Dondurma denildiğinde akla Maraş gelir oysa dondurma Niğde’de  çok güzel imal edilen bir tad idi.

Özellikle Çamardılılar ülkemizin her yanında halka tatlı ve dondurma ile  bir anılır durumda bu işi yaparlar ama  Maraş gibi Niğde dondurmasının ünü bilinmez. Çamardı dernek Başkanı Mehmet Gök  eski usul dondurma yaparak getirmiş. Makinalaşan süreçte kolaylaşan dondurma yapımı gibi değil  kol  gücü ile  tabiri caiz ise sütü  karıştıra karıştıra kıvamında üretim yapmış. Tadı da  çok güzel eski günleri anacak özellikte dondurmayı imal etmiş. Çamardı ilçemize de yolum düştüğünde mutlaka halka tatlı ile dondurma tadarım çünkü    tadı gerçekten farklıdır. Bir dönem  patent alınması için yazmıştım. Girişimde  bulunanda oldu ama  dondurma ve  tatlı için tescil sağlamayı başaran odlumu? Duymadım. Niğde bu bağlamda Niğde Gazozu dışında yeni markalar yaratması çok yararlı olur.

Dondurma anılınca Bor’da Şıh emmi dondurmasını anımsamak olur mu?  Bor Haber.Net İnternet sayfasında Şıhemmi dondurması ile ilgili bir haber vardı. (burada tıklayın) Ömer Fethi Gürer olarak yazdığım  Bor Şehri  kitabımda ve birden çok yazımda andığım Şıh emmi dondurmasını bugün üreten torunları ile konuşmuşlar. İlaldı da küçük dükkâna da Bor’da olduğumda uğrak veririm. Memleketin tadı olan güzel ürünlerini hep birer anısı vardır.  Şıhemmi dükkânı eski hamam arkasında idi. Çocukken de gider alırdık. O yıllarda sokak satıcısı dondurmacılarda vardı. Kollarına taktıkları dondurma bulunan kutular ile sokak sokak gezerlerdi. Araba ile satış yapanda vardı. Dükkânda satan ise birkaç esnaf bulunuyordu ama Şıh emmi dondurması tadı bir başka güzeldi. Külahta alınan yanında çay bardağında dondurma verilirdi. O tadı hep aradım. Bor Şıhemmi dondurmasını üreten 3.nesil işletmecisi Cem Korkmaz demiş ki-“ 1900 yılların başlarında Hırışemmi lakaplı dedem, Suriye’de askerliğini yaparken esir düşmüş, serbest bırakılınca hemen Bor İlçesine gelememiş. Suriye’nin Halep şehrinde dondurmacılığı öğrenmiş ve orada dondurmacılık yapmış, daha sonra Babam Şıh Ahmet Korkmaz bu mesleği devam ettirmiş. “ Cem Korkmaz , Her ne kadar Suriye’de dondurmacılığı öğrendiğini söylese de bence Şıh Emmi dondurmasının tadı aroması ustanın becerisi ve üretimi ile  farklılaşmıştı. Yani Bor’a özgü ve Bor’da üretilen bir tad olarak damaklarda yer etti. Suriye’de bu tada dondurma var mı? Savaş zamanı Halep’e gidip test etme olanağımız yok ama Bence Bor ve çevresinde beslenen keçilerin otun suyun havanın etkisi ile sütteki tada katılan bir farklı emek ve formül odluğunu düşünüyorum. Yani öğrenilen yer Suriye olsa da Şıh Emmi başlı başına yerel Bor işi bir dondurma idi. Cem Durmaz anlatmış-“Bor Merkez’de ortağı Hasan emmi Dondurmacısı Hasan Urcan ve babam Şıh Ahmet yıllarca dondurmacılık yapmış. 1972 yılına gelene kadar şuan ki dondurma makineleri yoktu ve dondurma üretmek çok zahmetliydi. Sütün dondurmaya dönüşmesi için ince uzun kazanlarda saatlerce karıştırılırdı. Bahar aylarında Okçu ve Melendiz dağlarından kar getirilip dondurmanın soğuması kar sayesinde sağlanırdı. Yazın ise Bor İlçesinde Külhan kaynağının buz gibi suyunun altında karıştırılarak o nefis lezzetli Şıhemmi Dondurmasını yapardı” dedi. Bor ve çevresinden sağlanan keçi sütünden tamamen doğal olarak üretilen Şıhemmi Dondurması hazır dondurmalara direniyor. Ağzının tadını bilen ve hafızalarındaki dondurma tadını tekrar hissetmek isteyen bir çok Borlu gündüz ve gece geç saatlere kadar Şıhemmi Dondurmacısının yolunu tutuyor.

Şıhemmi dondurmasının tadının farklı olduğunu belirten Cem Korkmaz;  Babam 1972 yılına kadar elde dondurma yapmış. 1972 yılında dondurma makineleri çıktı ama doğal karışımlar ve sütün hazırlanması hala eski usulde yapıyoruz. Sadece dondurma işlemini makinelerde yapıyoruz.