CHP Niğde İl Örgütü, Niğde Eğitim-İş, Atatürkçü Düşünce Derneği Niğde Şubesi ve bazı sivil toplum kuruluşlarının Cumhuriyet Bayramı töreni ve kutlamalarının iptaline bir basın açıklaması ile  tepki gösterdi.

Niğde Hükümet Meydanında yapılan basın açıklamasını diğer sivil toplum kuruluşları adına CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak dile getirdi.

Şafak açıklamasında şu görüşlere yer verdi.

 

“Bir milletin yüreğinde vatan sevgisi taşıyan atalarının onurlu mücadelesiyle, kanlı emekleriyle kazanılmış ve 88 yıl sonra hala aynı mutluluk, coşku ve sevinçle karşıladığımız günümüzü yürekten kutlarım.

 

“Cumhuriyet”  adını, gururla taşıdığımız bu önemli günümüzün, Van’da yaşanan deprem felaketi ve terör lanetinin gerekçe gösterilerek anılmamasından dolayı duyduğum derin üzüntüyü paylaşmak isterim. Ülkemde yaşanan her olumsuzluk en derinden, elbette beni de etkilemektedir. Fakat böyle önemli bir günü kuru bir selamlaşmayla geçiştirmek, bastığım yerlerdeki atalarımın kemiklerini sızlattığı düşüncesi vicdanımı daha da derinden sarsmakta ve yaralamaktadır.

Cumhuriyet, ortak tarih, amaç ve kader birliği ile kişisel beklentilerin üstünde, ortak bir inanç ve iradeyle, kendi kaderlerini kendileri yazan bir milletin şanlı mücadelesinin adıdır.



Büyük Önder’in liderliğinde, milletimizin yeniden dirilişinin tarihidir. Sadece Türk Milleti’ne sağladığı kazanımlarla kalmamış, dünyada pek çok geri kalmış milletlere de ilham kaynağı olmuştur.

Cumhuriyet, tüm yurttaşlarımızın eşit özgür, uygar bir şekilde yaşayacağı inancıyla, uluslaşma yolunda atılan en büyük adımdır.

Cumhuriyet bayramı kutlama törenlerinde, Cumhuriyetin ne kadar zor şartlar altında, nasıl kurulduğu, Cumhuriyet rejimin erdemleri anlatılır.

Cumhuriyetin temeli, öncesinde yaşanmış acıların, büyük felaketlerin üzerinde atılmıştır. Binlerce şehidin kanıyla kurtarılmış bu topraklarda hür ve onurlu bir yaşamın çelik iradesi, bu ülkede yaşayan herkesin kıvançta, yasta ve tasada birlik ve beraberlik yemini vardır.

 

Cumhuriyet Bayramı törenleri ve kutlamalarını iptal ederek, Başbakan, Türk ulusun yeminini bozmaya çalıştığını, Cumhuriyeti anlamadığını, Cumhuriyet erdemlerinin farkında olmadığını bir kez daha açıkça bizlere göstermiştir. Van depreminde ölen yurttaşlarımızda, şehit olan Mehmetçiklerimiz gibi vatanımızın evlatlarıdır.

Cumhuriyeti anlatmaya, birlik ve beraberliğe, tek yürek olmaya, aynı topraklarda yaşama amacına aslında en çok böyle büyük felaketlerden sonra ihtiyaç vardır.

Bu duygu ve inançla;

Gücünü ve kaynağını hür iradesinden alan, Ulu Önder’in bizlere emanet ettiği CUMHURİYET’e  Türkiye Cumhuriyeti Devletine, Ülkemizin bütünlüğü ve ulusal birliğimize yapılan saldırılardan dolayı; milletimizi bir arada tutan geleneksel ve köklü değerlerin yıpratıldığı, kardeş kavgalarının körüklendiği, teslimiyetçi zihniyetin zirve yaptığı bir sürece doğru sürüklenme sebebiyle, yapılan tüm eylemlere çanak tutan Başbakan ve Cumhurbaşkanı’nı acilen istifaya çağırıyorum.

 

Türk ulusunun yaşanan tüm saygısızlığa rağmen 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı kutluyorum. NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE! “




Editör: TE Bilişim