Niğde Üniversitesi tarafından düzenlenen “6. Uluslararası Türkçenin Eğitimi-Öğretimi Kurultayı”  başladı. Niğde Üniversitesi Fen- Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nun ev sahipliğinde dün başlayan kurultay 6 Temmuz tarihine kadar devam edecek. 



Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sinan Kaçalin’in, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşe Kıran ve Princeton Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erika H. Gılson’un konuşmacı olarak katıldığı kurultayın açılış konuşmasını Niğde Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazım Hikmet Polat yaptı.  

Dilin insanlar arası bir iletişim aracı olduğunu dile getiren Prof. Dr. Nazım Hikmet Polat; “Dilin eğitim biçimi de her alana yönelik bir şekilde her gün zenginleşerek devam edebilir. Türkçe dünyanın en eski yazı dillerinden biridir, ancak eğitim ve öğretimi hayli gecikmiştir. 1826’da açılan Mektebi Tıbbiye’nin hazırlık sınıfı müfredatında yabancı dil yanında Türkçe dersleri de vardı fakat eğitim öğretim Türkçe değil Fransızca idi. Padişah Sultan Mahmut’un basiretli davranışı sonucunda bu durumdan vazgeçilerek eğitim ve öğretim 1 yıl sonra Türkçe yapılmıştır” dedi.

Prof. Dr. Nazım Hikmet Polat, Türkçenin okullarda tam anlamıyla öğretilebildiği tarihin 1851 yılı olduğunu ifade etti.  TDK Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sinan Kaçalin ise Türklerin her kültürle temas halinde ve birleştirici konumda olduğunu belirterek, “ Dil sadece eki ve köküyle meram anlatacak kelimelerden oluşmuyor, dil bir kültürü de arkasında getiriyor. Anadolu’ya ait olan başka kültürleri de birleştirerek Türk kültürü yapmış. Eğitimimiz içerisinde bizim normal olarak kayda geçmesine gerek görmediğimiz ancak kayda geçmesi gereken başka konular da vardır” dedi. 

Türkçe eğitiminde kelime kadrosuna da dikkat etmek gerektiğini söyleyen Kaçalin, “Eski Uygurca metinleri dört yıllık eğitimimiz içerisinde okutmuyorlar, okutmuyoruz, okutamıyoruz” diye konuştu.  Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşe Kıran da 1994 yılından beri Türkçe’nin eğitimi alanında çalıştığını belirterek;“Toplum bilim, ruh bilim söylem çözümlemesini edim biliminden alır. Dilin her türlü kodunun bir arada bulunabileceğini kabul eder, bölgesel, kültürel, toplumsal ve iletişim durumlarından değişiklik gösterir” diye konuştu. 

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Alp ve davetlilerin katıldığı kurultaya Yrd. Doç. Dr. Hazan Kurtaslan ile Arş. Gör. İzzet Yücetoker’in eşliğindeki yan flüt konseri renk kattı. 


Editör: TE Bilişim