Gölcük, Orhanlı, Edikli, Karaltı beldelerinde MEDAŞ tarafından elektriklerin kesilmesinin ardından yaşanan olayları değerlendiren NESOB Başkanı Fahri Eker; “Dileğimiz bir daha böyle olayların yaşanmamasıdır” dedi.


Borcu bulunan patates üreticilerinin ardından bölgedeki tüm beldelerin elektriğini kesen MEDAŞ, Niğde Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (NESOB) Başkanı Fahri Eker’in girişimleriyle geri adım attı. 3 gün boyunca karanlığa mahkûm edilen bölge halkı, elektrikleri açılınca rahat bir nefes aldı. Yaşananları değerlendiren NESOB Başkanı Fahri Eker, borcu bulunanların yanında borçsuz vatandaşların da elektriklerini kesilmesinin önemli bir hata olduğunu, yaşananların esnaf ve sanatkârları da zor durumda bıraktığını ifade ederek, “Medaş’ın mesajı doğru bir mesaj değildi. Bu ülkede Devlet, kanun, hukuk var. Keyfi uygulamalar yapılamaz. Niğde’de bir daha böyle olayların yaşanmasını tasvip etmiyoruz.” diye konuştu.


Şu anda İlimiz köy ve beldelerinde bulunan Esnaf ve sanatkarların ekonomik sıkıntı içerisinde bulunduklarına değinen Eker; “Ticaretimizin yüzde 60-70’i köyler üzerinden sağlanıyor. Köylü şehre gelmediği zaman esnaf ve sanatkârlarımız sıkıntı çekiyor” dedi.


Eker; “Bunların üzerine bir de Medaş’ın alacakları yüzünden iki gündür Edikli’de, Gölcük’te, Orhanlı’da elektriklerin kesilmesi, orada borcu olmayan Esnaf ve sanatkârlarımızın işlerinde sıkıntı oldu. Zorluk yaşadılar ve bizi aradılar. Yiyeceklerimiz bozulmak üzere diyerek sıkıntılarını dile getirdiler” diye konuştu.


NESOB Başkanı Eker, kendilerinin de sorunu çözmek için resmi olarak Medaş’a ve İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne yazılar gönderdiklerini, önceki gün ekip olarak da sorunun yaşandığı beldelere gittiklerini anlattı.


NESOB Başkanı Eker; “Bozulmuş malları tespit edecektik. Ve Medaş’a borcu olmadığı halde elektriği kesilen vatandaşımızın da haklarını korumak için gerekli tedbiri alacaktık. Medaş’a gerekli yazıları gönderdik. Yarım saat sonra da elektriklerin verildiği bilgisini aldık. Dolayısıyla da sorun çözülmüş oldu” dedi.


Bugüne kadar Niğde’de bu tür olayların yaşanmadığına işaret eden Eker; “Böyle durumlara maruz kalmak bizi gerçekten üzdü. Biz Niğde’de bir daha böyle olayların yaşanmamasını temenni ediyoruz. Önemli olan sorunların tatlılıkla çözülmesidir. Sorunun çözümü konusunda iki tarafında uzlaşmasıdır. Kavga ve dövüşle çözülecek sorunlar değil. Köylümüzün gücünün yetmediği yerde Devletimiz olaya el atar” şeklinde konuştu.


Yöre halkının sulama sorunu yüzünden borçları bulunduğuna vurgu yapan Eker; “Ama bunlar ev elektriği ve suyunun kesilmesi ile mağdur oldular. Bu esnafı etkiledi. En büyük sıkıntı oradan çıktı. Borcu olan bir insana gerekli uyarıları yaparsınız. Gerekli tedbirleri alırsınız. Kanun size hangi yetkileri vermişse onu kullanma hakkına sahipsiniz. Ama siz birilerine kızıp da bütün insanların elektriğini kesemezsiniz” dedi.


NESOB Başkanı Fahri Eker, konuyla ilgili açıklamasına şöyle devam etti:

“Yaptığımız görüşmelerde insanların çok büyük sıkıntılar çektiğini gördük. Medaş’ın hatası burada oldu. Borcu olanların elektriğini kestiler. Burada bir sorun yok. Ama borcu olmayanların da elektriğini kesip işine engel oldukları zaman bu büyük bir hataya yol açar.


Birilerinin hatalarını herkese ödetemezsiniz. Medaş’ın mesajı doğru bir mesaj değildi. Bunlara gerek yoktur. Bu ülkede Devlet, Kanun Hukuk vardır, keyfi uygulamalar yapılamaz. Niğde’de bir daha böyle olayların yaşanmasını tasvip etmiyoruz.


İç Anadolu Bölgesi insanı, Niğde insanı Devletine bağlıdır, karşısında değildir. Zaten köylü de bu olaylar karşısında çok üzgün. Bizim Polisle, Jandarmayla Devletle karşı karşıya gelme gibi bir düşüncemiz asla yoktur. Yaşananları görünce çok üzüldük. Temennimiz bir daha böyle olaylar yaşanmasın.”


Editör: TE Bilişim