırımla beraber bu işleri pekiştiriyoruz” dedi.
 



MİLLİ ENERJİ SEKTÖRÜ OLUŞTURMAYA ÇALIŞIYORUZ


Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu ise; Bugün memleketimiz için, Niğdemiz için, Borumuz için önemli bir gün. Enerji konusu ülkemizin en önemli konu. Bugün enerjimizi hala ithal fosil yakıtlardan üretiyoruz. Şimdi biz hükümet olarak var gücümüzle yerli ve milli enerji sektörünü oluşturmaya çalışıyoruz. Bugün burada yapılanlarda onlardan bir tanesi. Niğde güneş enerjisi açısından ideal bir yerde. Yavaş yavaş güne enerji santralleri kuruluyor. Bugün ki yapılacak yatırım ile artık yerli bir güneş enerji sistemi kuran fabrika temeli atıyoruz. Buranın yerli olması, güneş pili yani güneş hücresi üretilmesi çok önemli ve ileri teknoloji kuruluyor. Niğde Üniversitemizde bu konuda çok önemli çalışmalar var. Üniversitemizde bir tekno park hizmete konuluyor. Bu konuda da iş birliğine ulaşılacağına inanıyorum. Enerji İhtisas Bölgesi konusunda bir mera konusu var onu da yakında halletmek üzereyiz. Yani Niğde ve Bor  güneş enerjisi sistemlerinde merkez konuma gelecek.
NİĞDE’Yİ DÜNYA ÇAPINDA TANINAN BİR HALİNE GETİRECEK PROJEDİR
Niğde Valisi Necmeddin Kılıç ise, ''Bugün temelini atacağımız tesisi uluslararası bir projedir. Türkiye'nin Milli sınırlarını aşan, Türkiye'yi yeni yüksek teknolojiyi yakalayan enerji noktasında ülkeler haline getirebilecek ve Niğde'de onlarca sektörü peşinden dolaştıra bilecek, Niğde’yi dünya çapında tanınan bir il haline getirecek projedir.” dedi.

Konuşmaların ardından Niğde Bor Karma Organize Sanayi Bölgesinde 32 bin m2 alana kurulacak üretim tesisinin temelleri atıldı. 
 
Editör: TE Bilişim