Ramazan ayının evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu da Cehennem ateşinden azatlı olmaya vesiledir.
Ramazan ayına mahsus ibadetlerimizin başında oruç gelir. Oruç, Ramazan ayına mahsus bir ibadettir. Ramazan ayı “Kur'ân ayı”dır.  Kur’an Ramazan ayında indirilmiştir. Bu ayda okunan Kur'ân’ın her bir harfine binlerce sevap yazılır.
Ramazan ayı girdiği zaman cennetin kapıları açılır cehennemin kapıları kapanır ve şeytanlar da zincire vurulur
Oruç, Peygamberimizin Mekke'den Medine'ye hicretinden bir buçuk yıl sonra farz kılınmıştır ve kitap, sünnet ve icma ile sabittir.
Oruç perdedir.  Oruçlu kimse kotu söz sarf etmesin, bağırıp çağırmasın. Birisi kendisine yakışıksız laf edecek veya kavga edecek olursa ben oruçluyum! Desin
Oruçlunun uykusu ibadettir, duası makbuldür, günahı affedilir..
Kur'an-ı Kerîm'de : "Ey müminler, sizden öncekilere farz kılındığı gibi size de oruç farz kılındı. Umulur ki korunursunuz." Buyurulur.
Allah Resulü (sav) şöyle buyuruyor;“ Benim ümmetime Ramazan ayında 5 şey verildi ki, benden evvel hiçbir peygambere bunlar verilmedi.
- Birincisi; ramazanın ilk gecesi olduğunda Allah ümmetime rahmet gözüyle bakar ve Allah kime rahmet gözüyle bakmışsa ona ebediyen azap etmez.
- ikincisi; oruçlunun ağız kokuları Allah katında misk kokusundan daha güzeldir.
- Üçüncüsü; melekler onlar için hep gece, gündüz istiğfar eder.
- Dördüncüsü; C. Allah (cc), Cennetine emir buyurur;” Hazırlan ve süslen ki kullarımın dünya sıkıntılarından kurtulup, lütfüme gelip rahata kavuşmaları yaklaştı.
- Beşincisi; ramazanın son gecesi olduğunda, Allah (c.c) onların tümünü affeder.
"Kim Ramazanın faziletine inanarak ve mükâfatını Allah'tan dileyerek oruç tutarsa, geçmiş günahları affedilir."
"Âdemoğlunun her ameline kat kat sevap verilir. Bir iyilik on mislinden yediyiz misline kadar katlanır. Allah Teâlâ; “ oruç başka... O benim içindir. Onun mükâfatını ben veririm. Zira oruçlu, şehvetini ve yemesini benim için terk ediyor."buyuruyor.
"Kim yalan söylemeyi ve yalanla iş yapmayı bırakmazsa Allah Teala o kimsenin yemesini, içmesini bırakmasına, yani oruç tutmasına değer vermez." (Buhari - Savm)
 Ramazan ayının son on gecesini ihya edilirse geçmiş günahlarının affına vesiledir.. “Ramazan ayındaki Cuma gününün diğer Cumalardan üstünlüğü, Ramazan ayının diğer aylara olan üstünlüğü gibidir.” (Deylemi)
Oruç tutan Müslüman yalan, hile, kötü söz ve kötü davranışlardan uzak durmalıdır. Oruç bütün varlığı ile yalnız Allah için tutulmalıdır.
"Oruç tutan öyle insanlar var ki ellerine açlıktan başka bir şey geçmez. Gece namazı kılan öyleleri var ki uykusuzluktan başka bir şey eline geçmez." (İbn-i Mace - Savm)
“Kim ki, Ramazanı oruçlu geçirirde, Allah'a isyan etmeyeceğine dair söz verirse Cennet’e girer.” (Tefsiri İbn Kesir 15)
“Ramazan ayında kim helal kazancından bir oruçluyu iftar ettirirse, Ramazan’ın bütün gecelerinde melekler ona dua eder ve Kadir gecesinde Cebrail (as) onunla tokalaşır.
Ramazanın sonunda bir malî ibadetimiz daha vardır ki, o da Fıtır sadakasıdır. Bu ay hayır, bereket ve hediyeler ayıdır. Ateşten kurtuluş ayıdır.
“En faziletli sadaka, Ramazan ayında verilendir.” (Selim’ür Razi)
Bu vesileyle okurlarımın ve Türk -İslam aleminin  mübarek Ramazan ayını tebrik eder, hayırlara vesile olmasını dilerim.