Sovyet Rusya dağılmadan önce Batı’nın ötekisi Sovyetler Birliği idi. Sovyetler Birliği dağıldıktan ve Amerika kendini dünyanın tek hakimi hissetmeye başladıktan sonra Batı, düşman aramaya koyuldu. 
İslam’ı buldular. Bütün İslam alemini, bir tek ülkeyi değil. Zamanın “Demir Leydi” lakaplı İngiltere Başbakanı Margaret Thetcher’in 1990’daki NATO toplantısında açıkladığı;  “Yeşil kuşak, bundan sonra NATO’nun düşmanıdır” sözü gerçekleşmekte...
Hangi NATO’dan bahsediyor Thatcher derseniz, işte bildiğiniz NATO. Bildiğiniz ve gördüğünüz. Hani şu ülkemizi askerleriyle gelip işgal sahneleri oluşturan ama bunu inkar eden NATO. 
Thatcher bunu söyler, sonra da manava gidip portakal alır. Bu da nereden çıktı demeyin. Emekli başbakanlar, dışişleri bakanları Batı’da alışverişlerini kendileri yapıyormuş. Bayılıyorum şu İngilizlere. Tarifeli uçakla gezerler, işlerine bisikletle giderler, halk arasında gezinirler. Yanılıyor muyum yoksa? Bunu yapanlar İngiliz değil miydi, Norveçliler miydi?
Bizimkiler ise 100 tane uçakla 500 tane korumayla, bir o kadar gazeteciyle gezerler. Korkularından ne yapacaklarını bilemezler. Neden acaba?
Ya işte böyle. “NATO bizim neyimizmiş?”  Yanlış bir soru oldu.  “Biz NATO’nun neyiymişiz?” Ötekisi imişiz. Yeşil kuşaktan bir ülke. Condoleezza Rice’ın “sınırlarını değiştireceğiz” dediği Kuzey Afrika, Doğu ve Güney Doğu ülkelerinden biriymişiz. 
Condoleezza Rice, 22 ülkenin sınırları değişecek demişti. Hey babam hey! Ne kadınlar var dünyada! O böyle söyledi, Thatcher da öyle yaptı. Şimdi Bayan Clinton devam ediyor. 
Bizimkiler de “Patriot” lafının yurtsever olduğunu öğrenmişler de; kimin hangi yurdu sevdiğini öğrenememişler. Batılılar kendi yurtlarını nasıl seviyorlarmış gördünüz mü? Bu yurtseverlik uğruna ne dümenler çeviriyor, ne yalanlar söylüyor, ne büyük vahşetler yapıyormuş. Oysa bizim vaktiyle sadece bir Patriot Hayati’miz varmış, Rıfat Bey anlatırdı.

 
***

 
Bu şaka idi. Biz Patriot’lara karşı Seyid Onbaşılar, Ezineli Yahya Çavuşlar çıkaran; aklı hür, vicdanı hür bir milletiz. Bunun da hakkından geleceğiz. 
Körfez savaşı sırasında Amerikan askerlerinin güneye çıkarma yapacağını duyan Güneydoğulularımız ayaklanmıştı. Kimse Amerikalılara ev, toprak, çiftlik, arazi vermiyordu. Adamakıllı öfkeliydiler. Yakındır, bu manzaraları tekrar göreceksiniz.