KESK’e bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Niğde İl Temsilciliği bir basın açıklaması yaptı.
SES Yönetiminden yapılan açıklamada; 1 Haziran tarihine kadar belli bir aşamaya gelmiş bulunan salgınla mücadelenin kararlılıkla sürdürülmesi gerekiyordu. Ancak, hesapsızca geçilen ‘normalleşme süreci’ ile kısıtlamaların hızlı bir şekilde ardı ardına kaldırılması salgının tüm ülkeye yayılmasını, vaka sayılarının ve hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısının hızla artmasını da beraberinde getirmiştir. Bugün geldiğimiz noktada sorumluluğu sadece vatandaşlara yükleyen maske, fiziksel mesafe ve hijyenle sınırlı önlemlerin salgınla mücadele yetmeyeceğini artık görmemiz gerekiyor. Tüm fabrikalarda, iş yerlerinde üretim hizmet sürerken, toplu taşımalarda servislerde işe gidip gelinirken, sadece kamuda dönüşümlü uzaktan çalışma, 65 yaş üstüne ve 18 yaş veya 20 yaş altına sokağa çıkma kısıtlamaları gibi geçici tedbirlerin geldiğimiz noktada yetersiz kaldığını artık görmemiz gerekiyor.
Geldiğimiz noktada, hem kamuda hem özel sektörde tüm çalışanları kapsayan, hiçbir vatandaşımızı ekmek parası ile salgın arasında bırakmayan, sosyal devlet olmanın gereğinin yerine getirildiği, kapsayıcı, bütünlüklü, bilimsel önlemlere olan ihtiyaç yakıcı hale gelmiştir.
Niğde (SES) Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası olarak
- Sağlık emekçilerine rutin test uygulaması yapılmalıdır..
- Pozitif çıkan sağlık emekçileri hiç bir koşul altında çalışmaya zorlanmamalıdır. Tedavileri bittikten sonra 14 günlük karantina süresini bitirmeden çalışmaya zorlanmamalıdır.
- 14 günlük karantinanın döner sermaye dağıtımından etkilenmemesi Temaslı sağlık emekçilerinin tamamına, semptom gösterip göstermediğine bakmaksızın test yapılmalı. gerekli tedavi ve izolasyon sağlanmalıdır.
- Covid servislerinden diğer servislere geçen sağlık emekçileri test uygulamadan servislerde çalışmaya zorlanmamalıdır.
- 60 yaş ve üzerinde olan, kronik hastalığı olan, gebelik tespitinden itibaren tüm hamileler, süt izninde olan, engelli olan tüm sağlık emekçilerinin idari izinli sayılması için gereken düzenlemeler bir an önce hayata geçirilmelidir.
- Covid-19’un sağlık çalışanları için meslek hastalığı, diğer kamu emekçileri için iş kazası olduğu kabul edilmelidir. Enfekte olan kamu emekçilerinin iş kazası-meslek hastalığı bildirimi yapması önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır.
- Sağlık emekçilerinin yeterli dinlenme haklarını yok sayılmamalıdır.
- Sağlık emekçilerine salgın gerekçesi ile görevleri dışında keyfi- yazılı ya da yazılı olmayan görevlendirmeler benim adamım diyerek hemşire ve sağlık memuru kadrosunda olanlar idari personel olarak çalıştırılması yasaklanmalı angarya iş yüklenmemelidir.
- Sağlık emekçilerinin yıllık izinleri sınırlandırılmamalı, iptal edilmemelidir.
- Covid-19 bahane edilerek yersiz ve yanlış görevlendirmeler yapılmamalıdır.
- Esnek çalışmanın adaletli olması gerekmektedir.
- Döner Sermaye Ödemelerinde Yaşanan Adaletsizlik Giderilmelidir.
Salgının başından itibaren sağlık emekçilerine tavandan verileceği söylenen döner sermaye ödemelerinde çok ciddi eşitsizlikler, adaletsizlikler ve ödenmeme durumları yaşanmıştır. Dönüşümlü çalışmadan kaynaklanan İdari/senelik izin, nöbet ücreti vb. hakları verilmeli
Son haftalarda aile hekimlerini de kapsayan yeni bir düzenleme yapılmıştır. Ancak bu da belirli şartlara bağlandığı ve sağlık çalışanları arasındaki adaletsizlikleri gidermediği için yeterli bir düzenleme değildir. Söz konusu adaletsizlikleri gideren bir düzenleme ivedilikle yapılarak hayata geçirilmelidir.
Hepimiz biliyoruz ki toplum sağlığı sağlık çalışanlarının sağlığı korunduğu ölçüde korunabilir. Buradan bir kez daha başta Sağlık Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı yetkilileri olmak üzere tüm yetkilileri tükenmişlik sendromu yaşayan, ‘ölüyoruz’ diye haykıran sağlık emekçilerinin sesine kulak vermeye, taleplerini karşılamaya çağırıyoruz”
NİĞDE SES TEMSİLCİĞİ YÖNETİM KURULU