Bor İlçesi Başpınar Mahallesinde faaliyet gösteren Şıhemmi Dondurmacısı’nın tarihi 100 yılı aşkın zamana dayanıyor.

Haber-Foto-Video: Selim GÖKEL

Bor İlçe merkezinde Başpınar Mahallesinde mütevazi işyerinde dede mesleği dondurmacılık yapan Şıhemmi Dondurmasının tarihi 100 yılı aşıyor. 

Dedesi Hırışemmi, Babası Şıh Ahmet Korkmaz'ın ardından Şıhemmi Dondurmacısının  üçüncü nesil işletmecisi Cem Korkmaz;  1900 yılların başlarında Hırışemmi lakaplı dedem,  Suriye’de askerliğini yaparken esir düşmüş, serbest bırakılınca  hemen Bor İlçesine gelememiş. Suriye’nin Halep şehrinde dondurmacılığı öğrenmiş ve orada dondurmacılık yapmış, daha sonra Babam Şıh Ahmet Korkmaz  bu mesleği devam ettirmiş.  Bor Merkez’de  ortağı Hasanemmi Dondurmacısı Hasan Urcan ve babam Şıh Ahmet yıllarca dondurmacılık yapmış.  1972 yılına gelene kadar şuan ki dondurma makinaları yoktu ve dondurma üretmek çok zahmetliydi.  Sütün dondurmaya dönüşmesi için ince uzun kazanlarda saatlerce karıştırılırdı. Bahar aylarında Okçu ve Melendiz dağlarından kar getirilip dondurmanın soğuması kar sayesinde  sağlanırdı. Yazın ise Bor İlçesinde Külhan kaynağının buz gibi suyunun altında karıştırılarak o nefis lezzetli Şıhemmi Dondurmasını yapardı” dedi.

ÖNCE KAR İLE SONRA KAYNAK SUYUNDA

Bor ve çevresinden sağlanan keçi sütünden tamamen doğal olarak üretilen Şıhemmi  Dondurması  hazır dondurmalara direniyor. Ağzının tadını bilen ve hafızalarındaki dondurma tadını tekrar hissetmek isteyen bir çok Borlu gündüz ve gece geç saatlere kadar  Şıhemmi Dondurmacsının yolunu tutuyor.

Şıhemmi dondurmasının tadının farklı olduğunu belirten Cem Korkmaz ; Babam 1972 yılına kadar elde dondurma yapmış. 1972 yılında dondurma makinaları çıktı ama doğal karışımlar ve sütün hazırlanması hala eski usulde yapıyoruz. Sadece dondurma işlemini makinalarda yapıyoruz.  Dedem Hırışemmi bunu Suriye’den öğrenip gelmiş, babam Şıh Ahmet Korkmaz devam ettirmiş.  Ben üçüncü nesilim, oğlum Ahmet'e de dondurmacılığı öğretiyorum oda inşallah dördüncü nesil olarak Şıhemmi  Dondurmalarını üretmeye devam edecek. İşlerimizi hazır dondurmalar  etkilemedi desek yalan  olur. Ancak hala eski usulde, farklı lezzette  dondurma yemek isteyen bir çok kişi işyerimize geliyor. Yazları dondurmamızı bilen fark eden bir çok müşterimiz gelip damak tadını tazeliyor.” dedi. 




Editör: TE Bilişim