Oruç, insan hayatını düzenleyen, zararlı şeylerden,  kin, intikam ve hırçınlık gibi menfur duygulardan uzak tutan bir ibadet tarzıdır.

Oruçta güçlü bir sabır sistemi vardır ve yaratılışın gayesini öğretir, dünya hayatının aldatıcı ve geçici olduğunu hatırlatır.

Oruç, insanların ruhunu arındırır, doğru düşünmelerine imkân tanır ve güzel duygularını geliştirir.

Oruç, açlık ve susuzluk gibi zorluklara dayanmayı, perhizle sağlıklı yaşamayı sağlar.

Oruçlu insan sabırla iradesini güçlendirir, sevgi, saygı, hoşgörü, merhamet gibi hasletlerle adeta Melekleşir.

Oruç insana doğruluğu, sözünde durmayı, vefalı olmayı, iyi niyetlerle gereksiz tartışmalardan uzak kalmayı öğretir.

Oruçlu insan, nimetlerin değerini, israftan sakınmayı, muhtaçlara yardım etmenin faziletini, yaratılanı Yaratandan ötürü sevmeyi bilir.

Oruç, insandaki merhamet duygularını harekete geçirir, zengin ile fakir arasındaki gerginliği azaltır, güven duygusunu güçlendirir.

Oruçlu insan yalan yere yemin etmez, iftira ve dedikodu yapmaz, haram olan her şeyi terk eder ve asla bunlara fırsat vermez.

Oruçlu kimsede bencilliğe yer yoktur. Bu konuda olduğu gibi görünme, göründüğü gibi yaşama tarzı vardır.

Oruçlu kimse kul’a kul olmaz. Körü körüne bağlanıp, gösteriş için ibadet etmez.

İşte bu hasletlere sahip olan insanın sosyal hayatı mükemmeldir. Bu özellikleri taşıyan insanda birlik, beraberlik kardeşlik duyguları en üst seviyeye ulaşır.

“Kendisi tok iken muhtaçların durumunu düşünmeyen” insanlar arasında kin ve intikam duygularını körükleyip Müslüman kanının akıtılması için fetva veren, uygulayan ve onlara destek verenlerin İslam la bağdaştırılması doğru mudur?

Bu mübarek ayda politikacı ve siyasilerimiz, hoşgörüyle, kırmadan, dökmeden, siyasi rant uğruna milletimizi ayrımcılığa fırsat vermemeleri temennimizdir

 Bu vesileyle Ramazan ayının Tüm Türk ve İslam âlemine, mutluluk, bolluk, bereket, birlik, beraberlik, kardeşlik, huzur ve barış getirmesini diliyorum.