1 Mayıs işçi bayramında işçiler yine çalıştı, memurlar tatil yaptı 1 Mayıs işçi bayramında işçiler yine çalıştı, memurlar tatil yaptı

Niğde Eczacılar Odası Başkanı Nihat Öztürk, döviz kurlarında yaşanan artışın ilaç fiyatlarını da etkilediğini belirterek, “Ülkemizde döviz kuru fiyatları son derece yükseldi. Özellikle Euro kuru hali hazırda 10 bin civarında ilacın fiyatının tespit edildiği bir kur. Bu yüzden dolayı zamlanan ilaçlar piyasadan çekiliyor ve eczacılar bu ilaçları bulmakta zorluk çekiyor” dedi. 
Buda önce eczanelere sonra da vatandaşa ilaç bulamama sorunuyla karşı karşıya kalmasına sebep oluyor. Onun için bu uygulamanın bir an önce değerlendirilip çözüm bulunması lazım. 
Yani yılda bir kere ilaç fiyatları zam alıyordu, bu sene iki sefer zam aldı. Ancak bu şekilde parça parça yapılan zamlar böyle belli tarihlerde ilaçların bulunmamasına ve zama yakın tarihte de eczanelerinde stok yapmasına sebep oluyor. Onun için bu işin muhakkak düzeltilmesi lazım” şeklinde konuştu. 
DEVLET BİR ELİYLE VERİYOR, DİĞER ELİYLE ALIYOR
Niğde Eczacılar Odası Başkanı Nihat Öztürk, ilaca yapılan zamların eczanelere bir faydası olmadığını belirterek, “Şimdi ilaca zam verildiği zaman ilaç zammının eczanelere faydası olmamaktadır. Şöyle ki eczacıların karı ilaç fiyatı yükseldikçe aşağı doğru düşmektedir. Yani devlet bir eliyle veriyor, bir eliyle alıyor gibi değerlendirebiliriz bu durumu. Onun için yıl içinde muhakkak gerektiği zaman bakanlık ilaç fiyatlarını değerlendirmeli ve güncel hale getirmelidir” ifadelerini kullandı. 
KDV ARTIŞI VADANDAŞA YANSIMAZ
KDV oranının artırılmasının vatandaşlara çok fazla yansımayacağını belirten Öztürk, “KDV oranındaki artış tabi ki ilaç fiyatlarının değişmesine neden oldu. Ancak bu artış vatandaşın nazarında bu yüzde ikilik artışın çok büyük bir tepkisi olacağı kanaatinde değilim. Çünkü ilacın alıcısının yüzde 90’nın üstünde devlet olduğunu düşünürsek, vatandaşa bunun binde ikisi falan yansıyor. Fakat KDV artışı eczanelere ve dağıtım kanallarına çok ciddi zarar olarak yansıyor. Maalesef ülkemizde yakıt gideri, finans maliyetleri hem eczacılar hem de dağıtım kanallarını zora sokmaktadır. Bu konuda acil olarak bir çözüm bekliyoruz” dedi. 
İTHAL İLAÇLARDA SIKINTI ÇEKİYORUZ
Yurtdışı ilaçlarında ve ithal ilaçların temininde sıkıntı yaşadıklarını belirten Öztürk, “İthal ilaçlarda sıkıntı çekiyoruz. Bir sürü ilaç bu şekilde piyasada yok. Biz de onun için gayret gösteriyoruz elimizden geldiği kadar. Bu ilaçları varsa stoklarımızdan çözebildiğimiz kadarını çözüyoruz. Çözemediğimiz yerde de vatandaşa yardımcı olamayacağımızı söylüyoruz” şeklinde konuştu.