Üç aylara girdik. Bu gün ve geceleri Kur’an okuyup, namaz kılarak, dua ve niyazlarda bulunarak süslemek gerekir. Regaib Gecesi, üç aylar içinde kendisinden sonra gelecek olan Miraç, Berat ve Kadir Gecelerinin de bir müjdecisidir. Onun için de bu üç ayları iyi değerlendirmek gerekir.
     Peygamber efendimiz hadis-i şeriflerinde:
     “Recep ayı C. Allah (c.c) 'ın, Şaban ayı benim,  Ramazan ayı ümmetimin ayıdır".
"Şaban ayının on beşinci gecesinde Cebrail (a.s) bana geldi ve:
“Bu kutsal gecelerde Allah-u Teâlâ rahmet kapılarını ardına kadar açar. Kendisine şirk koşmayanları bağışlar. Yalınız büyücülük yapanları, kâhinleri, sürekli şarap içenleri, faizciliğe ve zinaya devam edenleri tövbe edinceye kadar af etmez.” buyurdular.
          Hz. Ayşe (r.a) anlatıyor: Resulullah (s.a.v) : "Allah Teâlâ  (c.c),  Şaban ayının 15. inci gecesinde Kelb kabilesinin koyunlarının tüyü adedinden daha çok sayıda günahı affeder.  Bu seneden gelecek seneye kadar meydana gelecek olayların tamamını melekler tarafından defterlere yazılır. Rızıklar, eceller, zenginlik, fakirlik, ölümler, doğumlar hep bu esnada kaydedilir.” buyurdular.
                Resulullah (sav) buyuruydular ki: "Beş gece vardır ki, onlarda yapılan dualar geri dönmez, kabul olunur: Receb'in ilk gecesi, Şâban yarısı gecesi, Cuma gecesi, Ramazan Bayramı gecesi, Kurban Bayramı gecesi.
           Üç ayların içinde bulunan Ragaib, Berat ve Kadir geceleri; "Mübarek ve rahmet geceleridir. Bu aylarda rahmet kapıları ardına kadar açılır, günahlar bağışlanır.
         Peygamber Efendimiz bir hadis-i şeriflerinde; "Şaban’ın 15. gecesi geldiğinde geceyi uyanık bir şekilde ibadetle, gündüzü de oruçlu olarak geçirin. O gece güneş battıktan sonra Allah (c.c) rahmetiyle dünya semasına tecelli eder ve:
        “İstiğfar eden yok mu, affedeyim ve bağışlayayım. Rızık isteyen yok mu, hemen rızık vereyim. Başına bir musibet gelen yok mu, hemen sağlık ve afiyet vereyim. Böylece tan yerinin ağarmasına kadar bu şekilde devam eder." buyurdular.
         Allah Teâlâ, Şaban ayının 15. gecesinde,  ana-babasına asi olanlarla Allah'a ortak koşanlar dışında kalan bütün kullarını bağışlayacağı müjdesini vermektedir.
Bu mübarek gün ve gecelerde yapılacak duaya gelince;
        "Allah’ım, azabından affına, gazabından rızana sığınırım. Senden yine Sana iltica ederim. Sana gereği gibi hamd etmekten acizim. Sen Kendini sena ettiğin gibi yücesin.”.
           Her kim ki, Regaib, Berat ve Kadir gecelerinde ibadetle geçirirse Allah-u Teâlâ onu rahmetine eriştirir ve her türlü ihtiyacını yerine getirir. Bunların en küçüğü, Allah-u Teâlâ’nın mağfiretidir.
            Bu kutsal gün ve gecelerin, Türk ve İslam âleminin birliğine, beraberliğine, barış ve huzur içinde yaşamlarına vesile olmasını diliyorum.