CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Nurettin Nebatı, kredi kartı müşteri sayısının Aralık 2021 tarihi itibariyle 29 milyon 978 bin 121 olduğunu açıkladı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kredi kartı borçları ve borçlar nedeniyle icra takibine düşen yurttaşların durumuyla ilgili sayısal verilen açıklanması istemiyle, Hazine ve Maliye Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi.

Gürer, önergesinde şu sorularına yanıt istedi: “Kredi kartı borcu bulunan kişi sayısı kaçtır? Toplam kredi kartı borç tutarı ne kadardır? Özel ve kamu bankalarında ayrı ayrı takibe düşen kişi sayısı kaçtır? İcraya verilen kredi borçlu sayısı ne kadardır? İcra yoluyla el konulan taşınmaz ve araç sayısı kaçtır?” CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati, 2021 yılı Aralık ayı itibariyle kredi kartı müşteri sayısının 29 milyon 978 bin 121 olduğunu bildirdi.

Bakan Nebati, soru önergesinde yer alan diğer soruları ise yanıtsız bıraktı.

Erhan Adem: "Az Bir Şey Zam" Demek Halkla Alay Etmektir.” Erhan Adem: "Az Bir Şey Zam" Demek Halkla Alay Etmektir.”

Önerge sahibi CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yurttaşların büyük çoğunluğunun artan hayat pahalılığı ve yüksek enflasyon nedeniyle ciddi mağduriyet yaşadığını, çok sayıda vatandaşın banka kredisi ve kredi kartları ile günü kurtarmaya çalıştığını ifade etti. Vatandaşın ifadesi ile kredi kartlarına takla attırarak borcu borçla kapatma süreci yaşandığını belirten Gürer,Gelirleri ve tasarrufları enflasyon karşısında eriyen vatandaşlar, gelirlerinin yetmediği zorunlu harcama ve borç ödemelerini yapabilmek için hızla borçlanmaktadır. Bireylerin bankalara ve finansman şirketlerine olan (konut, taşıt, ihtiyaç ve kredi kartı) borcu (takiptekiler de dahil) 6 Mayıs itibariyle 1 trilyon 115 milyar liraya yükselmiştir. kredi kartları nedeni ile icralık olan çok sayıda yurttaş varlığına karşın Bakan bu konuda rakam vermekten kaçınması sorunun boyutunun ne kadar büyük olduğunun da göstergesidir” dedi.

Kredi kartları ve kredi borçlarını ödeyemeyen yurttaşlara bankalar tarafından icra takibi başlatıldığına işaret eden Gürer, İcra dairelerinde derdest bulunan dosya sayısı son bir yılda 1 milyon 550 bin adet artarak 13 Mayıs itibariyle 23 milyon 459 bine çıktı. Son zamanlarda icra yoluyla evini, arabasını kaybeden vatandaşlar sayısında artış ekonomik krizinde giderek derinleşmesini göstermektedir. Önemli ölçüde kredi kartında ödeme güçlüğü yaşamaya başlayan bir kesim vardır. Özellikle çalışanlar birden çok banka kredi kartı ile birinin borcunu diğer banka kredisi ile kapatarak ayakta durmaya çalışmaktadır ” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim