3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Niğde Belediyesi ve Aile Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü iş birliğinde Cumhuriyet Meydanında hazırlanan Empati Atölyesini ziyaret eden Vali Cahit Çelik, engelli vatandaşların yaşamlarında yaşadıkları zorlukların daha iyi anlaşılabilmesi için hazırlanan parkurları deneyimledi.

Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu, protokol üyeleri ve vatandaşların da bulunduğu Empati Atölyesi ziyaretinde Değerlendirmede bulunan Vali Cahit Çelik, engelli vatandaşlarımızın yaşadıklarını empati yoluyla sağlıklı vatandaşlarımızın anlamasını sağlamak için projenin geliştirildiğine dikkat çekerek devletimizin, engelli bireylerimizin her zaman tüm imkanları ile yanlarında olduğuna vurgu yaptı.

        Vali Çelik, projede emeği geçenlere teşekkür ederek şunları söyledi; “Bugün toplumumuzun ayrılmaz bir parçası olan engelli bireyleri daha iyi anlamak onların yaşadıklarını hissetmek amacıyla Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğümüz tarafından icra edilen ‘Engel Tanımayan Empati Atölyesi’ etkinliğinde sizlerle birlikte olmaktan dolayı duyduğum mutluluğu dile getirerek hepinizi en derin muhabbetle selamlıyorum. Toplumumuzda bir kısım insanımız ya doğuştan ya da çeşitli nedenler sonucunda engelli olmuşlardır. Hepimizin malumudur ki çeşitli sebeplere bağlı olarak ortaya çıkan engellilik, yalnızca engeli olan bireylerin ya da ailelerinin içinde bulunduğu bir sorun değil, hepimizi yakından ilgilendiren sosyal bir meseledir. Devlet ve millet olarak engelli vatandaşlarımızın yaşam kalitelerini artırmak, sosyal ve kültürel hayata entegre olmalarını sağlamak amacıyla; eğitim, sağlık ihtiyaçları ile istihdamlarını sağlamak ve en nihayetinde onların ekonomik hayata daha çok katılımına destek olarak toplumla bütünleşmiş olmalarını, hayat ile daha barışık yaşamalarını sağlamak için çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi.

Vali Çelik; “ Bugün de bu bağlamda 3 Aralık Dünya Engelliler Günü sebebiyle engellilerin yaşadıkları zorluklara dikkat çekmek ve özel gereksinimli bireylerin her alanda erişilebilirliği konusunda farkındalık ve kamuoyu oluşturmak için ‘Engel Tanımayan Empati Atölyesi’ kurduk. Bu atölye ile katılımcıların engelli bireylerin yaşam deneyimini anlamaları ve empati geliştirmeleri amaçlanmaktadır. Atölyede yer alan farklı engellilik türlerini kapsayan etkileşimli ve bilinçlendirici aktivitelerle, katılımcılara engellilik konusunda daha derin bir anlayış kazandırılması hedeflenmektedir. Ayrıca atölye ile engellilerin bireysel ve toplumsal yaşamda karşılaştıkları sıkıntılara ilişkin katılımcıların “empati” duygusunu geliştirmek amaçlanmaktadır. Bizler de az önce atölyemizi ziyaret ettik ve engelli bireylerin yaşadığı duyguları hissettik. Onların yaşamlarındaki olası zorlukları müşahede ettik. Engelli bireylerin günlük yaşamda karşılaştığı problemlerin asgariye indirilmesi için ise tüm kurumlarımız gerekli çalışmaları azami ölçüde yapıyorlar. Bu bağlamda bu yıl 15 (on beş) kurumumuz daha ‘Erişilebilirlik Belgesi’ almaya hak kazandı. Bu kurumlarımıza engellilere yönelik erişilebilirliği arttırmak için kurumlarında yaptıkları fiziki çalışmalardan ötürü teşekkür ederim.
Bu vesile ile 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nün engellilerin yaşadığı tüm sorunlara karşı duyarlılığımızın artmasına vesile olmasını diliyor, tüm engellilerimize, aileleri ile birlikte huzur ve mutluluk içinde yaşam sürmelerini temenni ediyorum.” dedi.

Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir; “ engelli vatandaşlarımızın ne zorluklar içerisinde yaşadıklarını burada açılan empati atölyelerinde deneyim yaparak görmüş olduk. Niğde belediyesi olarak erişebilirlik belgesini almıştık, bugün de kütüphanelerimiz için aldık. Biz belediyeye geldiğimiz ilk günden itibaren değerli engelli vatandaşlarımız için pozitif ayrımcılık yapmaya çalışıyoruz. göreve gelir gelmez ilk yaptığımız kaldırımlardaki düzenlemelerimiz olmuştur. Şuanda ilimizde yapılan tüm kaldırımlarda engellilerimizin rahat bir şekilde yol alabilecekleri kaldırımlar yapıyoruz. Engellilerimizin sosyal hayata katılabilmeleri için belediye olarak çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

Niğde Belediyesi, Niğde Ömer Halisdemir, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Defterdarlığa kurumların hizmet binalarının fiziki yapısının engelli vatandaşlarca erişebilir olmasından dolayı erişebilirlik belgesi veren Vali Cahit Çelik, yine firmasında en çok engelli vatandaşı çalıştıran iş adamlarına teşekkür ederek belge verdi.

Niğde en sinirli kentler arasında Niğde en sinirli kentler arasında

Belge takdim törenin ardından Vali Cahit Çelik ve Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, Empati Atölyesinde hazırlanan parkurları deneyimlediler.

Editör: Selim GÖKEL