Hastanede gerçeğini aratmayan HAP tatbikatı gerçekleştirildi Hastanede gerçeğini aratmayan HAP tatbikatı gerçekleştirildi

Niğde’nin Bor ilçe Devlet Hastanesinde iki yıl aradan sonra FAKO (Katarakt) Ameliyatı yapılmaya başlandı.

Bor ilçe Devlet Hastanesinde FAKO (Katarakt) ameliyatı olan hastayı ziyaret eden Niğde Sağlık İl Müdürü Uzm. Dr. Bahadır Karaca, FAKO günümüzde en bilinen katarakt ameliyatı yöntemidir. Halk arasında yaygın olarak dikişsiz ve lazerli katarakt ameliyatı olarak bilinmektedir” dedi.

İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Bahadır Karaca Fako Ameliyatı ile ilgili gazetecilere yaptığı açıklamalarda şunları söyledi; “Katarakt gözün ön-orta kısmında yer alan merceğin saydamlığını kaybederek gözün görme yetisinin azalmasıdır. Yaşlanma kataraktın en önemli sebeplerinden biridir. FAKO günümüzde en bilinen katarakt ameliyatı yöntemidir. Halk arasında yaygın olarak dikişsiz ve lazerli katarakt ameliyatı olarak bilinmektedir. FAKO yöntemi hem ufak bir kesi üzerinden yapılması, hem de ultrasonik dalgalar yoluyla merceğin değiştirilmesi sayesinde, geleneksel açık ameliyata göre daha avantajlıdır” dedi.

Hastaneye yatmadan yapılabilen günlük hayata çok kolay dönüş sağlayan ameliyat olduğunu belirten Karaca; “ Ameliyattan 1 saat önce hastanın gözlerine damlatılan damla ile göz bebekleri büyütülerek gözle uyuşturulur. Kullanılan FAKO yöntemi ile 15 dakika gibi kısa bir sürede; yaklaşık 2 mm’lik küçük bir kesiden göz içerisine girilerek ultrason enerjisi ile kataraktlı tabaka eritilip dışarı alınır ve yerine göz içi merceği yerleştirilir. Bu küçük kesi sayesinde yara iyileşmesi daha hızlı ve cerrahi işlem daha güvenli olmaktadır. FAKO yöntemiyle ameliyat olan hastaların görme seviyeleri çok kısa sürede yükselmekte; ameliyatın zorluğuna, kataraktın sertliğine göre günlük hayatlarına neredeyse ameliyattan hemen sonra dönebilmektedirler. Ameliyat sonrası hasta memnuniyeti %95’in üzerindedir. Okumak, televizyon seyretmek, araç kullanmak gibi günlük aktivitelerinize bir iki gün içerisinde dönmesinin mümkün olduğunu belirtti.

 İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Karaca, bu vesileyle tüm hastalarımıza acil şifalar diliyor geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum, dedi.

Editör: Selim GÖKEL