Bugün Kızılay Metrosu Sanat Galerisi’nde açılan “Fotoğraflarla Tyana” sergisi Ankaralılar tarafından yoğun beğeni kazanırken, Çarşamba gününe kadar 100 bin kişinin üstünde ziyaretçi bekleniyor.

 

Haber: Gökhan ÖZBEK / Foto: Murat ÖZTÜRK – Gamze ÇELİKKIRAN

 

20-23 Kasım 2014 tarihinde gerçekleşecek 4. Niğde Günleri öncesi, T.C. Kemerhisar Belediyesi Ankara Kızılay Metrosu Sanat Galerisinde “Fotoğraflarla Tyana” sergisi açarak, büyük bir tanıtım organizasyonuna imza attı.

 

Niğdeliler Federasyonu Başkanı Emin Özer’in daveti üzerine, T.C. Kemerhisar Belediye Başkanı Beytullah Kirazcı’nın koordinatörlüğünde gerçekleşen sergi büyük beğeni topladı.

Cumartesi günü saat 11:00’da serginin açılışına Niğde Milletvekili Ömer Selvi, 23. Dönem Niğde Milletvekili Muharrem Selamoğlu, Çankaya Belediye Başkan Yardımcısı Gülsün Borgüner, 22. Dönem Niğde Milletvekili Mahmut Uğur Çetin, Ankara Kazan Kaymakamı Murat Duru, Ankara Nüfus İl Müdürü Uğur Kuşçu, Başkent Niğde Vakfı Başkanı Muzaffer Tuna, Niğdeliler Federasyonu Eski Başkanı Hafize Şahiner ile birlikte etkinlik ev sahibi Niğdeliler Federasyonu Başkanı Emin Özer ve yönetimi ile T.C. Kemerhisar Belediye Başkanı Beytullah Kirazcı ile değerli eşi Nilay Kirazcı katıldılar.

 Açılışa Niğde Valiliği’nden ve Niğde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden kimsenin katılmaması dikkat çekti.

52 adet Tyana-Kemerhisar, 23 adet Niğde fotoğrafının sergilendiği sergide kısa bir konuşma yapan Niğdeliler Federasyonu Başkanı Emin Özer; “bu yıl gerçekleşecek olan 4. Niğde Günleri öncesi bu etkinlikle Niğde’nin güzelliklerini Ankarılarla buluşturduk. Değerli Kemerhisar Belediye Başkanımız Beytullah Kirazcı’ya teşekkür ederiz” dedi.

 

Niğde Milletvekili Ömer Selvi ise yaptığı konuşmada Niğde’nin değerlerinin tanıtılması noktasında önemli bir etkinlik olduğunu ifade etti.

 

Açılış kurdelesi beraber kesildikten sonra, protokol üyeleri birlikte sergiyi gezerken, profesyonelce çekilmiş fotoğraflara hayran kalındıkları gözlemlendi.

 Hedef 100 Bin Kişi!

 T.C. Kemerhisar Belediye Başkanı Beytullah Kirazcı ise bu sergi ile en az 100 bin Ankaralıya ulaşmaya hedeflediklerini ifade ederek;

“Çünkü Kemerhisar’ı keşfetmek, Antik Tyana Kenti’ni keşfetmektir. Tyana’yı keşfetmek ise 10 bin yılı aşkın Anadolu Tarihini keşfetmekle eşdeğerdir.

 

Tarihi, turizmi, doğasıyla her zaman farkındalık yaratan Tyana, bir anlamda geçmişin geleceğe imzasıdır!

Onlarca yüzyıl boyunca, ticaretin, kültürün, eğitimin, ulaşımın hep merkezinde olması aslında bu toprakların yarattığı bir değerdir! 

Birçok medeniyete ev sahipliği yaparken, bu toprakların çocukları medeniyetlere misafirperver davranmış, bilimin sanatın ve ticaretin tüm cömertliğini esirgememiştir.

Bu yüzden Tyana’yı tek başına bir tarihsel değer almak Tyana’nın kültürel birikimini tam olarak anlatamaz!

Tarihin ilk evlilik cüzdanının olduğu yer,

Tarihin ilk tapusunun olduğu yer,

İlk Pisagorcu Enstitütü’nün kurulduğu yer,

İlk çağın destansı ilk bilge filozofu Apollonious’un doğduğu büyüdüğü kent,

İnsanlığın ilk görkemli eserlerinden olan su kemerlerinin bulunduğu yer,

Kız- Erkek öğrencilerinin 2 bin yıl önce devlet tarafından okutulduğu yer,

Dünya’nın devlet yönetiminde ilk konfederasyon modelinin gerçekleştiği yer,

Batı Medeniyeti’nin Kral Yolu’nun son durağı, Doğu Medeniyeti’nin Şark Yolu’nun ilk durağı,

İlk vejeteryan merkezinin kurulduğu eşsiz coğrafya,

Roma döneminin görkemli kral atlarının yetiştirildiği eşsiz topraklar,

Günümüzde lezzetli Tyana Bağları arasına saklanmış büyük bir geçmiş,

Matematiğin temellerinin atıldığı bir çok formül, teorinin ilk bulunduğu eşsiz medeniyet…

Yüzlerce betimleme, binlerce destansı hikayeye ev sahipliği yapan Tyana’yı görmediyseniz emin olun hiçbir yeri görmemişiniz demektir…

İnsanlığın hayalleri binlerce yıllık serüvenle günümüze gelirken, Tyana’nın bunları binlerce yıl önce gerçekleştirmesinin nedeni bu toprakların efsununda, geleneğinde yatıyor.

İlk ve Orta Çağ’da Avrupa derebeyliklerle, doğu ise güçlü imparatorluklarla yönetilirken, Tyana ise cumhuriyetin kurulduğu ilk yer olarak gözümüze çarpar!

İnsanlık 21. yüzyılda demokrasiyi özümsemeye çalışırken, yine Tyana yeni yönetim teorisini inşa ederek 3. bin yıla ışık tutmaya devam ediyor.

Dünyanın hiçbir kenti aslında Tyana kadar şanslı değildir. 1800 yılına kadar büyük bilge Apollonious ismi bir çok dini otorite tarafından yasaklanmasına rağmen, Avrupa’dan Asya’ya 300’ü aşkın kitapta Tyana anlatılmış, Tyana yaşatılmıştır. Tarihe ev sahipliği yapan Tyana’ya tarih ahde vefasını göstermekten çekinmemiş, bir çok kentin tarihinden daha fazla anlatılmıştır.

Doğu ile batının sınır kenti Tyana, aynı anda geçmiş ile bugünün köprüsü, bugün ile geleceğin birleştiği bir coğrafyadır.

Tyananın eşsiz coğrafyasının havasını teneffüs etmeden, su kemerlerini görmeden, tarihi Roma Hamamı’nı hissetmeden, dünyanın en lezzetli üzümlerini tatmadan, ilk çağ filozofu Tyanalı Apollonious’un eşsiz öğretisini öğrenmeden insanlığın serüvenine şahit olamazsınız.

Sizi “Geçmişin Geleceğe İmzası” olan Antik Tyana Kenti’ne davet ediyoruz” dedi.

Ankaralılar Yoğun İlgi Gösteriyor!

 Ankara’nın en işlek yeri olan Kızılay Metrosu’na açılan sergi ile binlerce Ankaralının beğenisine sunulan Fotoğraflarla Tyana sergisi yoğun ilgi görüyor. Çarşamba saat 18:00’a kadar açık olan sergi için T.C. Kemerhisar Belediyesi 3 kişi görevlendirerek Ankaralıları bilgilendiriyor.

Bununla birlikte Ocak 2015’de Ekolojik Kent, Tyana Kenti kavramına geçecek T.C. Kemerhisar Belediyesi kağıt israfını önlemek amacıyla QR kodlu kitap ayraçlarıyla katalog israfının önüne geçtiler.

Sosyal medyada yer bulan sergi için Twitter, Facebook, İnstgram’da tyanakenti hesapları oluşturulurken, kullanıcıların bu hesaplara girerek detaylı bilgi alması sağlandı. Şu ana kadar #tyanakenti hastag ile atılan tweet sayısının 1000 geçmesi etkileşimin büyük olduğunu gösteriyor.

 

 

Editör: TE Bilişim