Niğde’nin simgesi olan ve üzerindeki tarihi yapılar ile birçok vatandaşı çevresine  toplayan ziyaretlerin ilk merkezlerinden olan Niğde Kalesi ve tarihi kent merkezi ''2012 yılı UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi''ne girdi.


İstanbul'da UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova ile bir araya gelen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne aday alan sayımızın 38'e yükseldiğini söyledi.
 Bokova'ya Türkiye'nin Dünya Kültür Mirası Listesi'ne aralarında tarihi Niğde Kalesi tarihi kent merkezinin de bulunduğu 12 yeni adaylık dosyası verildi. 

UNESCO listesinin çok ciddi bir itibar listesi olduğunu vurgulayan Günay, “18 olan dünya mirası aday listemizi geçen yıllarda 27'ye çıkartmıştık. Kesin listeye giren Selimiye ile birlikte aday listesindeki alan sayımız tekrar 26'ya inmişti. Bugün bir müjde olarak ifade edebilirim ki 12 alanımız daha Dünya Kültür Mirası listesine aday oldu. Kars Ani Harabeleri'nden Muğla'da kazdığımız Lahitin alanına kadar 12 alan Dünya Kültür Mirası listesine aday oldu. Böylece 2007 sonunda 18 olan Dünya Mirası Aday listesindeki alanımız bugün itibariyle 38'e çıktı.” şekline konuştu.

Türkiye'nin, tarihi eserlerin iadesi konusundaki çalışmaları hakkında bilgi veren Bakan Günay, yasa dışı yollarla ülkemizin dışına çıkartılan tarihi eserlerin tekrar ülkemize getirilmesi için yoğun ve kararlı bir mücadele sarf ettiklerini söyledi. Bu mücadele sırasında özellikle Avrupa başta olmak üzere dünyadaki büyük müze lobilerinin mukavemeti ile karşı karşıya olduklarını kaydeden Günay, “Hak etmediğimiz bazı suçlamalar yapılıyor bizlere. Biz topraklarımızdaki değerlere sahip çıkmaya çalışıyoruz. Yoksa katiyen milliyetçi bakışla şovenist bakışla ilgimiz yok. Anadolu toprağında Osmanlı, Selçuklu, Bizans eseri diye bir ayırım da yapmıyoruz. Bizim bu mücadelemizin UNESCO tarafından anlaşılması çok önemlidir. Ülkemizde çok sayıda arkeolojik kazı yapıyoruz. Yabancı veya yerli kazılara aynı gözle bakıyoruz.” dedi.

Türkiye'nin son dönemde ciddi bir kalkınma içinde olduğunu vurgulayan Bakan Günay şöyle konuştu: “Biz kalkınma sürecinde bir ülkeyiz ama bir yandan kalkınırken bir yandan da korumamız gerekiyor. Koruma konusunda UNESCO'nun bize uyarılarını her zaman anlayışla, saygıyla karşılıyoruz. Bunların çok yapıcı uyarılar olduğunun farkındayız. Burada ortak bir dil oluşturmaya çalışıyoruz.”

Bakan Günay’dan sonra konuşan UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova, teşekkür konuşmasının ardından UNESCO’nun görevleri ve çalışmaları hakkında bilgi verdi. Bokova konuşmasında işbirliği ve desteklerinden ötürü Türkiye’ye teşekkür etti. Toplantının ardından Bakan Günay, gazetecilere UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne yeni aday olan yerleri açıkladı. Buna göre listede yer alan alanlar şöyle: Kütahya Ayizonay Antik Kenti, Kars Ani Ören Yeri, Muğla Milas Beçin Kalesi ve Menteşoğulları Beyliği Ortaçağ Kenti, İzmir Birgi tarihi Kenti, Ankara Gordiyon tarihi yerleşimi, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Külliyesi, Muğla Hekatonnos Lahti ve çevresi, Niğde Kalesi ve tarihi kent merkezi, Mersin Mamure Kalesi, Eskişehir Odun Pazarı tarihi kent merkezi, Gaziantep Yesmek taşocağı ve heykel atölyesi ve Gaziantep Zeugma Arkeolojik Sit Merkezi.



Editör: TE Bilişim